Hanımların Elinden 'Hanımeli'

Hanımeli Pazarı’nın birbirinden yetenekli esnafı, sattıkları ürünlerin değerinin alın teriyle ölçülebileceğini söylerken, Adnan Menderes Mahallesi’nde yeniden kurulan Pazar için isteklerini dile getirdiler.

Zekiye Sonak: Ben 10 senedir pazarcılık yapıyorum. Yıllardan beri çeyizcilik ile uğraşıyorum. Eskiden ilgi çok daha fazlaydı. Evlenecek kızlar çeyizlerini hazırlamak için çeyizcilere giderlerdi. Ama eskiye oranla şimdi ilgi de azaldı. Ben Paşaalanı ve Bahçelievler’deki Hanımeli Pazarlarına gidiyorum. Balıkesir dışına da çıkıyorum. Birkaç haftadır Adnan Menderes’te açılan pazara da gidiyorum. El emeği ürünlerin satışını gerçekleştiriyoruz. Ben dantel, pike, çeyiz ürünleri satıyorum. Sipariş de alıyorum. Fiyatlarımız son derece uygun. Çalışıp, kazanmak ve aile bütçesine katkıda bulunmak çok güzel. Hem çalışıyorum ev bütçeme katkıda bulunuyorum hem de kadınların ördüğü örgüleri burada satarak onların da para kazanmasına destek oluyorum. Bir nevi istihdam sağlıyoruz.

Ayşe Baysal: Ben neredeyse sekiz yıldır pazarcılık yapıyorum. Hanımeli Pazarı’nda el işi ürünlerimizi satıyoruz. Biz Gönen’den geliyoruz. İğne oyası, bohçalar, kanaviçeleri satıyoruz. 5 liradan başlayan fiyatlarımız 400-500’e kadar devam ediyor. Adnan Menderes’te Pazar yeni açıldı. İlgi biraz az şu aralar. Vatandaşların ilgisinin artması halinde buradaki Hanımeli Pazarı’na devam edeceğiz. Ama ilgi olmazsa stantları kapatmak zorundayız. O yüzden vatandaşlarımızı Hanımeli Pazarımıza davet ediyorum.

Ferdane Turhan: Yaklaşık 13 yıldır pazarcılık yapıyorum. Adnan Menderes Mahallesi’nde pazarımızın dördüncü haftasındayız. Diğer pazarlara oranla burada biraz daha sakin geçiyor. Ben vatandaşlarımızı pazara davet ediyorum. Fabrikasyon ürünler yerine el emeği ürünler çok daha değerli. Ben piko, kaneviçe, el örgüsü bohça gibi pek çok ürün satıyorum. Ben kadınların da çalışarak ev ekonomisine katkı sağlamalarını isterim. Mesela evde örgülerini ören hanımlar yaptıkları el işlerini bize satarak el emeği ürünlerini değerlendiriyorlar. Aile bütçelerine de bir katkıları oluyor.

Birsen Özer: Ben Hanımeli Pazarı’nda uzun yıllardır el işi örgülerin satışlarını yapıyorum. Yaklaşık on yıldır bu işle uğraşıyorum. Şal ağırlıklı olarak el örgüsü boyunluk, şapka gibi ürünleri satıyorum. Fiyatlarımız çok uygun ama dolara gelen zam ip fiyatlarını da etkiledi. 30 liralık ip 40 lira oldu. Daha uygun ip bulsam uygun fiyatlara satacağım. Ama yine de bizim ürünlerimiz tekstil ürünlerinden daha uygun fiyatlarla satılıyor. Biz Adnan Menderes’teki vatandaşlarımızdan biraz daha destek bekliyoruz. Pazarın kapanmaması için canlanması şart.

Zeliha Şahin: Hanımeli Pazarı’nda yaklaşık 5 yıldır el işi ürünlerin satışını gerçekleştiriyorum. Kendim örerek burada değerlendiriyorum. El emeği örgüler çok daha değerlidir. Her genç kızın çeyizinde mutlaka olması gereken bu ürünleri biz de pazarda vatandaşlarımızla buluşturuyoruz. Renkli, cıvıl cıvıl bir pazarımız var. Baharın da gelmesiyle birlikte pazarlarımız iyice hareketlenecek.

Ali Osman Ata

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber