Amaç; trafik güvenliğini arttırmak

“Önce insan” sloganı ile Balıkesir- Çanakkale ve Tekirdağ illeri ve ilçelerinde 13 noktada hizmet veren Güney Marmara 2/K TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonları, güven veriyor, değer katılıyor. Güney Marmara 2/K TÜV TÜRK Araç Muayene İstasyonları Bölge Koordinatörü M. İlkin Kekeç ile araç sahibi ve sürücülere yönelik olarak araç muayenesinden önce yapılması gerekenleri konuştuk

Balıkesir- Çanakkale ve Tekirdağ illeri ve ilçelerinde 13 noktada hizmet veren Güney Marmara 2/K TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonları, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın belirlediği standartlarda hizmet veriyor.

2/K TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonları Bölge Koordinatörü M. İlkin Kekeç, sürücüler ve araç sahiplerinin, araç muayene hizmeti süreciyle ilgili daha fazla bilgilenmesi amacıyla bir dizi bilgi verdi.

Araç muayenesinin trafik güvenliği için hayati öneme sahip olduğunu belirten Kekeç, sürücüler ve kamuoyunu bilgilendirerek, muayene sürecinin hem daha hızlı ve daha kolay tamamlanmasını hem de trafik güvenliğinin artırılmasını amaçladıklarını söyledi.

Kekeç, yaptığı açıklamada araç muayenesine gelmeden önce yapılması gerekenleri ve araçlarda dikkat edilmesi gereken konuları paylaştı.

Konuşmasında araç sahiplerine mutlaka randevu almaları gerektiğini hatırlatan Kekeç, randevunun ücretsiz verildiğinin altını çizerek, “Muayene zamanı gelen araç sahipleri, TÜVTÜRK muayene istasyonlarına gitmeden, belirledikleri gün ve saat için randevu alabiliyor. Randevular, www.tuvturk.com.tr internet sitesinden, 0 850 222 88 88 numaralı çağrı merkezinden ve istasyonda yer alan kiosklardan ücretsiz olarak alınabiliyor” dedi.

Tüm muayene sürecini 2 saatte bitirmeyi hedeflediklerini ifade eden Kekeç, şu bilgiyi verdi: “TÜVTÜRK internet sitesi veya çağrı merkezinden alınan randevu saati, muayenenin başlama saatini değil, araç sahibinin müşteri kabul işlemlerinin başlayacağı saati belirtiyor. Araç muayene işlemleri, kabul işlemlerini takiben, ortalama 1 saat sürüyor. İstasyon alanına giriş, müşteri kabul ve sorgulama ile muayene süreci de göz önüne alındığında, özellikle büyükşehirlerde yer alan istasyonlarda ortalama 2 saatlik bir zaman ayırmak ve zaman planlamasını buna göre yapmak gerekiyor.”

TÜVTÜRK adına muayene harcı, randevu ücreti gibi ödeme talepleriyle ilgili gelen SMS ve e-postalara itibar edilmemesini, randevu saatinden 15 dakika sonrasına kadar istasyonda olunmasını ve kiosklardan numara alınması gerektiğini ifade eden Kekeç, aksi durumda, randevunun sistem tarafından iptal edildiğini belirtti. lmiş olmaktadır. Randevu saatinin, kayıt işlemlerine başlanacağı saati ifade ettiğini, İstasyona gelindiğinde, müşteri kabul görevlisine iletmek üzere kilometre bilgisinin not edilmesi gerektiğini anlatan Kekeç, “Muayene öncesinde, aracın geçerli bir trafik sigortası olduğundan emin olunmalıdır. Büyükşehir merkezlerindeki istasyonlara randevu alınıyorsa, muayene süreci için en az 2 saat vakit ayrılmalıdır.

İlk yardım çantası, üçgen reflektör, yangın söndürme cihazı ve stepne, her araçta minimum olarak bulunması gereken ekipmanlardır. Araç sınıfına göre zorunlu olan diğer ekipmanların da araçta bulunduğundan emin olunmalıdır.

2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanununda yapılan değişikliğe istinaden, 01.07.2017 tarihinden itibaren “Motorlu Araç Trafik Belgesi” uygulamadan kalktı, muayenesi onaylanan araçların muayene geçerlilik süreleri, sadece araç muayene raporunda yer alıyor. Aracın muayenesi kusursuz veya hafif kusurlu olarak tamamlandıysa, muayene raporu bir sonraki muayeneye kadar araçta saklanmalıdır. Araç ağır kusurlu ya da emniyetsiz olarak muayeneden kaldıysa, 1 ay içinde gerekli tamiratların yaptırılıp muayenenin yapıldığı aynı istasyonda veya aynı ildeki diğer tüm sabit muayene istasyonlarında, yeniden randevu alarak ücretsiz muayene tekrarı yapılmaktadır. Muayene tekrarı olumsuz sonuçlanan veya bir aylık süre içinde muayene tekrarına gelmeyen araçlardan muayene ücreti tam olarak alınır” bilgisini verdi.

“Vergi, trafik cezanız varsa ödeyin”

Kekeç, sürücülere “Vergi, trafik cezası ve HGS/OGS borçlarınızı mutlaka kontrol edin, borcunuz varsa muayene öncesinde mutlaka ödeyin” uyarısında bulundu.

Yasalarla belirlenen kurallar nedeniyle randevu alma sürecinde ve muayene öncesinde araçlar için borç kontrolünün yapıldığını, trafik para cezası, motorlu taşıt vergisi, köprü ve otoyol borçlarının sorgulandığını anımsatan Kekeç, bu nedenle, araç sahiplerinin randevu alımı sırasında borç durumunu öğrendikten sonra eğer borç varsa mutlaka ödemelerini yapmaları gerektiğini söyledi.

Araç sahiplerinin ilgili borçlarını www.gib.gov.tr‘den sorgulayabileceklerini ve borçları varsa ödemelerini gerçekleştirebileceklerini, ödemelerini gerçekleştirdikten sonra randevu almaya devam edebileceklerini belirtti.

“Egzoz emisyon ölçümünü TÜVTÜRK istasyonlarında da yaptırabilirsiniz”

Kekeç, açıklamasında sürücülerin araçlarının egsoz emisyon ölçümünü TÜVTÜRK İstasyonlarında yaptırabileceklerini ifade etti.

Geçerli egzoz gazı emisyon ölçümünün olmamasının ‘Ağır Kusur’ olarak değerlendirildiğini kaydeden Kekeç, Bu hizmetin araç muayene istasyonlarının tamamında da uluslararası standartlarda verildiğini anlattı.

Muayene hizmeti için istasyonlara gelirken, araç ruhsatı, kimlik ve diğer zorunlu belgelerin asıllarının mutlaka getirilmesi gerektiğini, araç LPG/CNG’li ise ‘Gaz Sızdırmazlık Raporu’nun da gerektiğini hatırlatan Kekeç, “Bu belgenin olmaması ‘Hafif Kusur’ olarak değerlendiriliyor. İstasyona gelindiğinde aracın KM bilgisi sıra numarası alınırken girilmesi gerekiyor.

Araç size ait değilse, gerekli ek belgeleri mutlaka beraberinizde getirin.

Getireceğiniz araç size ait değil ise, vekalet durumunu gösterir belgeleri mutlaka yanınızda bulundurmanız gerekiyor. Gerçek kişiler ve şirketler için farklı durumlarla ilgili detaylı bilgi için www.tuvturk.com.tr’den bilgi alabilirsiniz” bilgisini verdi.

Tadilat muayenesi için gelinmesi halinde ilgili belgelerin mutlaka bulundurulması gerektiğinin altını çizen Kekeç, “Araçta bir tadilat yapılmış ise, ‘Tadilat Muayenesi’ne başvurulmalı ve yukarıdaki belgelere ek olarak ‘Gaz Sızdırmazlık Raporu’ ve ‘Montaj Tespit Raporu’ (LPG/CNG takılarak tadilat projeleri ile istasyona başvuranlar için gerekli), yetkili Mühendis tarafından çizilen onaylı tadilat projesi ve hesaplarıyla Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’na bağlı odalardan alınacak EK-1 belgesinin olması gerekiyor” diye konuştu.

“Tüm ödemeler nakit”

Kekeç, açıklamasında araç muayene ücretlerinin yıllık olarak T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü’nün genelge ve emirleri doğrultusunda belirlendiğini ve ödemelerin, nakit olarak alındığını söyleyerek, 2017 yılı için muayene ücretlerini şu şekilde açıkladı: “Otobüs, Kamyon, Çekici ve Tanker 267,86 lira. Otomobil, Minibüs, Kamyonet, Özel Amaçlı Taşıt, Arazi Taşıtı, Römork ve Yarı Römork 198,24 lira. Traktör (Römorklu, Römorksuz), Motosiklet ve Motorlu Bisiklet 101,48 lira. 2017 yılı için egzoz emisyon ölçümü ücreti ise 50 lira. İlk kez ölçüm yaptıran araçların 8,50 liraya ‘Motorlu Araç Egzoz Gazı Emisyon Ruhsatı’ alması gerekiyor.”

“Muayenenizi geciktirmeyin, fazla ücret ödemeyin”

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 35. Maddesi uyarınca, muayene süreci geçen araçlardan, her ay için yüzde 5 fazla muayene ücreti tahsil edildiğini ifade eden Kekeç, şöyle devam etti: “Yasalar gereği gecikmeler 30 günlük dilimler halinde oluyor. Bir günlük veya yirmi günlük gecikmeler de bir ay olarak değerlendiriliyor.

Muayeneye gelmeden önce, gerekli ekipmanları mutlaka kontrol edin.

Araç muayene sırasında, traktörler, motosikletler ve motorlu bisikletler hariç tüm motorlu araçlarda 1 adet ilk yardım çantası, 2 adet üçgen reflektör, yangın söndürme cihazı (aracın cins ve kullanım amacına göre adet ve miktarı değişebiliyor) ve stepne bulunup bulunmadığı kontrol ediliyor, bunların eksikliği hafif kusur olarak değerlendiriliyor.

Patlamayan lastik veya lastik tamir takımı bulunan araçlar gibi orijinalinde stepne bulunmayan araçlarda stepne bulundurulması gerekmiyor.

Motosiklet sahiplerinin muayeneye gelirken E Onaylı, vizörlü kasklarını da (veya vizörsüz kask ise sürüş gözlüğü ve kask) getirmeleri zorunlu.”

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber