Bir Zamanlar Oyuncaktı, Şimdi Dünyaya Satılıyor
Hobiyle Başlayan Tutku, Baba-Oğulun Geçim Kapısı Oldu
Bir Zamanlar Oyuncaktı, Şimdi Dünyaya Satılıyor
Yarım asrı aşan maket sevdası, Aydın’dan dünyaya açılan bir başarı hikayesine dönüştü
Aydın’ın Efeler ilçesinde yaşayan 70 yaşındaki İsmail Erzurumluoğlu’nun küçük yaşta başlayan hobi olarak maket araç yapımı, bugün oğluyla birlikte kurduğu atölyede uluslararası ölçekte bir üretime dönüştü. Baba-oğul Erzurumluoğlu ailesi, tamamen el yapımı maket araçlarla dünyanın dört bir yanındaki koleksiyoncuların gözdesi haline geldi.
El emeğiyle dönen tekerlekler
Kamyon, otobüs, silobas gibi büyük araçların ölçekli modellerini hiçbir fabrikasyon parça kullanmadan üreten aile, detaylardaki gerçekçilikle hayran bırakıyor. Direksiyon mekanizmasından süspansiyon sistemine, vites kutusundan egzoz borusuna kadar her şey çalışır durumda. Üstelik bu minyatür sanat eserleri yalnızca vitrinlik değil; her biri yaşayan, oynayan birer model.
“Babam yaptı, içine yatırıp beni sallamışlar”
Oğul Güner Erzurumluoğlu, “Çocukluğum bu maketlerle geçti. Şimdi hayatımı bu işle kazanıyorum” diyor. Babasının kendisi doğmadan yaptığı kamyon maketinde sallanarak uyutulduğunu anlatan Erzurumluoğlu, “30 yıl sonra babam yeniden başladığında, bu hobi ekmek kapımız oldu. Gelen siparişleri gece gündüz çalışarak yetiştiriyoruz” sözleriyle ailece verdikleri emeği vurguluyor.
100 bin TL’lik otobüs maketine “satılık değil” cevabı
İsmail Erzurumluoğlu’nun ilk yaptığı otobüs maketi tam 51 yıllık. O yıllarda çekiç, pense, eğe gibi basit aletlerle yaptığı bu otobüs, 10 yıl önce bir fuarda 100 bin TL teklif almış ama Erzurumluoğlu bu eşsiz parçayı satmayı reddetmiş. “O benim gözümde bir hatıra. Satılık değil” diyor.
“Dünyada eşi yok”
Makine kullanmadan, yalnızca el işçiliğiyle bu işi yapan başka bir yer olmadığını vurgulayan Erzurumluoğlu, “Araştırdık, bu şekilde yüzde 100 el imalatı yapan kimse yok. Bugün 60’tan fazla ülkeye maket ihraç ediyoruz. Almanya, Fransa, Bosna Hersek gibi birçok ülkede alıcılarımız var” diyerek başarılarının sınırları aştığını belirtiyor.
Tekerlekten maketin tamamını çıkarıyor
Erzurumluoğlu, artık ustalık seviyesini o kadar ilerletmiş ki yalnızca bir fotoğraftan ve tekerlek çapından tüm ölçüleri çıkartarak model üretebiliyor. “Hiç görmediğim Pakistan kamyonunu sadece bir fotoğrafa bakarak birebir yaptım” diyor.
Battaniyeye sarıp fotoğrafçıya götürmüştü
Maket serüveninin ilk yıllarındaki hatıraları da dikkat çekici. İlk otobüs maketini yaptıktan sonra fotoğraf çektirmek isteyen Erzurumluoğlu, çevreden “oyuncakla mı uğraşıyorsun” tepkisi almamak için maketi battaniyeye sararak fotoğrafçıya gizlice götürmüş.
“Sanıldığı kadar kolay değil”
Maket üretiminin dışarıdan bakıldığında kolay göründüğünü söyleyen Erzurumluoğlu, “Bir fuarda tanıştığım emekli bir bey, maket işine girmeye çalıştı ama 8 ay uğraşıp pes etti. Sonra da, ‘bunu yapmakla ömrümden ömür gitti’ dedi. Bu iş sabır, yetenek ve tutku istiyor” diyor.
İha