HASTANELERDEKİ SİSTEM DEĞİŞTİ
Balıkesir Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan, il genelindeki tüm hastanelerde vatandaşların uzun süre beklemesinin nedenini açıkladı. Başkan Uçan, yazılım sisteminde aksaklıklar yaşandığını belirtirken, sağlıkta şiddeti ortaya çıkaran unsurları açıkladı.
Balıkesir Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan, sağlıkta dönüşüm ile birlikte sağlık çalışanlarına şiddetin arttığını söyledi. Hekimlerin artık riski olmayan branşları tercih ettikleri için cerrahi bölümlerde hekim eksikliği yaşandığını belirten Balıkesir Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan, vatandaşların biraz daha duyarlı olmaları gerektiğini belirtti. Başkan Uçan, hastanelerde yazılım sisteminde problem olduğunu ve bu durumun yeni bir yazılım firması ile anlaşılmasından ötürü meydana geldiğini dile getirdi.
Hastanelerde Ciddi Problem
Balıkesir’deki hastanelerde süregelen bir yazılım sistemi sorunu olduğunu belirten Balıkesir Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan, ‘Balıkesir’deki tüm kamu hastanelerinde yazılım sistemiyle ilgili yaşanan bir sıkıntı var. Bu aylardır süren bir sorun. Hem Devlet Hastaneleri hem de ilçelerdeki hastaneler bu sorunu yaşıyor. Yazılım sisteminde bir sorun var. Yeni bir firmayla anlaşılmış. Bu yeni firma sistemi kuramıyor. Ondan kaynaklanan sorunlar var. Bu hem vatandaşı hem de hekimi mağdur ediyor. Hekim de baktığı, yaptığı işleri sisteme giremiyor. Dolayısıyla döner sermaye kayıpları, işlerin çok yavaşlaması söz konusu. Hastalar da dakikalarca bekliyor ve öfkeleniyorlar. Hastalar da bu durumdan müzdaripler’ şeklinde konuştu.
‘Sağlık Dönüştü Şiddet Arttı’
Sağlıkta dönüşümle birlikte pek çok zorluğun da yaşandığını söyleyen Balıkesir Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan, ‘ 2002 Yılındaki sağlıkta dönüşümden sonra şiddet olayları iyice artmaya başladı. Sağlıkta dönüşümle birlikte talep çok kışkırtıldı. Vatandaşa, ‘İstediğin zaman istediğin yere git. Sana bakmak zorundalar’, ‘Doktor, eczacı ayağınıza geliyor’ diye bir algı yaratıldı. Tabi sonuçlarına da bakmak lazım. 2016 Yılında istatistiklerde acillere başvuran hasta sayısı 115 milyon. 75-80 Milyon nüfusa sahip bir ülkede nüfusumuzun 1,5 katı kadar insan acillere başvuruyor. Gelişmiş ülkelerde bu oran nüfuslarının yarısı kadar. Performans sistemi de insanları etkiliyor. Yani parça başına çalışma söz konusu. Ne kadar fazla ameliyat yapılırsa, ne kadar fazla laboratuvar ister, tomografi çektirirsen o kadar fazla ücret alıyorsun’ ifadelerini kullandı.
‘Nicelik Arttı Nitelik Düştü’
Balıkesir Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan, ‘Dünya Sağlık Örgütü hasta başına 20 dakika muayene süresi öngörüyor. Bizim MHRS on dakikada bir hatta bir ara beş dakikada bir randevu veriyor. Yani her herkim 09.00-12.00 arasında 100 civarı hasta bakıyorlar günde. Araya randevusuz hastalar da giriyor. Sağlık Bakanlığı’ndaki tüm veriler niceliğe dayanıyor. Yani rakamsal olarak fazla hastaya bakmak övünülecek bir şey değil. İnsanlar tedavilerine çözüm bulamıyorlar ki tekrar tekrar hastanelere gidiyorlar. Sağlık hizmetlerinden birkaç defa yararlanmak zorunda kalıyorlar. Yılda kişi başına hekime görünme oranı 8.4. Yani herkes neredeyse 8 kez hekime başvuruyorlar. Nicelik tamam ama nitelik olarak baktığımız zaman insanların yeterli hizmeti alamadıkları için sağlık hizmetlerinden yararlanmak zorunda kalıyorlar’ şeklinde konuştu.
‘Doktorlar Artık Risk Almak İstemiyor’
Gerçek hastaların zor durumda kaldığını söyleyen Balıkesir Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan, ‘Artık gerçek hastalar çok zor durumdalar. Yeterli ve gerçek bir hizmet alamıyorlar. Bir kanser hastasıyla uğraşmak ve onun tedavisini yapmak 30 puan ise apandist, fıtık gibi basit ameliyatları günde 8 defa yapan doktor 80 puan alıyor. Yani doktor zor olan kanser ameliyatlarını yapmak yerine kolay ameliyatları yapar. Dolayısıyla gerçek hastalar ortada kalıyor. Hastanede yatan hastalara müdahale edilmiyor. Artık doktorlar adli vakalara bakmak istemiyorlar. Cerrahi bölümlerine ilgi azaldı. Her doktor daha kolay ve nöbetsiz Cildiye, Dahiliye gibi bölümleri istiyorlar. Adli Tıp, şu anda en revaçta olan bölüm. Çünkü ameliyatı filan yok. Herkes artık risksiz bölümleri seçmeye çalışıyor. Performans sistemi de üzerine eklenince bir yarış başlıyor. Bu yarış içerisinde de olan hastalara oluyor’ dedi. Merhaba Haber Merkezi