“ZEYTİN DALI HAREKÂTI” SURİYELİ SIĞINMACILARIN DA UMUDU

Balıkesir’de yaşayan yabancı (sığınmacılar) nüfusu giderek artıyor. Özellikle Suriye’deki Esed rejiminden kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin de gelmesiyle ilimizdeki yabancı sığınmacı nüfusu 10 bin oldu, bunun yüzde 70’ini Suriyeliler oluşturuyor. Türk askerinin Afrin’de yürüttüğü ‘Zeytin Dalı Harekâtı’ topraklarına dönmek isteyen Suriyelilerin de tek umudu oldu. Bölgenin temizlenmesiyle Suriyeli sığınmacıların ülkelerine döneceği bildirildi.

Balıkesir İl Göç İdaresi Müdürü Hulusi Öztürk, Balıkesir’de Irak, Suriye, İran ve Afganistanlı çok sayıda sığınmacının bulunduğunu söyledi. İl Göç İdaresi’ne talep ve randevu yoğunluğu nedeniyle Balıkesir’e bir süreden beri Afganistan ve İran’dan yabancı alınamadığı belirtildi. Suriyeli vatandaşların imza zorunluluğu olmadığı için merkez dışındaki ilçelerde yaşadıklarını ve orada ziraat işlerinde çalıştıklarını söyleyen Göç İdaresi Müdürü Hulusi Öztürk, “İŞKUR ile programlar hazırlayarak Suriyelilere ve diğer yabancılara sertifikalı eğitimler verdik, veriyoruz. Bu eğitimlerin ardından ilimizdeki yabancılar belirli zirai işlerde çalışıyor” dedi.


EN FAZLA SURİYELİ VAR

MERHABA’ya konuşan İl Göç İdaresi Müdürü Hulusi Öztürk, “Balıkesir’deki yabancı nüfus geçtiğimiz yıl 7 bin 500 civarındaydı. Bir yılda ortalama 2 bin 500’e yakın yabancı ilimize geldi. Balıkesir’deki bu nüfus da 10 bine ulaştı. İlimize ağırlıklı olarak Suriyeliler geliyor. Balıkesir’deki yabancı nüfusun yüzde 70’ini Suriyeliler oluşturuyor. Ülkelerindeki savaştan dolayı ülkemize gelen Suriyeli vatandaşlar, sanıyorum Afrin’deki Zeytin Dalı Harekatının ardından terörden temizlenen bölgelere yerleştirilecekler. Afrin Operasyonu bu nedenle de önem taşıyor” dedi.

BALIKESİR HALKI SAHİP ÇIKTI
Balıkesirli vatandaşların, sığınmacılara sahip çıktığını söyleyen Öztürk, “Balıkesir’de yabancı yoğunluğu çok olmasına rağmen asayiş olaylarında bir artış yok. Hatta pek çok ülkeden daha az hırsızlık ve asayiş olayları olduğunu görüyoruz. Balıkesirli vatandaşlarımız yabancılara sahip çıkıyor. Biri koltuk diğeri kanepe veriyor. El birliğiyle zorluk içindeki yabancı vatandaşlara sahip çıkılıyor. Uluslararası Korumadaki insanların sağlık giderleri devletimizce karşılanıyor. Bu nedenle ilimizdeki yabancılar hayırsever vatandaşlarımız tarafından aç ve açıkta bırakılmıyor. Vatandaşlarımızın duyarlılığı takdire şayan” diye konuştu.

YABANCILARIN YÜZDE 90’I KAYIT ALTINDA
Son dönemde yaptıkları çalışmalarla birlikte Balıkesir’e gelen sığınmacıları kayıt altına aldıklarını belirten Hulusi Öztürk, “İlimizde kayıt altına alınmayan kişiler de vardı. Biz ‘Bilgi Güncelleme’ diye bir sistem oluşturduk. Geçen yıl mayıs ayından sonra gelip bilgisini güncellemeyen kişilerin sağlık giderleri ve benzeri giderlerin karşılanmayacağını ilgili birimlere duyurduk. Ve bu kişiler başka illerden aldıkları kimliklerle hastaneye gittiklerinde onlara tedavi olamayacakları söylendiğinde tekrar İl Göç İdaresi’ne gelerek bilgilerini güncelliyorlar. Bu sayede kayıt dışı olanların yüzde 90’ını kayıt altına aldık” dedi.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber