BU BİTKİLERE DOKUNAN YANAR!
Prof. Dr. Fatih Satıl, MERHABA’ya yaptığı açıklamada koruma altına alınan bitkilerin toplanması halinde 60 bin 163 TL para cezası uygulanacağını söyledi. Bu bitkilerin biyolojik hazineler olduğunu söyleyen Satıl çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Tüm Türkiye genelinde geçtiğimiz yıllarda Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce il bazında Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi başlatıldı. Balıkesir’de 2 bine yakın bitki taksonu olduğunu söyleyen Prof. Dr. Fatih Satıl bunların 100 tanesinin endemik olduğunu dile getirdi. Özellikle Kazdağları’nda bu bitkilerin yoğun olarak gözlendiğini söyleyen Satıl, nadir bitki türlerinin toplanıp satılması halinde 60 bin 163 TL para cezası uygulanacağını söyledi.
BALIKESİR BİTKİ CENNETİ
Balıkesir’de çok sayıda endemik bitki türü bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Fatih Satıl, “Önceki çalışmalara göre Balıkesir’de 640 bitki çeşidi var biliniyordu. 2017 yılında bizim araştırma ekibimizin yürütmüş olduğu Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi kapsamında Balıkesir ilinde yaklaşık 2 bine yakın bitki taksonunun varlığı tespit edilmiştir. bunlardan yaklaşık 100 tanesinin endemiktir. Balıkesir’de endemikçe zengin alanlarımız: Kazdağında (80 civarı endemik), Akdağda (46 endemik), Madra (30 civarı endemik), Alaçam, Ulustur. Bu endemik bitkilerin bir kısmı yaygın endemik bir kısmı da dar yayılışlı endemiklerdir. Dar yayılışlılar adından da anlaşılacağı gibi çok küçük bir alanda yayılış gösterirler. Kazdağında bu tür endemik bitkiler çok fazla” ifadelerini kullandı.
BEYAZ ZAMBAK TOPLAYAN YANDI
Balıkesir’de izlenen bitki türleri ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Fatih Satıl, “Tüm Türkiye genelinde geçtiğimiz yıllarda Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce il bazında Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi başlatıldı. Ve bu projeler tamamlanarak sonuçlandırıldı. Balıkesir üniversitesi ekibi olarak bizler de Balıkesir ve Kütahya Biyolojik Çeşitlilik projelerinde yer aldık. Bu kapsamda Balıkesirde oldukça fazla korunması gereken bitki türü var. Etkin bir koruma ve izleme yapabilmek amacıyla 4 endemik tür belirlendi. Bunların hepsi Kazdağında. Kazdağı şebboyu, Sarıkız çayı, çam kekiği ve yabani sarımsak türleri şu an izlenen bitkilerden. Bununla birlikte endemik olmayıp da doğadan toplanması yasak olan türler de var. Örneğin birçok Orkide türü, Balıkesir’in simgesi olan beyaz zambak gibi türler de bunlar arasında. Hangi türlerin doğadan toplanmasının yasak olduğu Resmi gazetede yayınlanan yönetmeliklerle belirleniyor” şeklinde konuştu.
60 BİN 163 TL CEZASI VAR
Prof. Dr. Fatih Satıl, “Toplanması yasak olan türlerle ilgili cezai müeyyideler 9.8.1983 tarihli ve 2872 sayılı çevre kanunu ile belirlenmiyor. Toplanması yasak olan türler her sene yayınlanır. Bu türleri toplayanlara Çevre kanunun 20(k) bendi uyarınca işlem yapılır. Biyolojik çeşitliliğin tahrip edilmesi, nesli tehlike altında olanlar ile nadir bitki türlerinin mevzuata aykırı biçimde toplanıp satılması halinde 2019 yılında 60 bin 163 TL para cezası uygulanıyor. Bu konuda Balıkesir Doğa koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ve Jandarma birimleri ciddi çalışmalar yürütüyor. Bu türler ülkemiz için biyolojik hazineler. Nasıl ki dünyaca ünlü antika ve sanat eserlerimiz var ve bunları kaçak yollarla yurt dışına kaçıranlar var. Bitkiler de ülkemiz için biyolojik hazineler. Ülkemize yönelik son yıllarda yoğun biyokorsanlık ve biyokaçakçılık faaliyetleri yapılmakta. Yurt dışından gelen bazı art niyetli araştırmacılar izinsiz bir şekilde ülkemizdeki türleri toplayarak yurt dışına kaçırıyorlar. Bu türleri çoğaltarak genetik çalışmalarda, ilaç sektöründe kullanmakta ya da kendilerine özel araştırmalar yapmaktalar. Ülkemizde araştırma amaçlı bitki toplamanın yasal yolları var. İzin belgesi olmadan doğadan kimse bu özel bitkileri toplayamaz. Halkımız bu konuda bilinçli olmalı, şüpheli gördükleri kişileri gördüklerinde mutlaka Jandarma ya da Doğa koruma ve Milli parklara bilgi vermeli” şeklinde konuştu.