Gönen'de Telekom Panosu Alev Aldı
Balıkesir’in Gönen ilçesinde çöl sıcakları etkisini sürdürmeye devam ediyor. Sıcaklardan dolayı Telekom panosunda aniden yangın çıktı.
Panodan Dumanlar Yükseldi
Gönen’de Telekom Panosu Alev Aldı. Edinilen bilgiye göre, Gönen merkez Otogar karşısında bulunan Telekom’a ait olduğu öğrenilen pano ‘da aniden dumanlar çıkmaya başladı.
Panoda İnceleme Gerçekleşti
Çevredeki vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine gelen Gönen İtfaiye ekipleri müdahale ederek çıkan yangını söndürdü. İHA’nın edindiği bilgiye göre Telekom ekipleri hasarı tespit etmek üzere panoda inceleme yaptı. Yangının çıkış sebebi sıcak havalardan dolayı olduğu düşünülüyor.
Gönen Hakkında
Kaplıcaların çevresinde yapılan hafriyatlar sırasında mozaikler ortaya çıktı. Yazılı taşlar sütun başlıkları, madeni paralar gibi tarihi eserler ortaya çıktı. Gönen’in, yerleşim yeri olarak kullanılmasının Milattan Önce’sine dayandığını göstermektedir. M.S. 2. yüzyıl ait bulunan kitabelerde şehrin adı ‘Sıcak Su Şehri, Thermi’ olarak geçiyor. Ayrıca hamamlarda ‘Granikaion Hamamları’ olarak geçmektedir. Bu kitabelerde, sıcak suyun şehir için önemli olduğu ve şifa dağıtan suyun insanlara sunulması için yardım yapan yönetici ve kişilerin isimleri belirtilmektedir. Antik çağlardaki isimleri Asepsus ve Artemea’dur. Ayrıca tarih boyunca çeşitli medeniyetlere de ev sahipliği yapmıştır. Bu nedenle Gönen, oldukça zengin bir kültürel ve tarihi mirasa sahiptir.
MÖ 14. yüzyılda bir köy olarak kurulduğu tahmin edilen ilçede; Osmanlı dönemine kadar, Truvalılar, İyonlar, Lidyalılar, Persler, Helenler, Bergama krallıkları ile Roma ve Bizans devletlerine ait halkların yaşamlarını sürdürdükleri tahmin edilmektedir. Uzun süre Bizans yönetiminde kalan bölge, 13. yüzyılda Anadolu Selçuklularının eline geçmiş, bu Devletin dağılmasından sonra Karesi Beyliği yönetiminde kalmış ve nihayet 1334 yılında Osmanlı idaresine katılmıştır.
İlçe; Osmanlı hâkimiyetine girmesinden sonra, ayrıca Bolu yöresinden gelen Akçaali, Rüstem ve Malkoç beylerine ait aşiretlerin yerleşimiyle, eski Artemea şehrinin kalıntıları üzerinde, 14 yüzyıl başlarında oluşmaya başlamıştır.
1859 (H. 1275) yılında Kırım ve Kafkasya’dan, 1877-1878 (H. 1293) yılında Rumeli ve ayrıca Balkanlar ile Kafkaslardan gelen göçmenlerle nüfus artmış ve yeni mahalleler kurulmuştur (Plevne, Tırnova, Reşadiye). Göçle gelenlerin bir kısmı ilçe merkezine yerleşirken büyük bir bölümü köylere yerleşmiştir. 1382 yılına kadar Erdek Kazasına bağlı iken, 1398 yılında da müstakil kaza haline gelmiştir.
1881’de ilçe olan, 1885 yılında belediye teşkilatı kurulmuştur. Gönen; 1920’de Yunan işgaline uğramış, 6 Eylül 1922’de düşman işgalinden kurtarılmıştır.
Ayrıca daha fazla haber için tıklayın…
Gönen’de Telekom Panosu Alev Aldı