İNŞAAT MÜHENDİSLERİ’NDE GÜNDEM ‘EĞİTİM’
TMMOB Balıkesir İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gürkan Özcan, inşaat mühendisliği bölümlerinde verilen eğitimin ve öğrenci kabulünün eksik olduğunu söylerken, Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu’nun kendilerine verdiği sözü de MERHABA’ya açıkladı.
“UĞUR DÖNEMİNDE DİYALOG YOKTU”
Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu olduktan sonra akademik odalar ve belediye arasındaki ilişkilerin de daha uzlaşmacı hale geldiğini söyleyen Başkan Gürkan Özcan, “Akademik Odaların Belediyeler ile iletişimi çok önemli. Biz belediyeler ile her görüşmemizde ‘Yapabileceğimiz bir katkı var mı?’ diyerek gidiyoruz. Her zaman yanlarında olduğumuzu söylüyoruz. Hangi siyasi parti olursa olsun önceliğimiz şehrimiz ülkemiz. Akademik Odaların yerel yönetimlerle hareket etmesi lazım. Bundan önceki dönemde bunu çok göremedik. Zekai Bey daha istişareye açık, daha uzlaşmacı ve çözüm üretici yapıya sahip. Biz kent konseyinde, belediye meclisinde ve bize danışıldığı her zaman fikirlerimizi söylüyoruz. Biz elimizden geleni yapmaya hazırız. Biz sadece Balıkesir değil Türkiye genelinde 26 şube 110 temsilcilik ve 130 bin üyesi olan bir topluluğuz” ifadelerini kullandı.
“BELEDİYE BAŞKANI O SÖZÜ VERDİ”
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu’nun kendilerine verdikleri söz hakkında açıklamalarda bulunan İnşaat Mühendisleri Odası Balıkesir Şube Başkanı Gürkan Özcan, “Akademik Odalar Birliği olarak Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanımız Zekai Kafaoğlu’nu ziyaret etmiştik. Bu ziyarette Başkan, Balıkesir için sosyal ve kültürel çalışmalar için bir tesis alanı tahsis edeceği sözü verdi. Genel Sekreterimiz ile de görüştük. Bir de kültür sokağı gibi bir projeleri var. Eski dokunun korunduğu Balıkesir’in tarihi evlerinin içinde olduğu, güzel bir çalışma planlanıyor. Bu gerçekleşirse çok sevineceğiz” şeklinde konuştu.
“BAUN’DE 40 KİŞİLİK SINIFTA 100 KİŞİ EĞİTİM GÖRÜYOR”
“Üniversite sınavına girerken İnşaat Mühendisliği’nin taban ve tavan puanı arasında çok ciddi bir fark var. Türkiye’de ilk beş bine girmiş kişi ile ilk beş bine girmiş kişi arasında çok fark var. Şu anda bu 240 bin ile sınırlandırıldı. Bu eğitimsel anlamda da fark yaratıyor. Fiziki şartlara bakılmaksızın öğrenci alınıyor. Balıkesir Üniversitesi’nde de üniversite sınavına iki sene önce giren öğrenci sınıf mevcudunu 40 olarak görüyor. Ama şu anda 100 kişi ile ders yapıyorlar. Derslere de yoğunluk olduğu için bazısı giriyor. Bazıları kendi başının çarelerine bakıyor. Bizim iki sene önce 100-110 binlerde olan üye sayımız şu anda 130 binleri geçti. Bu şekilde giderse 5-6 sene sonra 220 bin üyeye oluşacağız. Bu da sürdürülebilir bir eğitim ve meslek anlayışı değil” şeklinde konuştu.
“EN BÜYÜK SIKINTIMIZ”
Başkan Özcan, “Bizim en büyük sıkıntımız Temmuz ayından beri durdurulmuş olan imar durumu ve ruhsat verme olayları. Yavaş yavaş açılmaya başlandı ama net bir gelişme yok. Bir takım değişiklikler oldu. İstek ve sıkıntılarımızı belediye başkanlarımıza iletiyoruz. Onlar da bunun üzerinde çalışıyorlar. Ama süreç uzadıkça inşaat sektörü ve buna bağlı çalışan kalemler de etkileniyor. 6 aydır duran bu sektör artık kaba inşaat ustalarının, boyacıların, sıvacıların yavaş yavaş boşa çıkması ve gelir kapılarının kapanması anlamına geliyor. Bu da bir sıkıntı. Bunun bir an önce çözülmesi lazım. Piyasada proje üreterek hayatlarını idame ettirecek meslektaşlarımız 6 aydır hiçbirşey yapamıyorlar” dedi.
BALIKESİR DEPREME HAZIR MI?
Balıkesir’de depreme dayanıksız yapılar hakkında bilgi veren Başkan Özcan, “Şu anda 1\5000’lik, 1\1000’lik planlarda Balıkesir’de imar çalışmaları yapılırken belediyenin yapmış olduğu sondajlarda Balıkesir’de aktif bir fay hattının olmadığı deklare edildi. Bunu Balıkesir’deki Jeoloji Mühendisleri Odası’na sorarsak Kabakdere civarından Edremit’e doğru yönelen bir fay hattının olduğu söyleniyor. Yani bunun gözden çıkartılmaması gerektiğini de sürekli belirtiyorlar. Bizim deprem yönetmeliğimiz 1998 yılında uygulanmaya başlandı. Şu an bile o yönetmeliği uyguluyoruz. Hala üzerinde değişiklikler yapılıyor. Değiştirilmesi gündemde. 1998 yılındaki yönetmelik değişikliğinden sonra 2000 yılında Balıkesir Valiliği tarafından hazır beton ve fabrika demiri kullanılması zorunluluğu getirildi. 1998 yılından sonra yapılan yapılarda insanların can güvenliğini sağlayacak şekilde uygulamalar yapıldı. Ufak tefek hasarlar görebilir ama onun dışında bir sıkıntı olmaz. Ama 1998 yılı öncesinde yapılan yapılarda ne yazık ki üretilen demirler hattane demiriydi. Standartları olmayan atık, gemilerden kalan artık demirlerin işlenerek denir haline getirilmesi ya da burada üretilen betonun Kepsut Deresinden kumla yapılması ve standartları hiçbir zaman sağlayamaması en büyük hasara yol açtı. Şu anki uyguladığımız yönetmelikte beton sınıfı minumum C20, 1998 yılı öncesinde yapılan yapılarda C10 seviyesinde. Demir kalitesi yarı yarıya. Eski yapılarda her zaman bir risk söz konusu. Eski yapıların elden geçirilmesi gerekiyor. Türkiye’de 7 milyon yapı, Balıkesir’de de 40-50 bin civarında yenilenmesi gereken yapı var” ifadelerini kullandı.
İNŞŞAT MÜHENDİSLERİ SEÇİME GİDİYOR
18 Şubat’ta yapılacak oda seçimleriyle ilgili bilgi veren Başkan Özcan, “Odalarımızın seçim süreci 2 yılda bir yapılıyor. Tabi kamu,kurum niteliğinde bir kuruluşuz. Bunun bilinciyle hem kamu yararına hem de üyelerimizin mesleki gelişimi açısından elimizden geleni yapıyoruz. İki senelik dönemi bitirdik. 18 Şubat’ta seçimlerimiz olacak. Bu dönemde yaptığımız şeyler genel olarak 3-4 yıldır odaların yetkileri ve görevleri sürekli kısıtlanır hale geldi. Belli bir dar çerçeveye sokuldu. Ama Balıkesir olarak kendi bütçemiz doğrultusunda kendi yapabileceklerimiz doğrultusunda üyelerimize sosyal, kültürel anlamda çalışmalar yaptık. Futbol turnuvalarımız, iftar yemeklerimiz, gece yemeklerimiz var. Mesleki olarak birbirinden uzaklaştırılmaya çalışan ve üyeleri odadan uzaklaştıran bir sistem içinde biz üyelerimizi bir arada tutmaya çalıştık” şeklinde konuştu.
ULUSLARARASI ÇALIŞTAYLAR DÜZENLENDİ
Başkan Özcan, “Bizim asli görevimiz, üyelerimizin mesleğini geliştirmesini sağlayacak etkinlikler yapmak. Bu süreçte odamız 26 tane çalıştay, 2 tane konferans, 2 tane kongre ve 6 tane de sempozyum düzenledik. Depremsellik, yapı, kimyasalları, inşaat mühendisleri eğitimi çalıştayı yapıldı. İnşaat Mühendisleri Eğitimi Çalıştayı’nı bizim şubemiz düzenledi. Çalıştaylardan bir tanesini düzenleyen, bir tanesinde düzenleyici, iki tanesinde de katılımcı olarak yer aldık. Sempozyum seviyesine geldikten sonra bunların hepsi kitapçık haline getirilip üyelerin kullanımınıa sunulan akademik çalışmalar oldu. Uluslararası düzeyde katılımların olduğu çalıştaylar yaptık.” ifadelerini kullandı.
“İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİMİ DÜZENLENMELİ”
İnşaat Mühendisleri eğitiminin iyileştirilmesi gerektiğini söyleyen Başkan Özcan, “Yılda 10-12 bin meslektaşımız aramıza katılıyor. Yani bu şekilde inşaat mühendisliği eğitimi ile ortaya çıkan sayı ile inşaat mühendisliği mesleğini kaliteli bir şekilde sunabilmenin imkanı kalmıyor. 198 tane Türkiye’de inşaat mühendisliği programı var. Bu programların bir çoğu özel okul olmak üzere laboratuvarları bile yok. İki tane öğretim görevlisiyle eğitim yapan inşaat bölümü var ama bu mümkün değil. Ama şu anda YÖK bunu mümkün hale getiriyor. Önümüzdeki dönem bakanlığın bunları ortadan kaldırmak için çalışmalara başladığı belirtiliyor ama bizim 5 ana bilim dalımız var. Bu ana bilim dallarındaki öğretim görevlisine sahip olmayan ve laboratuvarları olmayan üniversitelerin kapatılacağı ve bunun sağlanmasına kadar aktif hale getirilmeyeceği, öğrenci sayısının denetleneceği, mezun olur olmaz imza atma yetkisinin ortadan kaldırılarak belli bir eğitimden geçtikten sonra işini yapmasını gerektiren etkinliklerin yapılacağını yetkililer de söylüyor. Ama Türkiye’de gündem sürekli değiştiği için yapılacaklar da zaman alıyor” dedi.