Aytekin” Yargı Reformu Diye Basın Bitiriliyor”
Balıkesir Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyet Başkanı Semra Aman Akyürek’in gündeme taşıyarak geçtiğimiz hafta Mecliste komisyon görevlileri ile görüştüğü Yargı Reformu paketindeki hedefe dair CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin’de bir açıklama yaptı.
Adalet ve Demokrasiyi Tesis Etmek
“Yargı Reformu Adı Altında Basın Bitiriliyor” diyen Milletvekili Aytekin, “Bu paket Yargı’da adaletin ve demokrasinin olmadığının en güzel ilanıdır. Adaleti ve demokrasiyi tesis etmek için yapılan reform paketi içerisinde, iktidarın klasik kanun yapma tekniği olan torba yasa uygulamasına başvurduğunu da üzülerek görüyoruz. Bu üzüntülerimizden birisi de yerel basınımıza yönelik ses kısıcı eylemlerdir. Bir yandan demokrasi vaad ederken, bir yandan basının sesini kısma çalışmaları bu paketin daha doğmadan, konuşulmadan sakat olduğunu gösteriyor.”
Basın Daha da Zora Girecektir
“Sözde Reform paketi içinde yer alan, icra ilanlarında yerel gazeteleri muaf tutmak yerel gazetelerin ekonomik olarak iflas etmesine sebep olacaktır. Resmi İlanların artık gazeteler yerine, Kamu İhale Kurumu internet sitesi üzerinden yayınlanması zaten yerel gazeteler için bir gelir düşüklüğüne sebep olmuşken, icra ilanlarının da yerel basın kaynaklarından çıkarılması anayasal olarak “halkın haber alma hakkı”nın ana unsuru olan basın kuruluşlarını zorda bırakacaktır.Bir gazetenin resmi ilan alabilmesi için 6 çalışan şartı istenirken, gazetelere resmi ilan vermeyip işi İhale Kurumunun internet sitesi üzerine yıkarak, gazeteleri zor duruma sokan bu yanlış uygulma, şimdi de sözde reform adı altında icra davalarını dosyalarını, ilanlarını yerel gazetelerden uzak tutarak yerelde basının sesini iyice kısmaya sebep olacaktır.”
Girdi Maliyetleri Arttı
“Yükselen dolar kuru neticesiyle tüm girdi maliyetleri artan gazeteler, önce baskı kalitesini düşürdü, sonra sayfa sayısını düşürdü ve en son da işçi çıkarmak zorunda kaldı. Zamanında görevi kağıt üretmek olan SEKA’nın satılmaması gerektiğini söylerken bugünleri görerek konuşuyorduk. Şimdi ise nümayişle SEKA tekrar açıldı. O zaman bize sadece muhalefet ediyorsunuz diyorlardı, geldiğimiz noktada işin ne kadar ciddi olduklarını anladılar. Fabrikayı bir şekilde tekrar hayata geçirdiler”
Sözümüz Gazeteleri Bülten Haline Getirenlere
“Şimdi bir kez daha söylüyoruz, yerel gazeteleri belediyelerin reklam geliri alanına sıkıştırmayın. Basını öldürmeyin. Belediyelerden reklam alarak ayakta durmaya çalışan gazeteler, bir süre sonra doğal olarak bu gelirden olmamak adına muhalif konu ve aktörlere yer veremeyebiliyor. Bu tahlilde yerel gazeteye bir eleştirimiz yok. Eleştirimiz gazetelerin gelirlerini keserek, gazeteleri kendileri için bülten haline getirenlere. Çünkü bu durum, gazetelerin elini kolunu bağlıyor. Ve gelirlerine müdahale edilen gazeteler büyük bir çıkmaza giriyor. “
Bu Bir İflas Paketidir
“Cumhurbaşkanlığınca hazırlanan yargı reformu paketi, bir reform olmaktan çok bir iflas paketidir. Birçok konuda sorunları büyüten ve yeni sorunlar yaratacak olan bu pakette can alıcı noktalardan birisi de yerel gazetelerin resmi ilanlardan dolaylı olarak muaf tutulmasıdır.Bu, bizim açımızdan kabul edilebilir bir davranış ve eylem değildir.”