Cumhurbaşkanı Erdoğan: AB'ye tam üyelikte çok kısa sürede ciddi mesafe alabiliriz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AB'ye tam üyelik ile ilgili, "Türkiye'nin sergilediği kararlı iradenin, birlik nezdinde hak ettiği karşılığı görmesi durumunda çok kısa sürede ciddi mesafe alabiliriz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Birliği'ne tam üyelik ile ilgili, "Türkiye'nin sergilediği kararlı iradenin, birlik nezdinde hak ettiği karşılığı görmesi durumunda çok kısa sürede ciddi mesafe alabiliriz." dedi.

Erdoğan, Almanya Başbakanı Merz ile görüşmeleriyle ilgili, "Görüşmemizde Almanya'da yaşayan Türk toplumunun ortak değerimiz ve zenginliğimiz olduğunu bir kez daha teyit ettik. Avrupa'da artışı engellenemeyen, ırkçılığa varan yabancı düşmanlığı, İslam karşıtlığıyla mücadeleye atfettiğimiz ehemmiyeti vurguladım." dedi.

Erdoğan, "Almanya, Türkiye'nin Avrupa'daki en büyük ticaret ortağı. 50 milyar dolara ulaşan ticaret hacmimizi yakın vadede 60 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz." diye konuştu.

Erdoğan, "Avrupa'da değişen güvenlik koşulları ışığında savunma sanayisi ürünlerinin tedarikindeki sıkıntıları geride bırakarak ortak projelere odaklanmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, "Almanya'nın Suriye konusunda bizimle eş güdüm içinde çalışmaya atfettiği önemin farkındayız." diye konuştu.

Erdoğan, Ukrayna-Rusya savaşı ile ilgili, "Savaşın adil ve kalıcı şekilde çözümü için diplomatik çabaların sürdürülmesini önemli görüyoruz." dedi.

Erdoğan, Gazze ile ilgili, "Bu mezalimin yeniden yaşanmamasına ve bölgede kalıcı barışın anahtarı olan iki devletli çözüme dair görüşlerimizi kendilerine aktardım. Hamas'ın elinde bombalar, nükleer silah yok ama İsrail'de var, İsrail bunları kullanarak dün Gazze'yi vurmuştur. Almanya olarak bunları görmüyor musunuz? Gazze'yi vurmak suretiyle, bırakın vurmayı orayı açlıkla, soykırımla terbiye etmenin hep gayreti içerisinde olmuştur, hala da bu devam etmektedir. Almanya'nın Kızıhaç'ı ve bizim Kızılay'ımızı devreye sokmak suretiyle buradaki soykırımı, açlıkla terbiye edilme olayını sona erdirmemiz lazım." dedi.

Erdoğan, "Nasıl ki Rusya-Ukrayna savaşı bitsin diyoruz, İsrail Gazze arasında da bitmesinden yanayız. Türkiye-Almanya bu iş için el ele verebilecek iki önemli ülkedir." diye konuştu.

"Ankara kriterleri ile Avrupa ve dünyaya açılırız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB üyelik müzakerelerine ilişkin, "Kopenhag Kriterleri noktasında Türkiye'ye yaklaşılıyorsa bizim de karşısında Ankara kriterlerimiz vardır. Ankara kriterleri ile Avrupa ve dünyaya açılırız." değerlendirmesinde bulundu.

İBB'ye yönelik soruşturmalara ilişkin soru üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hangi makamda olursanız olun hukuku ayaklar altına alırsanız yargı devletinde yargı makamları ne gerekiyorsa yapmak zorundadır." yanıtını verdi.

Merz: Türkiye'yi AB'de görmek istiyoruz

Almanya Başbakanı Merz ise "Türkiye bizi meşgul eden tüm dış politika ve güvenlik konularında çok önemli bir aktör. Güvenlik politikaları alanında daha yakın işbirliği içinde olacağız." ifadelerini kullandı.

Merz, "Türkiye'yi Avrupa Birliği'nde görmek istiyoruz." dedi.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber