KENT MEYDANI SESSİZ

Zağnos Paşa Cami meydanının kimliğinin, eski dokusunun ortaya çıkması için hazırlanan “Zağnos Paşa Kent Meydanı” projesi kapsamında çevredeki bazı binaların yıkım çalışması sürüyor. “Zağnos Paşa Kent Meydanı” projesini çevrede yaşayan esnaflara ve bazı vatandaşlara sorduk. Görüştüğümüz vatandaşlar, “Projeden haberlerinin olmadığını” söylediler

Vatandaş, projeden habersiz

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin Zağnos Paşa Kent Meydanı projesi kapsamında bu bölgede yapılacak olan istimlaklarla ilgili, kamulaştırma ve yıkım çalışmaları devam ediyor. “Zağnos Paşa Kent Meydanı Projesi”ni, çevre esnafına ve vatandaşlara sorduk.

“Projeyi incelemedim”

Mimarlar Odası önceki Başkanlarından A. Tefik Aykul, projeyi incelemediğini söyledi. Genel hatları ile projeye bakıldığında, Paşa Camii civarındaki binaların istimlak edilmesiyle tarihi dokunun ortaya çıkacak olmasını doğru bulduğunu belirten Aykul, “Projede Paşa Camii yakınında bulunan eski binanın restorasyonu varsa çok daha iyi olur” dedi.

“Karşıyım”

Görüştüğümüz Kemal Akas, projenin içeriğini bilmediği için yorum yapamayacağını söyledi. Ersin Kaplan isimli vatandaş ise yıkıma karşı olduğunu, çevrenin aynı kalması gerektiğini savundu.

Aman adımızı vermeyin ne olur ne olmaz…

Görüştüğümüz bazı çevre esnafı ve vatandaşlar, isimlerini vermek istemediler. Fotoğraf çekimine izin vermediler. Çevre esnafı, yıkım kararının alınması ve bazı binaların yıkılması sonrası işlerinin bozulduğunu, gelecek endişesi taşıdıklarını söylediler. Görüştüğümüz bazı vatandaşlar ise projenin kapsamını ve amacını bilmedikleri için yorum yapmayacaklarını ifade ettiler.

Başkan Uğur, ne demişti

Daha önceki açıklamalarında Zağnos Paşa Camii çevresinde yaşayan bir Balıkesir istediklerini söyleyen Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, “Proje, Balıkesir’e bir değer kazandıracak, Balıkesir‘in tarihini, geleneğini, geçmişinde yansıtacak, Zağnos Paşa Camii Meydanımızın kimliğinin eski dokusunun ortaya çıkması için bugüne kadar çalışmalar yaptık. Bu bölgede yapılacak olan istimlaklarla ilgili, kamulaştırmalarla ilgili yaptığımız çalışmalar halen de devam ediyor. Tabi bizim arzu ettiğimiz yaşayan bir meydan” demişti.

MEYDANDA NELER OLACAK?

Halk oylamasıyla seçilen Zağnos Paşa Kent Meydanı projesinde mevcut binalar yıkılarak, tasarlanan meydanı besleyen aksları referans alan güçlü geometrik çizgilerin ortaya konacağı ifade edilmişti. Proje, kentin üç taşıyıcı caddesi olan Anafartalar, Milli Kuvvetler ve Cumhuriyet Caddesi’ndeki yaya hareketliliğini kent meydanına taşıyan güçlü bir aks üzerine kurgulandı. Bu aks meydanın Zağnos Paşa Caddesi sınırından kuzeybatı istikametinde tescilli yapıları vurgulayan 2.’nci kademe aks ve Hacı Kaya Camisi, Okçu Kara Camisi yönündeki 3’üncü kademe akslarla birleşecek. Aksların birleştiği nokta meydanın sirkülasyon yüzeyi olarak tüm yapısal öğelerin algılandığı nokta olarak belirlenirken, bu alanın ortalama genişliği tarihi merkezlerin insan ölçeği niteliği referans alınarak 700 metrekare olarak kararlaştırıldı. Meydanın sirkülasyon yüzeyinde birleşen tüm aksların arasındaki bölgeler işlevlendirilerek, ‘Yaşayan Meydan’ konseptine dayanarak fonksiyonel çeşitlilik hedeflendi.

İŞLEVSEL BİR KENT MEYDANI OLACAK

Halk oylamasıyla seçilen proje kapsamında öncelikle hamamın bulunduğu yapı adası yıkılarak hamam kent meydanına kazandırılacak. Zağnos Paşa Camii ve Paşa Hamamı’nı karşılayan mevcut dinlenme mekanı olarak karakterinin sürdürecek. Alan içerisindeki mevcut ağaçlar korunarak peyjaz düzenlemeleri yapılacak. Yeşil teraslar, sembolik havuzlar ve oyun mekanları ile zenginleştirilecek. Tescilli yapıların sağır cepheleri bütünleşerek yeni bir yapı olarak işlevlendirilen binada simgesel Belediye Hizmet Yapısı olarak şekillenecek. Karesi Türbesi’nin önünde yapılacak yeşil yüzey, türbenin meydandaki vurgusunu ortaya oyacak.

YAŞAYAN BİR MEYDAN

Proje kapsamında yapılacak olan çalışmalar kapsamında meydan bünyesinde açık hava sineması, miting alanı, konser sahnesi gibi işlevlere ortam sağlayacak bir sahne tasarlandı. Aynı zamanda yeşil teraslı bir amfi olarak dinlenme ve seyir alanı olarak kullanılacak olan mekan meydana gömülü olarak tasarlanacak. Böylece sahne aynı zamanda otopark çıkışı, kafe gibi benzer kullanımları da karşılayacak. Meydanda en az bir sirkülasyonun olacağı bölge dört mevsim kullanılacak bir mekan sağlayabilmesi için kış bahçesi de yapılabilecek. Meydanda anıtsal niteliğe sahip ağacı, Açık Hava Kütüphanesi fonksiyonu ile anlam derecesi yükseltilecek. Kapalı otopark alanı 3 bin 200 metrekare kapalı alana sahip 137 araç kapasiteli olarak kurgulandı. Projede Zağnos Paşa Camisi’nin giriş mekanı canlı tutulurken, bitkisel düzenlemeler yapılarak peyzaj zenginliği arttırılacak. Kamil Akyürek

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber