"Çöpe atılmaz tamirciye getirilirdi"

Unutulmaya yüz tutmuş meslek gruplarının arasında yer alan ayakkabı tamirciliği yapan esnaflar ile görüştük.

Yıllardır ayakkabı tamirciliği yaparak geçimini sağlayan esnaf, fabrikasyon ayakkabı imalatıyla tamir işlerinin azaldığını ve mesleklerinin yok olmak üzere olduğunu söyleyerek duygularını Büyükşehir Merhaba ile paylaştılar.

Şener Kundura sahibi Şener Atmaca: 50 yıldır bu mesleğin içerisindeyim. İşlerimiz çok güzel olmasa da şükür iyi. Eskiye göre şimdiki zaman arasında çok fark var. Çünkü şimdilerde ucuz ve imitasyon ayakkabılar çok fazla. Bizim yaptığımız kösele ve deri ayakkabılar daha pahalı olduğu için insanlar da ucuz olanı tercih ediyor. Bunlar da ekonomiden kaynaklanıyor. Mesleğimizde zorluk yok ama malzeme sıkıntısı yaşıyoruz. İstediğimiz her şeyi bulamıyoruz. Deri, kösele pahalı. Genelde tamir işleri yapmak zorunda kalıyoruz. Ekmek parası için çalışıyoruz.

Taşkın Kundura sahibi Ertan Taşkın: Bu mesleğe başlayalı 40 sene oldu. Şimdiki zamanda hazır fabrikasyon ve dışarıdan Çin mallarının gelmesi bizim piyasayı etkiledi. Ucuz ayakkabıları müşteri alıyor, biraz giyip atıyor. Tamire getirmiyor. Bizim işler de duruyor. Ekonomik sıkıntılar var. Piyasa bozuk olunca bizim işler de bozuk oluyor. Bütün sektörler birbirine bağlı. Dediğim gibi en önemli faktör dışardan gelen ucuz ayakkabıların olması. Bu bizi çok etkiledi.

Koçman Kundura sahibi İbrahim Koçman: 40 yıldır bu mesleğin içindeyim. İşlerimiz durgun. Ucuz ayakkabılar mesleğimizi etkiledi. Eskiyi kıyasladığımızda bugün karnımızı doyurabiliyorsak ne mutlu diyoruz. Ekonomik sıkıntılarımız var. Önceden ayakkabıya bir şey olsa çöpe atılmaz tamirciye getirilirdi. Günümüzde ise ayakkabılar çok ucuz olduğu için tamire gerek duymuyorlar ve çöpe atıyorlar.

Güven Kundura sahibi İbrahim Kılıç: 35 yıldır bu mesleğin içindeyim. Bizim meslek artık bitiyor. Dışardan gelen maliyeti düşük, ucuz ayakkabılar bizleri etkiliyor. Bizler el emeği ile çalışan insanlarız. Tüketici ayakkabıyı 10 liraya da alsa 100 liraya da alsa aynı paraya tamir yapıyoruz. Yıllardan beri ekmeğimizi çıkarmak için çalışıyoruz.

Mine Kundura sahibi Nihat Arabacı: 1988 yılından beri bu sektörün içindeyim. Dışardan gelen Çin malı ürünler bizi etkiliyor. Piyasada çok kalitesiz ayakkabılar satılıyor. Tüketiciler de maddi olarak bunlara yöneliyor. Çabuk deforme oldukları ve ucuz oldukları içinde atmayı tercih ediyorlar. Tamir işi yapıyoruz. Bu şekilde devam ederse mesleğimiz yok olup gidecek.

Kamil Akyürek

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber