Farklı Kültürlerin İlginç Gelenekleri
Farklı kültürlerin ilginç gelenekleri sizlerle. Muhtemelen ilk defa duyacağınız bu gelenekler, sizi çok şaşırtacak!
Ritüellerine bağlı olmak bir toplum nişanesidir. Ayrıca hızla gelişmekte olan teknolojiye karşı varlığını devam ettirmenin bir yoludur. Günümüzde hala devam etmekte olan farklı kültürlerin ilginç gelenekleri sizlerle.
FON KABİLESİ
Batı Afrika’daki Fon kabilesi üyeleri ölen çocuklarının ruhlarını yanlarında taşımak için yaptıkları oyuncak bebekleri insan gibi göğüslerinde taşımaktadır. “Hohovi” diye adlandırdıkları heykelcikler kabile için oldukça önemlidir.
Hohoviler çocuğun ruhunun ahşap oyuncak bebekte yaşadığı sanılan halidir. Ayrıca özenle şekillendirilen heykeller, yaşayan çocuklar gibi dolaştırılır, beslenir, yıkanır, hatta okula götürülür ve aileleri tarafından uyutulur. Ayrıca bu Vudu bebeklerinin sadece ölü insanların kafataslarından yapıldığını da ayrıca belirtelim.
MURSİ KABİLESİ
Etiyopya’da ki Omo Vadisin de yaşayan Mursi kabilesinin kızları 15-16 yaşında kilden yapılan tabağa benzeyen şeyi alt dudaklarına takarlar. Tabağın genişliği arttıkça isteyeceği başlıkta artıyormuş. Erkekler ise vücudunu kireçle boyar. Mursiler Omo Vadisinde ki 50 kabileden en ilginç olanları. Ayrıca evlenmek isteyenler çubuklarla dövüşür dövüşü kazanan, köyden istediği kızla evlenir. Bu arada evlenme çağına gelmiş erkekleri için kendini ispatlama partisi yaparlar.
KARO KABİLESİ
Karo kabilesinde; kadınlarda ve erkeklerde vücuda yapılan dövmeler amaç olarak farklıdır. Bir karo kadını güzellik için dövme yaparken erkek ise güç gösterisi için dövme yapmaktadır. Hacamat adı verilen bu dövme şekli, derinin önce jiletle kaldırılması ve ardından yerine kül konulmasıdır. Burada amaç yaranın iltihap kapıp şişmesidir. Dans törenlerinden önce tüm karo halkı vücudunu kireç ve tebeşirle boyar. Yüze siyah, kırmızı, sarı ve beyaz gibi renklerle desenler çizilmektedir.
Dans figürleri Masai’ler ile benzerlik gösterir. Erkek en yükseğe zıplamaya çalışır ve sonra kadın gelir kendine uygun olan erkeği seçer. Dansın amacı çiftleri birleştirmektir. Ayrıca sadece dolunay çıktığı zaman tören yapılmaktadır. Erkekler Donga denilen sopalar ve ağaçtan yapılmış yastıklarla gezerler. Ayrıca bu sopaları sadece kabilenin meclisi tarafından cesaret onayı almış olan kişiler kullanabilir.
YANOMAMİ KABİLESİ
Venezuela ve Brezilya sınırları içinde yaşayan Yanomami kabilesinin kendilerine has gelenekleri bulunmaktadır. Ölülerini yakan Yanomami kabilesi, daha sonra bu ölülere ait külleri yöresel bir çorbaya serpiştirmektedir. Yanomamiler bu çorbayı içtiklerinde ölülerinin ruhunun, kendi bedenlerine geçtiğine inanmaktadır. Üstelik bu çorba ölen kişinin en sevdiği kişiler tarafından içilmek zorundadır.
DANİ KABİLESİ
Okyanusya’da bulunan bu ada ülkesi tüyler ürpertici bir geleneğe sahiptir. Baliem Vadisi‘nde yaşayan Dani kabilesi üyeleri, ölen yakınlarının cenaze törenleri esnasında yaşadıkları kederin bir ifadesi olarak parmaklarını kesmektedir. Bu aynı zamanda ölen yakınlarına duydukları sevginin göstergesidir.
Ayrıca buraya da göz atabilirsiniz.
Bu haber www.gazetemerhaba.com'a aittir.