BALIKESİR’DE AHMET ÖZHAN RÜZGARI

3. Türk Müziği Ulusal Sempozyumu Devlet Sanatçısı Ahmet Özhan’ın katılımıyla gerçekleşti. Türk Müziğinin Gelişmesinde Sivil Toplum Kuruluşlarının Rolü temasıyla Necatibey Eğitim Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen sempozyuma katılım oldukça yoğun oldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Balıkesir Üniversitesi, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Altıeylül Belediyesi, İstanbul Müzdak’ın katkılarıyla Balıkesir Musiki Derneği tarafından düzenlenen Balıkesir 3. Türk Müziği Ulusal Sempozyumu’nda onur konuğu Devlet Sanatçısı Ahmet Özhan oldu. Şefliğini ve sanat yönetmenliğini Sıtkı Sahil’in yapacağı 3. Türk Müziği Ulusal Sempozyumu, Devlet sanatçısı Ahmet Özhan’a Hizmet ve Onur Ödülü gecesi öncesinde Necatibey Eğitim Fakültesi’nde Balıkesir 3. Türk Müziği Ulusal Sempozyumu düzenlendi. Balıkesir Musiki Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Levent Tellioğlu’nun açılış konuşmasıyla başlayan sempozyumda Balıkesir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Narlı Türk Müziğinin inceliklerine ve önemine değindi.

TELLİOĞLU “DEĞERLİ SANATÇIMIZIN KATILIMIYLA VERİMLİ BİR SEMPOZYUM”

3. Türk Müziği Ulusal Sempozyumunda açılış konuşmasını gerçekleştiren Balıkesir Musiki Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Levent Tellioğlu, “Balıkesir Musiki Derneği ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde gerçekleştirilen 3. Türk Müziği Ulusal Sempozyumunu değerli Devlet Sanatçımız Ahmet Özhan’ın katılımıyla gerçekleştiriyoruz. Türk müziğinin inceliklerinin ve Türk Müziğinin gelişmesinde sivil toplum kuruluşlarının rolünün inceleneceği sempozyuma katılımlarınız için çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

NARLI “SEMPOZYUM KONUSU ETKİLEYİCİ”

Sempozyumda konuşma yapan Balıkesir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Narlı, “Programımızın çok değerli onur konuğu Ahmet Özhan Beyefendi, çok değerli konuklarımız. Balıkesir Musiki Derneğimizin Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin birlikte düzenlediği. Balıkesir Üniversitemizin de mütevazı katkıda bulunduğu Türk Müziği Ulusal 3. Sempozyumuna hoş geldiniz. Sempozyumun konusu beni oldukça etkiledi. Önemli bulduğum birşeydi. Sivil Toplum Kuruluşlarının Türk Müziğinin gelişmesindeki rolü. Ne rolü olabilir? Pek çok rolü olabilir aslında. Sivil Toplum Kuruluşları sanatın her dalıyla biçimlenir, şekil alır. Devletin etkisi var ama asıl katkı sivil toplum kuruluşlarıdır. Peki bu katkıyı nasıl yapıyorlar? Herhangi bir bilgim yok. Son zamanlarda ve her zaman vatan bizim için en büyük değer. Ama insanın manevi vatanı yoksa maddi vatanı korumak da çok zordur. Manevi vatanı oluşturan şey aslında edebiyatıdır, mimarisidir, müziğidir. Bu konuda bir miktar üzüntümüz olduğunu belirtmek isterim. Manevi vatan tarafı inşa ve ihya edilmediği gibi korunması konusunda da bayağı zaaflarımız var” ifadelerini kullandı.

ÖZHAN “İNSANIMIZIN GENETİNDE MUSİKİ VAR”

Sempozyumun Onur Konuğu Türk Müziği Ses Sanatçısı, Emekli Koro Şefi, Devlet Sanatçısı Ahmet Özhan’ın hayatının ve eserlerinin yer aldığı kısa film izlendi. Ardından Dr. Öğretim üyesi Gökten Ay koordinatörlüğünde Özhan hayatını anlattı. Müziğe nasıl başladığını anlatan Sanatçı Ahmet Özhan, “Evvela çok değerli katılımcılara, Rektör Yardımcımıza, Sevgili Başkanıma ve tüm müzikseverlere hoş geldiniz diyorum. Bendenize göre bir şeyin nitelik ve niceliği konusunda tam fikir sahibi olunmadan yeterince anlaşılamadığını düşünüyorum. Müzikten önce varlık sonra insan ve daha sonra müzik. Bunları gerçek bir tabana yerleştirecek olursak bazı konulara çok dikkat etmek gerekir. Günümüzde inanç ve aşkın olduğu bir güce inanmak. Ve paradigmayı bunun üzerine kurarak düşünmek. Diğeri ise seküler bir şekilde geleneği yok sayma içerisinde tamamen maddi görüntüyü ve onun derinliğini değerlendirerek kanaat sahibi olmak gerekir. Bu iki görüş içerisinde bendeniz bunlardan ilkini benimseyen biriyim. Varlığı yöneten ismine Allah dediğimiz güce inanan biriyim. İnsan esma ve sıfatlardan oluşur. Her esmanın açılımında cenabı hakkın sonsuz ilmi vardır. Musiki dediğimiz Cenab-ı hakkın estetik, latif esmasına takamül eder. Kendimi bildim bileli mırıldayan, söylemeye çalışan şarkının,türkünün peşinde olan biriyim. Üç yaşında bile şarkıları ezberlemeye çalışan biriydim Musiki sevgisi insanımızın genetiğinde vardır. Bugün Türk Musikisi yaşıyorsa ve ayaktaysa bunun nedeni Musiki dernekleridir. En büyük destek ve dinamiği, potansiyelidir. bu derneklerin varlığıdır. Ben bu nedenle Sıtkı Sahil hocama da çok teşekkür ederim. Onların Türk Musikisi’ne destekleri çok büyük. Onlara sevgimi, saygımı ve minnetimi iletmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

SEMPOZYUMA YOĞUN İLGİ

Sempozyumdaki birinci oturumun başkanlığını Prof. Dr. Uğur Türkmen yaptı. Dr. Öğretim Üyesi Göktan Ay “11. Kalkınma Planı’nda STK’ların Yeri ve Sanat-Kültür Maddelerinin İrdelenmesi” konusunda sunum gerçekleştirdi. İstanbul Devlet THM Korosu Ses Sanatçısı Araştırmacı, Yazar Salih Turhan , “Kültür-Sanat Projeleri Uygulamalarında Bir Örnek STK: Elazığ Dernekler Federasyonu’nu anlattı. Aydın Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-TV Programcısı Mıchael Kuyucu ve Müzikolog Sanatçı Dr. Ayhan Sarı sempozyumda sunumlarını gerçekleştirdiler. Düzenlenen sempozyuma Balıkesir Musiki Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Levent Tellioğlu, Koro Şefi ve Sanat Yönetmeni Sıtkı Sahil, İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Yıldız, önceki dönem Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu ve çok sayıda müziksever katıldı. Fatma Kara

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber