OTOMATİK ŞANZIMAN TAMİRİNDE EN DOĞRU ADRES
Söz Sanayi’nin köşemizde haberlerimiz ile sanayi esnafının nabzını tutmaya devam ediyoruz. Sanayi esnaflarımızdan bu haftaki konuğumuz Balıkesir Otomatik Şanzıman işletmecisi Feyzullah Kontaş oldu.
20 yıllık tecrübesi ile otomatik şanzıman hakkında bilgi veren Kontaş aynı zamanda otomatik ve tiptronik vites kullanırken dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili bilgiler verdi. Yaşanan çırak sıkıntısına da değinen Balıkesir Otomatik Şanzıman işletmecisi Feyzullah Kontaş, “ Her sektörde artık bir çırak sıkıntısı yaşanıyor. Eleman yetişmiyor. Çırak olarak çalışmak isteyenler her şeyden önce ücretini soruyor. Buraya bir meslek öğrenmek için gelsinler. Biz ve bizim gibi geçmişi olan tüm esnaf arkadaşlarımın, hepimizin çıraklık dönemi oldu. Bizim zamanımız ile şimdiki zaman arasında çok fark var. Şimdi çırak olmak çok kolay” dedi.
Kesin ve hızlı çözüm
Balıkesir’de otomatik şanzıman olarak araç ile ilgili her türlü problem için hizmet verdiklerini dile getiren Kontaş, “8 yıldır burada hizmet veriyorum ama 20 yıllık bir tecrübem var. Otomatik şanzıman, motor, mekanik bakım hizmeti veriyoruz. Balıkesir’de bizim gibi çok geniş kapsamlı bir yer yok. Her türlü otomatik şanzıman problemlerinde biz buradayız. Her türlü araca hizmet veriyoruz. Balıkesir’de otomatik şanzıman olarak araç ile ilgili her türlü problem için buradayız. Zaten böyle bir eksiklik vardı. O yüzden bu hizmete el attık. Her marka araçların otomatik şanzıman tamirlerinde yüzde yüz müşteri memnuniyeti ile kesin ve hızlı çözüm sağlıyoruz. Hedefim, otomatik şanzıman ve mekanik tamirinde ve mesleğimde en iyi olmak” dedi.
“Performans açısından daha iyi”
Otomatik şanzımanın ne olduğu hakkında bilgiler veren Kontaş, “Otomatik şanzıman denilince akla vites koluyla haşır neşir olmaya gerek kalınmaması ve olmayan debriyaj pedalı gelir. En basit anlatımı bu olmasına rağmen işin tekniğine inildiğinde çok detayları vardır. Tork konvektörü, debriyaj, servo, hidrolik sistemi, solenoid, sübap ve vites kademeleri gibi unsurları içinde barındıran alüminyum muhafazaya sahip şanzıman türüdür. Otomatik şanzımanın en büyük özelliklerinden biri üretici firmaların en uygun hızlanma ve tork devirlerini hesaba katarak ayarladıkları vites değişim süreleri ile kullanıcı hatasından oluşabilecek sorunların en aza indirgenmesi ve aracın yakıt ekonomisine katkıda bulunması sağlanır. Her ne kadar otomatik vitesler manual viteslere göre araçların performansını olumsuz yönde etkiliyor olarak bilinse de geliştirilen yeni teknolojilere sahip araçların sahip olduğu otomatik vites seçenekler her geçen gün performans açısından da daha iyiyi sürücüsüne sunmaya başlamıştır. Manuel şanzımanlar motordaki gücü tekerleklere taşırken debriyaja ihtiyaç duyarken otomatik şanzıman bu işi tork dönüşümü yapan yağ içerikli bir sistem aracılığıyla halledilir. Yarı otomatik şanzımanlı araçlarda ise vites değişimi debriyaj olmadan manuel olarak yapılabilmektedir” şeklinde konuştu.
Doğru temizlik
Hizmet verdiği sektörde kullandıkları parça yıkama makinası ile daha doğru temizlik olduğunu vurgulayan Kontaş, “Parça yıkama makinası ile her türlü motor, şanzıman parçaları yıkanıyor. Sıcak su ile basınçlı bir şekilde yıkama oluyor. Faydası da benzin ile yıkandığında çıkmıyor ve doğru bir şekilde temizlenmiyor. Ağır kirli ve yanmış yağların bulunduğu durumlarda ve hassas yıkama ihtiyacı oluyor. Döner sepet üzerine yerleştirilen kirli parçalar, yüksek basınçlı kimyasallı sıvı ile temizlenir. Tankın içerisindeki sıcak kimyasallı sıvı, pompa vasıtasıyla sabit nozül hattına aktarılır. Yüksek basınçlı sıvı, parça yüzeyine çarparak kiri söker atar. Çalışma esnasında kirli parçaların bulunduğu platform yavaş devirde döndürülerek, kimyasallı sıvının sepet içerisindeki parçaların tüm yüzeylerini temizlemesi sağlanır” dedi.
“Yağ değişimi zamanında olmalı”
Otomatik ve tiptronik vites kullanırken dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi veren Kontaş, “Otomatik şanzımanlı. araçlarda motor çalışmadığı taktirde kesinlikle vurdurmak olarak bilinen uygulama yapılmamalıdır. Araç bozulduğunda yada kaza halinde çekilmesi gerektiğinde çekişin gerçekleştiği tekerlekler mutlaka askıya alınmalıdır. Otomatik şanzıman yağ değişimi zamanlarına mutlaka uyulmalıdır, aksi taktirde yağ bozulacak ve bozulan yağ şanzımanın performansında düşüşe ve bazı arızalara neden olacaktır. 80 bin kilometrede değiştirilmesi gerekir. Bunun yanında gaz pedalına basılıyken vites kolu başka bir konuma getirilmemelidir. Ayrıca araç hareket halindeyken P konumuna alınmamalıdır. Aksi taktirde ciddi hasarlar ortaya çıkacaktır. R konumuna geçmeden önce aracın tamamen durması beklenmelidir. Yokuş aşağı inişlerde araç kesinlikle boşa yani N konumuna alınmamalıdır” şeklinde konuştu.
“Gelsinler meslek öğrensinler”
Yaşanan çırak sıkıntısına da değinen Balıkesir Otomatik Şanzıman işletmecisi Feyzullah Kontaş, “Her sektörde artık bir çırak sıkıntısı yaşanıyor. Eleman yetişmiyor. Çırak olarak çalışmak isteyenler her şeyden önce ücretini soruyor. Buraya bir meslek öğrenmek için gelsinler. Biz ve bizim gibi geçmişi olan tüm esnaf arkadaşlarımın, hepimizin çıraklık dönemi oldu. Bizim zamanımız ile şimdiki zaman arasında çok fark var. Şimdi çırak olmak çok kolay.
Çalışan olarak ben tekim. Patronda, usta, kalfa, çırak hepsi benim. Çırak sıkıntısı bizde de var. Bir tane buldum. Eğer para için geliyorsan buraya hiç gelme dedim. Hatta abisi de buradaydı. Gerekirse haftalığını biz verelim, yeter ki bir meslek öğrensin dedi. Dediğim gibi şimdi çırak olmak çok kolay. Gelsinler meslek öğrensinler” dedi.