İl Sağlık Müdürlüğü'nden Ramazan Ayında Beslenme Önerileri
Ramazan ayında sağlıklı ve dengeli beslenmenin ipuçları Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin’den geldi
İl Sağlık Müdürlüğü’nden Ramazan Ayında Beslenme Önerileri
Sahur öğününü atlamayın, iftarda aşırıya kaçmayın! İşte Ramazan’da sağlıklı kalmanın yolları
Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülmesi gerektiğine dikkat çeken Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, oruç tutanların sahur öğününü atlamamaları gerektiğini vurguladı. Keskin, sahura kalkılmaması durumunda açlık süresinin 16-17 saate çıktığını, bu durumun açlık kan şekerinin erken saatlerde düşmesine ve günün verimsiz geçmesine neden olduğunu belirtti.
Ramazan ayında iftar sofralarının da dikkatli hazırlanması gerektiğini ifade eden Keskin, iftar sofralarında bir insana yetecek yemeğin 2-3 kat fazlasının bulunabildiğini, bu durumun da sağlık açısından risk oluşturabileceğini söyledi. “İftarda kan şekerinin düşük olması nedeniyle kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğabilir, ancak bu oldukça yanlıştır” diyen Keskin, yemeklerin hızlı tüketilmesinin fazla miktarda, enerjisi yüksek besinlerin alınmasına neden olabileceğini ve bunun da kilo alımına zemin hazırlayabileceğini ifade etti.
Oruç Tutanlar İçin Beslenme Önerileri
Ramazan ayını sağlıklı bir şekilde geçirmek isteyenler için önerilerde bulunan Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, şu tavsiyelerde bulundu:
-
Sıvı Tüketimine Dikkat Edin: Günde ortalama 2-2,5 litre su içilmesi gerektiğini vurgulayan Keskin, ayran, taze sıkılmış meyve-sebze suları ve sade soda gibi içeceklerin de sıvı ihtiyacını karşılamada önemli olduğunu belirtti.
-
Küçük Porsiyonlarla Beslenin: Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra aralıklarla küçük porsiyonlar halinde yemek yenmesi gerektiğine dikkat çekti.
-
Sahuru Atlamayın: Keskin, sahur öğününün atlanmaması gerektiğini belirterek, sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi hafif bir kahvaltı ya da çorba, zeytinyağlı yemekler ve salata ile hafif bir öğün yapılabileceğini söyledi.
-
Yavaş Yemek Yiyin: İftarda yemeklerin hızlı yenmemesi, iyice çiğnenerek yavaş yavaş tüketilmesi gerektiği ifade edildi.
-
Glisemik İndeksi Yüksek Gıdalardan Kaçının: Kan şekerini dengeli bir şekilde yükselten besinlerin tercih edilmesini öneren Keskin, beyaz ekmek ve pirinç pilavı yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek ve kepekli makarna gibi gıdaların tüketilmesini tavsiye etti.
-
Tatlı Seçimine Dikkat Edin: Aşırı şerbetli ve yağlı tatlılar yerine sütlü tatlılar ya da meyve tatlılarının tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.
-
Sağlıklı Pişirme Yöntemlerini Seçin: Kavrulmuş, kızartılmış ve tütsülenmiş yemeklerden kaçınılması gerektiğini belirten Keskin, ızgara, haşlama, fırında ve buğulama gibi sağlıklı pişirme yöntemlerinin tercih edilmesini önerdi.
-
Sindirim İçin Yürüyüş Yapın: İftardan 1-2 saat sonra kısa mesafeli yürüyüşlerin sindirime yardımcı olacağını ifade etti.
-
Lifli Gıdalara Yönelin: Kabızlık problemlerini önlemek için lif oranı yüksek yiyecekler, kuru baklagiller, kepekli tahıllar ve sebzeler tüketilmesini tavsiye eden Keskin, ara öğünlerde ise taze ve kuru meyveler, hoşaf, komposto, hurma, ceviz, fındık ve badem gibi kuru yemişlerin tercih edilmesi gerektiğini belirtti.
-
İl Sağlık Müdürlüğü’Nden Ramazan Ayında Beslenme Önerileri
Son olarak, Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, Ramazan ayında dengeli beslenmeye dikkat ederek, sağlıklı bir oruç dönemi geçirilebileceğini söyledi ve tüm vatandaşlara “Sağlıklı ve hayırlı Ramazanlar” diledi.
Bülten
Balıkesir Şehir Hastanesi’ne Ne Olacak?