Hayatımızın Her Yerinde
Hafta sonu sayfamızda sizler için straforun nasıl hayat bulduğunu araştırdık. Konuyla ilgili olarak sektöre ilginç giriş hikayeleri ile Balıkesir’de tek olarak yerli üretim yapan ve Şırnak’a kadar sipariş alan Strodizayn sahibi Ay Işığı Yağmur Çakal ve Gülin Çolak ile görüştük.
Siz hayal edin biz strafordan yapalım sloganı ile çıktıkları yolda başarıyı yakalayan Strodizayn, teknolojik makina parkuru ve uzman personeli ile kaliteli hizmet anlayışından taviz vermeden Balıkesir’den tüm Türkiye’ye hizmet veriyor.
“Mesleğimi çok seviyorum”
Strodizayn sahibi Ay Işığı Yağmur Çakal, “23 yaşındayım. İktisat fakültesi mezunuyum. Annemin sayesinde bu işe girdim. Benim zamanımda mezun olduğumuz arkadaşlarım halen boşta olmasına rağmen böyle bir yer sahibi olmak benim için çok büyük bir şans oldu. Hem kendi işim hem de çok zevkli. Burada üretimdeyim. Makinayı ben kullanıyorum. Bir şeyler yaratıyorum. Gelen müşterilerimin istediklerini onlara sunuyorum. Onların mutluluğu benim mutluluğum oluyor. Bu benim için çok gurur verici bir durum. Çok küçük şeyler yapmaya çekinirken şimdi çok daha büyük şeyler yapma peşindeyiz. Önceden çok tedirgin oluyordum. Geçtiğimiz aylarda araba siparişi geldi hiç düşünmeden yaparım dedim. Belli bir özgüvenim oluştu. 23 yaşındayım ama buralara kadar ulaştım ve mesleğimi çok seviyorum” dedi.
“Ürünlerimiz bulunduğu yere renk katıyor”
Atölyeden çıkmak dahi istemediğini söyleyen Çakal, “Sabah 08:00’de atölyeye giriyorum yeri geliyor gece yarısına kadar burada kalıyorum. Ayrılamıyorum bir türlü. Onu da yapayım, bunu da bitireyim derken zamanın nasıl geçtiğini bile anlamıyorum. Bazen öyle oluyor ki ‘Bunu biz mi yaptık’ diyorum. Ürünlerimiz bulunduğu yere renk katıyor. O kadar çok ürün yapıyoruz ki. Her sektöre hitap edebiliyoruz. Organizasyonlar için kendimizin tasarımı olan ürünlerimiz var. Balıkesir’de bu konuda başka yapan yok. Tek olmanın özelliği de ban ayrı bir mutluluk veriyor. Gurur duyuyoruz” dedi.
“Hepsinin üzerinde ayrı bir emek var”
Sektörde nasıl hizmet verdikleri anlatan Çakal, “imalathanemizdeki sonsuz tasarım olanakları ile strafor logo, strafor yazı, strafor harf , maket pasta straforu, parti süsleri, yılbaşı süsleri, tabelalar ve her türlü serbest formları milimetrik kesim hassasiyetinde 2boyut veya 3boyut olarak istenilen ebatlarda tasarlayıp kestikten sonra, istenilen renklerde boya, toz sim, özel yaldız veya akrilik esaslı sıva kaplama uygulanarak sunuma hazır hale getiriyoruz. Özel tasarımlar yapıyoruz. Kişiye özel siparişleri de yapıyoruz. Sonuçta yerel üretim. Siparişlerimizi gönderirken annem ile duygusal anlar bile yaşıyoruz. Ben kamyon sarıyorum. Özenle hepsini yerleştiriyorum. Hatta kamyonun arkasından gözlerimiz doluyor. Kendimiz üretiyoruz, hepsi tek tek elimizden geçiyor. Çok fazla emek var. Ürün ortaya çıkana kadar kesimi, boyaması, simleme işlemi, yapışması, kurdelesi, ambalajı, etiketi, kolilemesi gibi aşamalarından geçiyor. Emek çok değerli bir şey. Hepsinin üzerinde ayrı bir emek var” dedi.
“Herhangi bir bozulma olmuyor”
İnşaat sektöründe de hizmet verdiklerini söyleyen Çakal, “Dış cephe için, inşat sektörü ile alakalı söve, dış tabela yapabiliyoruz. Çevremizde de mimar ve müteahhitler ile çalışıyoruz. Butik tarzı olarak daha özel çalışıyoruz. Güneş ışığı, yağmur gibi dış koşullara uygun olarak üretimini yapıyoruz. Herhangi bir bozulma olmuyor. Aslında hayatımızın her yerinde. Her sektörden çalıştığımız birileri var. Bu bence gurur verici” dedi.
“İnanılmaz bir heyecan var”
KOSGEB desteği ile açtıkları iş yerinin hikayesini anlatan Gülin Çolak, “46 yaşındayım ve 2 kızım var. Bir kızım iktisat fakültesi mezunu, diğer kızım para piyasası ve menkul kıymetler okuyor. Yıllarca hep tırnaklarımla bir yerlerle gelmeye çalıştım. 2 kız çocuğunu okutuyorum. Yağmur’un okulu bitirmesine 2 ay vardı. Tamamıyla şans eseri sahada çalıştığım için bana makine satışı için teklif geldi. Teklifi yapılan ürünü görmek için gittim. Satış yapmam için teklif edilen makinaya baktım ve neler yapabildiğini görünce o anki tepkim ile ‘makinayı alıp gidermişim’ diye dilimden çıktı. Eve geldim, heyecanlı bir şekilde anlatıyorum. İnanılmaz bir heyecan var. O zaman benim ne anlatmak istediğimi kimse anlamadı ama bende müthiş bir heyecan var. Zoraki Yağmuru götürdüm ve o da bana hak verdi. O dönemlerde KOSGEB kursuna gitmiştik. Paramız yoktu. KOSGEB destekli açalım mı diye düşündük. Ve akabinde bu işe giriştik” dedi.
“Bu bizim için efsane bir rakamdı”
İlk günlerini, anlatan Çolak, “Makinamızı aldık. Aldığımız yerden biraz ham madde getirdiler. Gerekli diğer malzemeleri alın dediler. Boya olarak sadede koyu kırmızı ve mavi rengi vardı. Sim alın dediklerinde sektörü bilmediğimiz için kırtasiye simlerinden aldık. Makine kurulurken ilk baştan inşaat sektörü ile alakalı girelim diye düşünmüştük. Makine eğitimi veren arkadaş bize inşaat sektörü harici daha neler yapıldığını gösterdi. Harfler çıkarttı. Ama çok fazla çıkartmış. 250 tane harf çıkarttı. Bu bizim için efsane bir rakamdı. Annem, ben, Yağmur, ufak kızım ve Yağmur’un arkadaşı hep beraber gece yarısına kadar boyadık. Simi de bitmesin diye korkarak döktük. Herkes birbirinin eline bakıyor az mı döktü çok mu döktü diyerekten. Ertesi gün ambalaj kısmına geldi sıra. Soyhan Plastik’e gittim. ‘Abla müthiş bir şey yapmışsın. Biz de parti malzemesi üzerine başka bir dükkan açtık orası için çok faydalı olur’ dedi. Ben ambalaj malzemesi almak için gitmiştim ama o gün benim malımı hiç unutmuyorum 60 lira karşılığı aldı. İlk paramızı kazanmış olduk. Derken yavaş duyulmaya başladık. Şu an tüm Balıkesir ile çalışıyoruz” dedi.
“Şırnak’a kadar ürünlerimizi gönderiyoruz”
Balıkesir’de tek olmanın dışında neden tercih edildiklerini anlatan Çolak, “Bizim ürünlerimiz havaleli ve kırılgan ürünler. Dışarıdan sipariş verdiklerinde artı nakliye masrafı oluyor ve kimisi kırık geliyor. Bunun için bizleri tercih ettiler. Balıkesir için bir şans olduk. Sonra çevreye açılmaya başladık. İlçeler derken şu anda Türkiye geneline Şırnak’a kadar gönderiyoruz. WELLMOP temizlik ürünlerinin firma sahibi Sibel Karabıyık’ın da desteği ile Türkiye’nin en büyük ithalatçılarının da olduğu fuara katıldık. Çok kısa bir süreçte oldu bunlar. Fuara gitmemiz bizim için artı oldu. Kayseri, Muş, Şırnak, Konya, Samsun’a kadar uzandık. Güzel dönüşler aldık. Bunun yanı sıra Balıkesir’de tek olmamız çok büyük bir artı” dedi.
“İstihdam da sağlıyoruz”
Belirli bir istihdam sağladıklarını da belirten Çolak, “Alanımız çok geniş. Kırtasiyeler, çiçekçiler, organizasyon şirketleri, tuhafiyeciler, ambalajcılar her sektörde talep görüyoruz. Son zamanlarda bu sektörde inanılmaz bir patlama ve çok fazla bir talep var. Biz işin buraya gelebileceğini inanın hayal bile etmiyorduk. Çok şükür ismimizi duyurabildik. Heyecan ve inançla böyle bir işe kalkıştık. O bizim için bir deli cesareti idi. Şimdi yerimiz biraz küçük kalıyor. İlerisi için belki daha büyük bir yere geçeriz. Burada belirli bir istihdam da sağlıyoruz. 2 tane sigortalı çalışanımız var. O da gurur verici. 4 aileye bakıyoruz. KOSGEB desteği ile bir yer açtık ve başarılı olduk” dedi.
“Balıkesir için daha iyisi olsun”
İlerisi için hedeflerinden de bahseden Çolak, “Bu sektör aldı başını gidiyor. Bunun yanı sıra destekleyici ürünler var. Hedefimiz işin daha da büyümesi. Hep bir üstü olsun istiyoruz. Balıkesir için daha iyisi olsun. Artık kendimizi daha da önemli hissediyoruz. Siparişler geldikçe sürekli aktif haldeyiz. 2 değil ileride 20, daha da fazlası 200 kişi çalışanımız olsun istiyoruz. İşimiz çok zevkli. İnşallah hep güzel mutluluklar yaşarız” dedi.