KOMŞUMUZ TOK ÖĞRENCİ AÇ!

Balıkesir Üniversitesi öğrencilerinin geçtiğimiz yıl yaşadığı yemek sorunu bu yılda gündemde.

Eğitim Bir Sen 2 Nolu Şube Başkanı Doç. Dr. İbrahim Aydın, 42 bin öğrenci ve 2 bin personelin bulunduğu Balıkesir Üniversitesi’nde 5 bin kişilik yemek verildiğini söylerken ‘Yemek Sorunu’nun tekrar gün yüzüne çıktığını belirtti.

42bin Kişiye 5bin Kişilik Yemek Yetmiyooor…

Balıkesir Üniversitesi’nde önceki gün idari personel yemekhanesinde yemek çıkmadığını söyleyen Eğitim Bir Sen 2 Nolu Şube Başkanı Doç. Dr. İbrahim Aydın ‘Bir Rektör Yardımcısı kanalıyla yemek ihalesi yapılıyor. Kişi başına 9 liradan hesaplama yapılıyor. Öğrenci 9 liradan alınan yemeği 2 liradan yiyor. 7 lirasını ise devlet karşılıyor. Personelde de idari personel, daire başkanı, genel sekreter, öğretim görevlisi ve profesörlerde ise maaş katsayısına göre bu fiyat değişiyor. Ama geçtiğimiz yıldan beri üniversitemizde yaşanan bir yemek sıkıntısı var. Bu da iki noktadan kaynaklanmış olabilir. Birincisi planlama tam yapılmamış. Beceriksizlik var. İkincisi de yemek ihalesi pahalı yapılmış olabilir. Böyle olunca da para yetişmemiş. Şu anda Balıkesir Üniversitesi’nde 42 bin civarında öğrenci var. 2 bin civarında personel var. Ama ilçeler dahil günlük 5 bin kişilik yemek çıkarılma kararı alınmış. Öğrencinin yarısı bile yese 20 bin. Dolayısıyla bunun karşılanması mümkün değil’ ifadelerini kullandı.

Planlama Hataları Var

Eğitim Bir Sen 2 Nolu Şube Başkanı Doç. Dr. İbrahim Aydın ‘NEF’teki öğrenciler etkilense de bu yemek sıkıntısı en çok kampüsteki öğrencileri mağdur etti. Bununla ilgili Rektör ile görüştüm ama çözüme varamadık. Onlar ikinci öğretimlerin kapandığını, harçların ve diplomalardan gelen ücretler azalınca, bütçede düşüklük olduğunu belirtti. Dolayısıyla geçen sene doruğa çıkan yemek sorunu bir ara kartlı sisteme geçilmesi ile çözülür gibi oldu ama tekrar aynı sorun gündeme geldi. Kaynak yetersizliği deniliyor ama hükümet vatandaşı olmayan 3-4 milyon insanı beslerken, kendi çalışanımıza, öğrencimize bu imkanı vermiyoruz. Bu konuda Malatya, Afyon, Kütahya, Bandırma’daki üniversitelerle görüştüm. Buralarda yemekle ilgili sorunlar yaşanmamış. Bizde planlamada hata var. Bana yemekler için 4 milyon lira aktarıldığını, yemekleri 4 liradan verseler bile yetmeyeceğini söylediler’ ifadelerini kullandı.

‘Kartlı Sistem Çözüm Getirmedi’

Çağış Yerleşkesi’nde özel yurt ve KYK olduğu için öğrencilerin iki öğün yemeklerini yemekhanede yemesinden dolayı kartlı sistem getirildiğini söyleyen Aydın, bunun da kalıcı bir çözüm getirmediğini vurguladı. ’42 Bin kişilik yemek kaynağı gelirken, 42 bin kişi yemek yemiyor’ diyen Aydın, ‘Yemek şirketi en az on bin kişilik yemek çıkartmak için anlaştığını ve bu kotanın 5 bine düştüğünü dolayısıyla mağdur olduğunu söylüyor. Personel gideri olduğunu söyleyerek iki ayrı yerde yemek vermeyeceğini, idari personelin de öğrenci bölümünde yemek yiyeceğini söylemiş. Sözleşme gereği de idari personel yemekhanesinde başka bir personel istihdam etmeyeceklerini söylemişler. Bu durum pek çok üyemizi mağdur etti. Üyelerimiz şikayetlerini bize iletiyorlar. Bu sorunun çözülmesi gerekiyor’ şeklinde konuştu. Nihan Merve Yılmaz

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber