“Pazar Bitecek Dedi, 90 Kilo Malı Geri Getirdi”
Balıkesir’de 1996’dan bu yana pazarcılık yapan Kamil Çoban, sektörde yaşanan değişimi, ekonomik zorlukları ve pazarcının sesi duyulmayan mücadelesini gazetemerhaba.com’a anlattı. “Eski pazarların üçte biri kalmadı, böyle giderse millet kendi bırakacak,” dedi.
“Pazar Bitecek Dedi, 90 Kilo Malı Geri Getirdi”
Balıkesir’de 28 yıldır pazarcılık yapan Kamil Çoban, sektörün çöküşe geçtiğini söyledi. “Eskiden pazarlar çok güzeldi, işler çok iyiydi. Şimdi o eski pazarların üçte biri yok,” dedi. Tezgâh açmanın, ürün alıp satmanın artık neredeyse zararına döndüğünü vurguladı.
“90 kilo malı bugün pazarda satamadım. Hâle borç var, pazarda para dönmüyor. Müşteri ucuzsa alıyor, yoksa dönüp gidiyor. Artık paraya da ilgi yok.”
Çoban, market zincirlerinin pazarcılığı neredeyse bitirdiğini savundu. “Marketler bizi mahvetti. Her şeyi satıyorlar, üstelik devlet de markete önem veriyor. Biz esnafız, böyle giderse pazar kalmaz,” dedi.
Pazar yerlerinde denetimsizlik ve altyapı sorunlarının da yaşandığını belirten Kamil Çoban, kredi kartı konusuna ise net bir dille karşı çıktı:
“Alım gücü düştü. Pazarda da kredi kartı geçse market gibi olacak diyorlar ama biz esnafız. Bizim işimiz o değil. Sabaha karşı üçte kalkıyoruz, akşama kadar ayaktayız. Kolay değil bu iş.”
Kamil Çoban yaşadığı bazı olayları da gazetemerhaba.com’a anlattı. Müşteriyle yaşadığı diyaloglar, pazarcının hem fiziksel hem duygusal olarak ne kadar yıprandığını gözler önüne serdi:
“Bir gün kadın geldi, muza tırnağını batırdı. Meyveye tırnak mı batırılır? Bağırdım. Bir başka kadın da maske takmış, ‘Sen elleyerek verme, yemezsem almam,’ dedi. Ben de dedim ‘Git tarladan kendin topla!’”
Fiyatları da değerlendiren Çoban, muzun ve eriğin kilosunun 80 lirayı bulduğunu belirterek, bu şartlarda ne üreticinin ne de tüketicinin memnun olabildiğini söyledi.
“Muz 80 lira, mor erik 80 lira. Ne üretici kazanıyor ne tüketici mutlu. Herkes zararına çalışıyor.”