Balıkesir’de Gerilme Riski! Riftleşme Nedir?
Jeolog Prof. Dr. Naci Görür, Balıkesir’in özellikle Sındırgı çevresinde kuzey‑güney yönlü gerilme ve riftleşme etkisi altında olduğunu ve halkın tedbir alması gerektiğini vurguladı.
Gerilme Rejimi Batı Anadolu’da Yoğunlaşıyor
Batı Anadolu bölgesi, son dönemde yer bilimcilerin dikkatini çeken önemli tektonik süreçler yaşıyor. Anadolu levhasının batıya doğru kaçış hareketine bağlı olarak kuzey‑güney (K‑G) yönlü gerilme rejimi aktif hale gelmiş durumda.
Balıkesir Bölgesi Öne Çıkıyor: Sındırgı ve Çevresi
Balıkesir’de özellikle Sındırgı çevresi, aktif gerilme ve enerji birikimi altında bulunuyor. Prof. Dr. Naci Görür, Sındırgı’da “riftleşme” sürecine dikkat çekerek, halkın ve yerel yöneticilerin önlem almasının önemini vurguladı:
“Sındırgı’nın olduğu Batı Anadolu… K‑G yönlü gerilmekte ve riftleşmektedir. Riftleşme kabuk incelmesine ve mağma yükselmesine neden olmaktadır.”
Riftleşme Nedir?
Riftleşme, yer kabuğunun iki yönlü olarak birbirinden uzaklaşması sonucu oluşan gerilme ve çatlaklanma sürecini tanımlar. Bu süreçte zemin boyunca çatlaklar meydana gelir ve fay hatları oluşur. Jeolojik açıdan riftleşme, yeni vadilerin ve çöküntü alanlarının ortaya çıkmasına, uzun vadede ise okyanus havzalarının oluşumuna kadar ilerleyebilir.
Prof. Dr. Naci Görür gibi yer bilimciler, Sındırgı ve çevresinin bu gerilmeler nedeniyle yüksek risk altında olduğunu vurguluyor. Görür’e göre, riftleşme alanlarında zemin, küçük artçı sarsıntılara bile duyarlı hale geliyor ve mevcut faylar daha aktif hale gelebiliyor.
Deprem Tehlikesi ve Bilimsel Bulgular
Bilimsel çalışmalar, Balıkesir çevresinin “yüksek deprem tehlikesi” taşıdığını ortaya koyuyor. HBFZ üzerindeki bazı fay segmentleri deprem tekrarlama periyodunu aşmış durumda ve bölgedeki mikro-sismik aktivite artıyor.
Ne Yapılmalı? Tedbir ve Bilinç Öne Çıkıyor
Yer bilimciler, risk altındaki bölgelerde alınması gereken önlemleri şöyle sıralıyor:
-
Yerel yönetimler ve halk yapı stokunu güçlendirmeli, eski ve dayanıksız binalar kontrol edilmeli.
-
Mikrobölgeleme çalışmaları ve fay hatlarının haritalanması hızlandırılmalı.
-
Halk, afet bilinci ve toplanma alanları gibi ön hazırlıklarda bilgilendirilmeli.
Sındırgı, Bigadiç ve Dursunbey gibi ilçeler özellikle öncelikli olarak değerlendirilmeli.