Balıkesir’de Kalkolitik Dönemin İzleri

Balıkesir’de Kalkolitik Dönemin İzleri: Daskyleion Antik Kenti, Balıkesir’in Bandırma ilçesinde 30 kilometre güneyinde herkes tarafından bilinen Kuş Cenneti’ne çok yakın Ergili Köyü’nün 2 kilometre doğusunda yer alır.

Balıkesir’de Kalkolitik Dönemin İzleri

Daskylos’un yeri

M.Ö 7’nci yüzyılda Daskylos adıyla bilinen ünlü Lydia Kralı’nın, Sardis’ten hanedan kavgaları nedeniyle buraya gelmesiyle kent Daskyleion adını almıştır. Kralın Daskyleion’da doğan oğlu Gyges daha sonra Lydia’ya geri çağrılmıştır. Gyges Lydia’ ya kral olduktan sonra şehre Daskyleion denilmiştir. Çünkü Daskyleion “Daskylos’un yeri” anlamındadır. Bu ismi MÖ 650 yıllarında almıştır.

Kalkolitik Dönemin izleri

Daskyleion da Troya gibi erken dönem yerleşimlerinin olduğu kenttir. Bazı antik yazarlara göre MÖ 12’nci yüzyıl Aoellerden bir grup Daskyleion’a gelip yerleşmişler, ancak kenti daha önceki dönemlere (Kalkolitik Dönem) götürecek buluntular. Yüzey araştırmalarında ele geçmiştir. Bölgede ilk araştırmayı 1952 yılında Kurt Bittel yapmıştır.

Antik metinlerin verdiği coğrafi bilgileri de değerlendirerek Daskyleion’un bugünkü adı olan Hisartepe’yi belirlemiştir. Daha sonra 1954 yılında Prof. Dr. Ekrem Akurgal kazıya başlamıştır. 1960 yılına kadar devam eden kazı, 1988 yılında Prof Dr. Tomris Bakır tarafından yeniden başlatılmıştır.

DOĞA GÜZELLİKLERİ İLE

Kuş Cenneti (Paradeisos) ve Daskyleion, doğal ve tarihi çevre kavramında ele alınan bütünleşmiş iki olgudur. Doğa güzellikleri ve yörenin güçlü bir jeopolitik konuma sahip olması nedeniyle Daskyleion, kuş gölünün (Daskylitis) güneyine kurulmuştur. Çünkü tüm antik yazarlar Daskyleion ve Paradeisos’un güzelliğinden övgü ile bahsetmektedir.

MÖ 334 yılında Büyük İskender (Makedonyalı Alexandros) bir dünya imparatorluğu kurmuş olan Persleri ortadan kaldırmaya karar verdi. Pers Satraplığı (Genel Valilik) merkezi olan Daskyleion’uda ününü. Ayrıca güzelliğini duyduğu Paradeisos için ele geçirmeyi düşündü.

Daskyleionda yaşamış olan bu devletlere ait maddi kalıntılar, yapılan arkeolojik kazılarda… yavaş yavaş gün ışığına çıkartılmıştır. Günümüzden yaklaşık 5 bin yıl öncesine ait Prehistorik Çağ’larda bu yöredeki yerleşimi kanıtlayan. Taş baltalar ve çakmak taşından dilgiler yanında MÖ1700-1800 yıllarına tarihlenen steatitten yapılmış bir Babil ürünü silindir mühür, hem yörenin. Hem de Anadolu’nun bu tarihlerde Ön Asya kültürleri ile olan ilişkilerine işaret etmektedir.

Dor’lardan sonra ise Trakyadan Anadolu’ya göç eden Friglerin bu yörede yerleştiklerini gösteren hem yazılı belgeleri, hem de onların kullandıkları seramikler kazılarda gün ışığına çıkartılmıştır. Bir Frig adak yazıtını içeren, kırık haliyle bile boyu bir metreyi geçen bir mermer blok. Anadolu Eski Çağ tarihi coğrafyası ile birlikte Frigya Bölgesi’nin sınırlarını değiştirmiştir.

Haber: Muhammed Can Akyürek

gazetemerhaba

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber