'Ekmek Aslanın Midesinde'
Gençler iş bulmakta zorlanıyor. İşveren ise kalifiye eleman olmamasından yakınıyor. Ortadaki sorun ise işsizlik… Peki ne yapılmalı? Bunun cevabını vatandaşlar Büyükşehir MERHABA okurlarıyla paylaştılar.
TÜİK 2016 İşgücü verileri açıklandı. Son verilere göre, işsizlik oranları artarken, vatandaşlar ve esnaf, işsizliğin nedenlerini Büyükşehir MERHABA’ya değerlendirdi. İşsizlik gerçekten var mı? Gençler ne yapmalı? Detaylar haberimizde…
Vatandaşlar, işsizliğin aslında olmadığını gençlerin çok fazla iş seçtiğini söylerken ortak bir söylemde buluştular. ‘Artık ekmek aslanın ağzında da değil midesinde’ diyen vatandaşlar Büyükşehir MERHABA’ya konuştular.
Beytullah Bozbey: Ben emekliyim. Türkiye’de işsizlik konusu sürekli gündemde buna da farklı bir açıdan bakmak lazım. Mesela geçen yıllardaki nüfus sayımında şehirlerde yüzde 82,5 köylerde yüzde 7,5 insan yaşadığı belirtildi. Bu benim gençliğimde tam tersiydi. Yani şehirlerde az nüfus, köylerde fazla nüfus vardı. Şimdi meralar, tarlalar bomboş. Herkes ‘işsizim’ diyor. Ama gençler gidip hayvancılık, tarım yapmıyor. Aslında okudukça işsizlik artıyor. Gençler iş beğenmiyor. İşsizlik konusuna çözüm istiyorsak bu konuda gençleri doğru meslek alanlarına yönlendirmemiz gerekiyor. Bu ülkenin ara elemana da ihtiyacı var. Üniversite mezunu işi beğenmiyor. ‘Ben mühendis oldum. Müdürlük isterim’ diyor. Ama yok öyle bir şey.
Osman Ersin: Ben Mali Müşavirim. Ülkemizde işsizlik var ama bir de iş beğenmemek var. Herkes istediği işi yapmak istiyor ama herkesin istediği işi yapması da pek mümkün olmuyor. Özellikle üniversiteli gençler, kariyer sahipleri oldukları için kendi dallarında çalışmak istiyorlar. Tabi işsizliğin önemli sebeplerinden bir tanesi de bu. Şahsen ben bir öğretmenin ben pazarda limon satmasını tasvip etmem. Devletin bunlara istihdam kapısı açması lazım. Yine zaman zaman istihdam sağlanıyor ama yeterli olmuyor. Bir de ülkemizde üretim yok. Mesela doların artışı, ithalatın fazlalaşması da işsizliği artırıyor. Dışardan ham madde getiremeyen ve dar boğaza düşen sanayici, fabrikalarını kapatıyor. Tabi bu da çok fazla etkiliyor.
Kenan Aslan: Ben inşaatta çalışıyorum. Boş zamanlarımda da çay ocağında çalışarak vaktimi değerlendiriyorum. Bence Türkiye’de çok fazla işsizlik sorunu var. Ayrıca bölgesel işsizlik oranı da fazla. Yani büyük şehirlerde istihdam olanağı daha fazla olurken, küçük şehirlerde yani taşrada iş imkanı daha kısıtlı. Gençler iş bulamıyor ve göç ediyorlar. Bu nasıl aşılır? Yetkililer ne yapar bilmiyorum. Ama çevremizde de görüyoruz. Kahvehanelerde otura insan çok fazla. Ayrıca tarımla uğraşıp, altı ay çalışan ve altı ay boş olan insanlar da çok fazla. Bunlarla ilgili de değerlendirmeler yapılmalı. Yetkililerden bu konuda çözüm istiyoruz.
Enbiye Kurt: Benim aktar dükkanım var. Zamanımın tümünde iş yerimdeyim. Ülkemizdeki işsizlik konusu gerçekten kendini belli ediyor. Evet işsizlik var ama gençler iş de beğenmiyor. Herkes masa başında ve ya hayalindeki işi yapmak istiyor. Ama bu ülkenin ara elemana da ihtiyacı var. En azından üniversite okumak yerine bir meslek edinmek isteyen gençler, küçük yaşlarda mesleğe yönelebilirler. Bu çok daha faydalı olacaktır. Artık zaman eskisi gibi değil. Ekmek aslanın ağzında da değil midesinde. Yaşam koşulları o kadar zorlaştı. Bu konuda gençlere de çok iş düşüyor. İş seçmek yerine yaptıkları işte en iyisi olmaya baksınlar. Hayallerini de yaşamak istiyorlarsa önce zorluklara alışsınlar. Sonra kazanacakları çok daha değerli olacak. Merhaba Özel Röportajları