Göç, Güvenlik ve Sosyal Uyum Marmara Bölgesel Üst Düzey Çalıştayı Kocaeli’nde Gerçekleştirildi
Genel Müdürlüğümüz Uyum ve İletişim Dairesi Başkanlığı ile Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) iş birliğinde düzenlenen göç, güvenlik ve sosyal uyum konularının bölgesel düzeyde ilgili kurum ve kuruluşlarının üst düzey temsilcilerinin katılımıyla istişare edildiği “Göç, Güvenlik ve Sosyal Uyum Bölgesel Üst Düzey Çalıştayları”nın dördüncüsü, Marmara bölgesindeki tüm illeri kapsayacak şekilde 14 Ocak 2020 Salı günü Kocaeli’nde gerçekleştirildi.
Bölgede bulunan illerde sosyal uyuma yönelik faaliyetleri teşvik etmek, bu konularda karşılaşılan güçlükleri yerinde tespit etmek ve sosyal uyum politikaları noktasında çözüm önerilerini tartışmanın yanı sıra bu konuların güvenlik politikaları ile uyumlu olmasını da hedefleyen çalıştaya; İçişleri Bakan Yardımcımız İsmail ÇATAKLI, Kocaeli Valisi Hüseyin AKSOY, Genel Müdürümüz Abdullah AYAZ, Genel Müdür Yardımcımız Dr. Gökçe OK, Uyum ve İletişim Dairesi Başkanımız Dr. Aydın Keskin KADIOĞLU, BMMYK Türkiye Temsilcisi Vekili Jean Marie GARELLI, İçişleri Bakanlığı İç Güvenlik Stratejileri Dairesi Başkanı Dr. Can Ozan TUNCER, Türk Kızılayı Göç Hizmetleri Direktörü Bayram SELVİ, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf ADIGÜZEL, Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet KAZAN, BMMYK İstanbul Saha Ofisi Başkanı Elif Selen AY’ın yanı sıra Marmara bölgesindeki tüm illerin valileri ile diğer protokol temsilcileri de katıldı.
Programın açılışında konuşan İçişleri Bakan Yardımcımız İsmail
ÇATAKLI: “İnsanlık dramının yaşandığı ortamda ülkemiz insani,
vicdani ve ahlaki sorumluluğunu yerine getirerek kapısına sığınan
Suriyelilerin ırkını, dilini, dinini, rengini, cinsiyetini
ayırmaksızın kendisine sığınanları hiç düşünmeden kabul etmiştir.
Süregelen 9 yıllık süreçte, kayıt altına almaktan uyumlarına
yönelik faaliyetlere kadar ülkemiz atmış olduğu adımlarla kültürüne
ve tarihine özgü karakterleri içeren kendine has göç yönetimi
geliştirmiş ve tüm dünyaya örnek teşkil etmiştir.”
Genel Müdürlüğümüzün yapmış olduğu ‘uyum’ faaliyetlerinin altını
çizen İçişleri Bakan Yardımcımız ÇATAKLI şöyle devam etti: “Ülke
olarak bir taraftan yasal ve kurumsal düzenlemeler yaparken, diğer
taraftan da iki toplum için de zorunlu olan kültürel uyum ve
toplumsal alanları birbirimizi rahatsız etmeden, birbirimizi
kırmadan dökmeden birlikte paylaşmanın ortamını hazırlamak
zorundayız.”
Kocaeli Valisi Hüseyin AKSOY ise: “İlimizde Balkanlardan
Kafkasya’ya, Orta Asya’dan Afrika’ya gönül coğrafyamızın tüm
bölgelerinden göç etmiş insanların bulunmasının yanı sıra Güney
Kore’den, Avrupa’dan kişilerde bulunmaktadır. Kocaeli, kültürel
zenginliğin uyum içerisinde harmanlandığı kadim bir şehirdir.”
ifadesinde bulundu.
Göçün el birliği ile yönetilmesi gerektiğini vurgulayan Genel
Müdürümüz Abdullah AYAZ: “Göçe neden olan sorunlar ortadan
kaldırılmadığı sürece, kaynak ülkelerle hedef ülkeler arasındaki
makasın daraltılamadığı, refahın biraz daha adil dağıtılamadığı;
çatışmaların, diktatörlüklerin, zorbalıkların engellenemediği bir
dünyada önümüzdeki dönemde de insanlar çok farklı coğrafyalara
hareket edecekler.” dedi.
Genel Müdür Yardımcımız Dr. Gökçe OK’un moderatörlüğünde gerçekleşen, birçok kurumu ve sektörü ilgilendiren göç yönetiminin ilgili paydaşlarının bir araya gelerek fikir alışverişinde bulunduğu etkinlikte; Genel Müdürümüz Abdullah AYAZ “Türkiye’de Göç Yönetimi” konusunda, Uyum ve İletişim Dairesi Başkanımız Dr. Aydın Keskin KADIOĞLU “Türkiye’de Yürütülen Uyum Faliyetleri” konusunda, İç Güvenlik Stratejileri Dairesi Başkanı Dr. Can Ozan TUNCER “Göç ve Güvenlik” konusunda, Türk Kızılay Göç Hizmetleri Direktörü Bayram SELVİ “Geçmişten Günümüze Suriye Krizi ve İnsani Yardımlar” konusunda, Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet KAZAN “Sosyal Uyumda Belediyeler ve Yerel Düzeyde Yapılan İş Birlikleri” konusunda, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf ADIGÜZEL “Sosyal Uyum” konusunda, BMMYK İstanbul Saha Ofisi Başkanı Elif Selen AY “Odak Grup Görüşmeleri ve Sosyal Gerilim Olaylarının İzlenmesi” konusunda bilgilendirme sunumu yaptı.
İllerdeki yerel politikaların belirlenmesinde söz sahibi olan üst düzey yöneticileri, Türkiye’nin göç yönetim sistemi ile sosyal uyum konuları hakkında bilgilendirmek amacıyla düzenlenen “Göç, Güvenlik ve Sosyal Uyum Bölgesel Üst Düzey Çalıştayları” Türkiye’nin diğer bölgelerinde de gerçekleştirilecek.