Barış Manço Kimdir?
Barış Manço, Anadolu Rock müziğinin sevilen ve duayen isimlerinden biridir. Aynı zamanda şarkıcı, besteci, söz yazarı ve televizyon programcısıdır. Barış Manço kimdir? Nerelidir? Mesleği ne? Kaç yaşında ve neden vefat etmiştir?
Barış Manço Kimdir?
İsmail Hakkı Manço ile Türk sanat müziği sanatçısı Rikkat Uyanık çiftinin iki çocuğundan biridir. Sanatçı, 2 Ocak 1943’te Üsküdar’da dünyaya geldi. Başarılı sanatçı, 3 yaşına geldiğinde anne ve babası ayrılınca, çocukluğunu babasıyla geçirdi.
Manço, Kadıköy Gazi Mustafa Kemal Paşa İlkokulu’nu bitirdi. Ardından, Galatasaray Lisesine devam etti. Sanatçı, ilk grubunu 1958’de Galatasaray Lisesinde okudu. Beraberinde, “Barış Manço ve Kafadarlar” adıyla kurdu ve ilk bestesini “Dream Girl” adıyla çıkardı.
Müzik hayatındaki ilk konserini de yine Galatasaray Lisesinin konferans salonunda verdi. Ardından sanatçı, 10. sınıftayken babasını kaybetti. Barış Manço, babasının vefatının ardından Galatasaray Lisesinden ayrılarak, Şişli Terakki Lisesine devam etti.
İlk Plağını 1962’de Çıkardı
Manço, “Harmoniler” grubuyla 1962’de ilk 45’lik plağını çıkardı. Ayrıca, henüz 19 yaşındayken yayımladığı bu albümde, İngilizce sözlü “Twist in USA” ve “The Jet” isimli iki şarkıya imza attı. Usta sanatçı, bu albümden bir yıl sonra Belçika’da bulunan ağabeyi Savaş Manço’nun yanına gitti. Beraberinde, Belçika Güzel Sanatlar Akademisine kayıt oldu. Okulda resim, grafik, desen ve iç mimari okudu. Manço, bir taraftan da gece bekçiliği ve garsonluk yaptı.
Sanatçı, Paris Olympia’da 12 Ocak 1965’te konser verdi. Bunun yanında Mazhar Alanson ve Fuat Güner’in öncülüğündeki “Kaygısızlar” grubuyla 1967’de “Kol Düğmeleri “ni çıkardı.
Barış Manço, dönemin aranjman modasına tepki gösterdi. Ardından “Kızılcıklar Oldu mu?”, “Derule”, “Kirpiklerin Ok Ok Eyle” adlı türküleri söylemeye başladı. Bu türküleri rock’n roll ve twist tarzlarında söyledi. “Sychedelic” müzik akımından da etkilenen Manço ve grubu, “Ağlama Değmez Hayat” şarkısıyla başarı yakaladı. “Altın Plak” ödülü kazanan albümün ardından Barış Manço ve Kaygısızlar, Fransa’ya gitti. Plak çalışması yapılsa da albüm uzun süre piyasada olmadı. Beraberinde Kaygısızlar ile yollarını ayıran sanatçı, 1970’te yurda döndü.
Barış Manço plağında, 1970’te bestelediği “Dağlar Dağlar” adlı esere yer verdi. Plağı, kariyerinde bir dönüm noktası oldu. Ayrıca sanatçıya Platin Plak Ödülü kazanmasını sağladı. Dönemin ünlü müzisyenlerinden Cüneyd Orhon’un da eşlik ettiği plak, kısa sürede 700 bin sattı.
Unutulmaz Albümleri
“Moğollar” ile de bir süre çalışan Barış Manço’nun, Anadolu turnesi sırasında otobüsü dinamitli saldırıya uğradı. Manço’nun saçlarının uzun olması dolayısıyla gerçekleştirildiği öne sürülen saldırıda sanatçılar yara almadı.
“Gül Pembe”, “Ali Yazar Veli Bozar” ve “Alla Beni Pulla Beni” adlı unutulmaz şarkılar oldu. Yanı sıra “Dönence”nin de yer aldığı albümü vardır.
Barış Manço, halkla kurduğu bağı 1983’te “Estağfurullah Ne Haddimize”. Ardından 1985’te “24 ayar” ve 1986’da “Sahibinden İhtiyaçtan” albümleriyle güçlendirdi. Manço, 1989’da “Darısı Başınıza”, 1992’de “Mega Manço”, 1995’te “Müsaadenizle Çocuklar”. Sonrasında, 1996’da ise “Live in Japan” albümlerini sevenlerine sundu. Dahası, müzikte açtığı yolun yanı sıra şarkı sözleriyle de kültür hayatına önemli katkılarda bulundu.
Ayrıca, birçok şarkısının son kıtasında, kendi ismine yer verdi. Sanatçı, eserlerinde, unutulan değerleri hatırlattı. Beraberinde toplumsal konulara ve ailenin önemine dikkati çekti. Barış Manço, 1970’te kısa süren bir evlilik yaptı. Lale Çağlar 1979’da evlendi. Manço’nun “Doğukan Hazar” ve “Batıkan Zorbey” ismini verdiği iki oğlu dünyaya geldi.
10 YIL “7’DEN 77’YE” Adlı Programı İzleyicilerle Buluşturdu
Usta sanatçı, içindeki çocuğu hiçbir zaman kaybetmediğini her fırsatta aktardı. Sanatçı, yönetmen Oksal Pekmezoğlu’nun 1975’te çektiği “Baba Bizi Eversene” filminin başrolünde oynadı.
Barış Manço, hazırladığı “7’den 77’ye” adlı programı, 1988’de TRT yönetimine kabul ettirmeyi başardı. Programda, çocuklara öğütler verdiği “Adam Olacak Çocuk”. Beraberinde yaşlılara saygının önemine dikkati çektiği “İkinci Kahvaltı”. Sonrasında dünyayı dolaştığı “Dönence”. Ardından Türkiye’yi dolaştığı “Dere Tepe Türkiye” başlıklı bölümlere yer verdi. Program, 1988-1998’de 10 yıl boyunca her pazar öğleden önce TRT 1’de yayınlandı. Daha sonra TGRT ve ATV’de de izleyiciyle buluştu.
Manço, 1991’de bir röportajı yayınlandı. Yayınlanan röportajında Türkiye’nin bazı ülkeler için “sözde Avrupa” ülkesi olarak görüldüğüne vurgu yaptı. Sanatçı, “Biz ülkeleri, Türklerin dostu olan ve olmayan ülkeler diye ayırırız. Çünkü biz kendimizi dünyanın merkezi olarak görüyoruz. (İngiltere) Dostumuz değil. Hayır. Geçmiş tarihe gittiğimizde dostumuz değil, hayır. 1. Dünya Savaşı’na gidersek, Arabistanlı Lawrence’ı bilirsin.” ifadelerine yer verdi.
“Modern Halk Ozanı”
Sanatçıyı, “Modern halk ozanı” olmasının yanında, “Türk televizyonlarının ilk gezgini” olarak da gösterdiler. Beraberinde sanatçı, 5 kıtada, 140 yörede 800 bin kilometreye yakın yol gitti.
Manço, Ertuğrul Fırkateyni’nin Japonya’ya gelişinin 100. yılı dolayısıyla 1990’da düzenlenen “Türk-Japon dostluğu” etkinlikleri için gittiği Japonya’da büyük bir coşkuyla karşıladılar. Şarkılarında Japonca sözlere de yer veren unutulmaz sanatçıya “Min-On Vakfı Yüksek Şeref Madalyası” verildi. Manço, buradaki konser kaydını da “Live in Japan” adıyla yayınladı.
40 Yılda 200 Besteye İmza Attı
Sanatçı, albümlerinden birine Cumhuriyet’in 100. yılının kutlanacağı yıl olan “2023” ismini verdi. Barış Manço, bir röportajında, “Benim birkaç hayalim var, 80 yaşındayken elimde bastonum, belki kolumda Doğukan. Onun yardımıyla çıkarım sahneye ve senfoni orkestrasına 2023’ü çaldırmak en büyük ideallerimden birisi” ifadesini kullanmıştı. Manço, müzik hayatını anlattığı “40. Yıl” şarkısını besteledi. Barış Manço, bir döneme damgasını vuran şarkılarını yeniden düzenleyerek seslendirdi.
Sanatçı, 31 Ocak’ı 1 Şubat 1999’a bağlayan gece, saat 23.30 sıralarında ani tansiyon düşmesi sonucu fenalaştı. Ambulansla Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Merkezi’ne sevki oldu. Beraberinde 56 yaşındaki Barış Manço, yapılan müdahalelere rağmen hayatta kalamadı. Barış Manço’nun cenazesi, Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılan törenin ardından Kanlıca Mezarlığı’na defni gerçekleşti.
Ödülleri
Yaklaşık 40 yıllık sanat hayatında 200 besteye imza attı. Devamında ulusal ve uluslar arası alanda pek çok ödüle layık oldu. Sanatçının aldığı ödüllerden bazıları şöyle:
“1980’de “Altın Orfe” Ödülü,
1987’de “Belçika Kültür Elçisi”,
1991’de “Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı”, “Hacettepe
Üniversitesi Onursal Doktora ve Japonya Soka Üniversitesi Kültür ve
Barış Ödülü”,
1992’de “Belçika Krallığı Leopold II Şövalyesi Nişanı” ve “Fransız
Kültür Bakanlığı Edebiyat ve Sanat Şövalyesi Nişanı”,
1994’te Kocaeli Üniversitesi Barış Diploması,
1995’te Türkmenistan Cumhurbaşkanlığı Türkmen vatandaşlığı,
Pamukkale Üniversitesinden onursal doktora,
1995’te “Japonya Min-On Vakfı Yüksek Şeref Madalyası”,
1997’de “Belçika Liege Prensliği Onursal Hemşerilik Beratı”
dır.
…Barış Manço Kimdir?…
Daha fazla ünlülerin yaşamı hakkında bilgi almak için tıklayınız…