DUMANI ÜSTÜNDE BİR BARDAK ÇAY
Ramazan ayında iftar sonrası içilen çay yudumlarını keyifli bir akşama dönüştüren çay molaları Balıkesirlilerin en sevdiği içecekler arasında.
Ramazan aylarının dışında her gün çay içmediğimiz bir günümüz yok. Kahvaltının yanında, öğleden sonra, beş çayı, yorgunluk çayı, ziyaretlerde gelenlere misafir çayı…
Hayatımızın her anında çay, içecek tercihinde ilk sırada yer alıyor. Çayın herkes için önemi farklı farklı olabiliyor. Çay sabah, öğle, akşam, gece bile içiliyor. Her 10 kişiden 9’una sorduğumuzda günde en az bir bardak çay içtiklerini söylediler. Bunun yanı sıra bir de çay tiryakileri var.
Çay tüketimi alışkanlığı ve çay satanlar ile ilgili yaptığımız görüşmelerde çayın toplum açısından önemi ve çay tiryakileri ile ilgili de bilgi veren Fatih Aksoy şunları belirtti.
“Çaydan vazgeçemiyoruz”
Çay, evlerde, işyerlerinde içildiği gibi, kahvehane, pastanelerde, çay ocağı ve bizim gibi çay evlerinde de içilir. Maliyetinin düşük olması ve hazırlanmasının kolay olmasından dolayı da ayrıca cezbedici bir özelliği vardır. Her ortamda, her zaman rahatça içilebilir. Nedendir bilmiyorum ama çayın hayatımızda büyük bir yeri var. Her şeyden önce kahvaltılarımızın ve kadınların yaptığı günlerin vazgeçilmezi. Yorulduğumuzda içtiğimiz bir bardak çayın yorgunluğumuzu alması, akşam yemek yedikten sonra üstüne içtiğimiz bir bardak çayın verdiği rahatlatıcı etkiyi belki de başka tatlarda bulamıyoruz. Çayın hazırlanmasının kolay olması, maliyetinin diğer içeceklere göre daha düşük olması tüm bunlara sebep olabilir mi diye düşündüğümde cevap veremiyoruz. Her şeyin yanına yakışan bir içecek olması ve rahatlatıcı bir etkisi olması ile de çaydan vazgeçemiyoruz.”
Öyle ki şu anda bile çayınızı yudumluyor olabilirsiniz.
Soğuk kış günlerinin destekçisi
Ben, 2015 yılından bu yana bu sektördeyim. Hayatımızın vazgeçilmesi olan çayın satışını yapıyorum. İşlerimiz şükürler olsun iyi. Yerimiz güzel. Bildiğiniz gibi bu sene kış mevsimini biraz daha soğuk geçirdik. Soğuk kış günlerini kolayca atlatmanın en büyük destekçisi de biliyorsunuz ki dumanı üstünde tutan sıcacık bir bardak çaydır. Özellikle kar yağışı olduğu zamanlarda müşterilerim içeriye üşümüş bir şekilde geliyor. İstedikleri hemen çay oluyor. İçtikleri bir bardak çay sonrası yüzlerinde hafif bir tebessüm oluyor. Tüm üşümüşlüğünü yudumladığı çay ile birlikte mutluluğa çevirebiliyor. “
Çay harareti alır
“Havalar ısınmaya başladı. Bunun yanında bahar güzel şeylerin habercisidir. Çiçekler böcekler derken her şey canlanacak. Bahar yeniden bir doğuşun, dirilişin habercisidir. Akabinde yaz gelecek. Yaz sıcaklıklarının iyice arttığı dönemlerde insanlar serinlemek için farklı yöntemler dener. Kimileri ise hararetten kurtulmak için çay içmeyi tercih eder. Eskiden anneannelerimiz, babaannelerimiz yaptıkları gibi. Sıcakta keyifle çaylarını içerlerken, siz bu sıcakta ne çayı dersiniz. Uzmanların açıklamalarına göre de gerçekten sıcak havalarda çay harareti alıyor. Bu da şöyle, Sıcak içecekler vücudun kendisini olduğundan daha sıcak zannetmesine sebep oluyor. Vücut daha çok terliyor ve bu da ısı kaybına yol açıyor. Böylelikle harareti almış oluyor.”
Çayın ekonomiye katkısı
“Bizim gibi çay evleri her zaman toplumun nabzının attığı yerlerdir. Şu günlerde piyasada genel olarak Doların, Euro’nun, borsanın durumu ortada. Bir referandum vardı. Ülkenin durumu biraz sıkıntılı. Bizim işimizde piyasadaki iş ne kadar kötü olursa olsun bizim işimizin iyi olması gerekiyor. Bunun yanında bizim işimiz kötü ise piyasa gerçekten kötü demektir. Buraya işsiz adam da geliyor, herhangi birisi de, ev hanımı da gelip oturuyor. Toplumumuzda bir bardak çay içemeyen vatandaş sayısı fazlalaşırsa bu bizim ekonomik olarak dara düştüğümüzün göstergesidir. Şimdilik öyle bir durumumuz şükürler olsun yok. Bir bardak çay bile ekonomiyi etkilemekte çok büyük bir unsur.”