İŞ DÜNYASININ GERÇEK SESİ

‘Aradığımız birlikteliğe ulaşılamıyor..’

Balıkesir’de kalkınmanın öncelikli sıralamasındaki konular: Nitelikli eğitim, nitelikli işgücü ve nitelikli büyüme ile birlikte şehrin sanayisi, yatırımcısı, ticareti ve ekonomik dinamiklerin hareketliliği…

**BALIKESİR’de Ulaşımla birlikte sanayicilerin önündeki engeller de ortadan kalkacak. Gümrük Müdürlüğünün açılmasıyla işler rayına girecek. İş adamları, büyük küçük her sektörden sanayici ilerlemek için adeta gün sayıyor. Ancak; yıllardır çözülemeyen tek sorun; ‘Birliktelik sağlanamıyor’

**Tarım, Hayvancılık, Sanayi, Eğitim, Sağlık ve imalat sektörünün, sektörel paydalarındaki

değişimin lideri ‘insan faktörü.’

**Balıkesir’deki iş dünyasının dernek başkanları ve Ticaret Odası Başkanı Fahri Ermişler’in Balıkesir ve iş yaşamına dair düşüncelerini, beklentilerini ve isteklerini sorduk. Yanıtlarını aldık.

———————————————————————————————————————–

FAHRİ ERMİŞLER: “DEVLET, İŞ DÜNYASI VE MİLLET BERABER”

Balıkesir Ticaret Odası (BTO) Yönetim Kurulu Başkanı Fahri Ermişler, Devlet desteklerinin sanayicileri teşvik ettiğini belirtti. Ermişler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tüm Türkiye’de başlatılan seferberlik çağrısı ile birlikte Balıkesir’in de bu noktada büyük bir ivme kazandığını, kazandırıldığını söyledi.

“Balıkesir için taleplerimiz oldu” diyen BTO Başkanı Fahri Ermişler, şunları dile getirdi;

“SGK, vergi primleri özendirici olduğu için karşılıkta buluyor. Moral çok önemli ve teşvik moral veriliyor. Balıkesir’in ekonomisi için bizimde taleplerimiz oldu. TOBB’a taşıdık bu isteklerimizi. Cumhurbaşkanımıza da sunulacak. Hedef daha ileri elbette ve ikinci seferberlik çağrısı da bunun için yapıldı. Özellikle son 3 senedir ciddi talepler ilettik. Konsey toplantılarının tamamına Bilim, Sanayi Teknoloji, Gümrük Ticaret Bakanları hemen hemen her toplantıya katıldı. İş dünyasından gelen talepler noktasında Cumhurbaşkanının da gözünün, kulağının bize döndüğünün bir ifadesi bu. Geçmişte Devlet, ‘paran var’ diyor ve boş boş senelerini geçiriyordu. Bunlar tamamıyla ortadan kalktı. Devlet, iş dünyası, millet beraber diyebiliriz.”

“ALTIN YÜZÜĞÜN EN DEĞERLİ NOKTASINDAYIZ”

Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Fahri Ermişler, ekonomisini geliştiren illerin en önemli sorununun ulaşım olduğuna dikkat çekerek, “Bu konuda plan ve projeler; Osmangazi yolu kısalttı. Altın yüzüğün en değerli noktasındayız. Ulaşımla birlikte hızlı treninde dâhil edilmesi büyük bir kazanç. Liman, Balo projesi, bunlar önemli. Dışarıdan Balıkesir’e hammaddenin gelmesi ile birlikte asıl önemli olan, dışarıya gönderilen ürünün çabuk ulaşması. Ülkeler şunu tercih ediyor; Ürün fiyatından 5-10 dolar fazla ödeyeyim ancak ürün çabuk ulaşsın. Balıkesir’de üretim konusunda sıkıntı yok. Mayısta OSB ikinci etaba geçtiğinde ve iki kata çıktığında arsalarını da satmaya başlayacak. Daha farklı yatırımlar da gelecek. Filli Boya, KALEKİM, Şişecam Balıkesir’de olmayan sektörlerdi. Bunlar kendi sektörlerinde olan hammaddelerin fabrikalarını da Balıkesir’e çekecek. Balıkesir bunu, 1-2 sene sonra daha iyi hissedecek. Başka yabancı yatırımcı da gelecek. Körfez turizm, merkez kontrollü Organize Sanayi, eğitim, Bandırma zaten sanayi bölgesi, Kuzey Marmara demek daha doğru olacak” dedi.

BALIKESİR 4 İL BÜYÜKLÜĞÜNDE

Balıkesir ve Bandırma konusuna da değinen BTO Başkanı Ermişler, şöyle devam etti;
“Geçmişten buyana Balıkesir-Bandırma arasındaki çekişme hep var. Ayvalık’ın İzmir’e bağlansak daha iyi olacağız isteği gibi Bandırma da İstanbul ya da Bursa’ya bağlansak daha iyi olacağız gibi bir psikolojisi var. Bir yandan da il olma isteği var. Haklı haksız kısmında hiçbir şey demiyorum. Bandırma son 15 senedir nüfusunun getirdiği bir de üniversiteye sahip olmasıyla beraber böyle düşünüyor. Ancak Balıkesir büyük bir il. 3 il sığar diyorlar ama metrekareyi iyi ölçsünler 4 il sığıyor. Bandırma da bunun önemli bir parçası. Hükumetler ya da ülkenin yöneticileri kararlar verip il yapabilirler. Ancak o noktaya kadar Bandırma bizim ilçemizdir. Bandırma’nın Balıkesir’e sıkı bağlanması lazım. Geçmişte bu bağ kurulmamıştı ancak bizim zamanımızda bu bağ güçlendi. Balıkesir’de 7-8 tane Ticaret Odası var. Bandırma, Ayvalık, Edremit.. Sanayi Odası 1 tane, Borsa 3 tane. Ama biz bu 12 başkan birbuçukayda bir buluşuyoruz; sohbet ediyoruz, herkes ilçesini, yöresini anlatıyor. Fuar yapıyoruz tüm ilçeler bize katılıyor. Bandırma’da fuar yapıldı biz Bandırma’ya katıldık. Biz proje yaptığımızda diğer odaları da hemen entegre ediyoruz. Ayrı ayrı yapılmıyor. Biz merkez olarak bunu yapıyor ve ilçelerimizi de entegre ederek hep birlikte bir iş gerçekleştiriyoruz. Bandırma ve Balıkesir konusunda siyaseten belki bu konu çıkıyor olabilir. Bizim sohbetlerimizde bu konu hiç konuşulmadı.”

VİTES YÜKSELİYOR..
“Birlik ve Beraberlik” Vurgusu..

Fahri Ermişler, Balıkesir’in öncelikli konusu olarak ulaşıma vurgu yaptı. İş ve yatırımların gerçekleşmesinin önündeki en büyük engelin ise birlik ve beraberlik olmamasından kaynaklandığını ifade eden BTO Başkanı Ermişler, “Balıkesir’de öncelik ulaşım. Ulaşım nedeniyle ‘malım geldi ama şuraya gitmedi’ cümlesi kurulmamalı. Sanayide ise yatırım konusunda zamanla iş döngüsüne girecek. Ulaşım konusu çözüldüğünde (ben 10 yıla kalmaz diyorum) 5 yılda değişim hissedilecek. Balıkesir’de iş ve yatırımın gerçekleşmesinin önündeki en önemli engel birlik ve beraberlik. Körfez turizm sanayiinde kontrollü giden çalışma var. Altyapısı tamamlanmış birinci OSB, ikincinin altyapısı oluyor. Mayısta ikinci etaba geçiliyor. Geleceğin planını doğru planlamak gerekir. Ben 5 sene sonra Balıkesir’in çok farklı konuşulacağı inancındayım. Vites yükseliyor. Lojistik köy tek başına büyük bir proje. Bu yatırımın heba olmaması için gümrüğün açılmasını istedik. Devletin yaptığı bu yatırımın gelişmesi için bu önemliydi. OSB deki firmaların da tetiklenmesi önemli. Kredi Garanti Fonu Balıkesir’e geldi ve Balıkesir bu konuda rekor kırdı. Balıkesir Ticaret Odası ve TOBB ile birlikte. Bir işletmeye 1.2 istihdam sağlandı. Balıkesir’in ilçeleri ile birlikte 18 bin küsur işletmesi var. Balıkesir istihdamda 20 bini aştı. Bire iki için çalışılıyor. Şu anda Cumhurbaşkanımız da ikinci seferberliği başlattı. Öte yandan reform paketleri sürüyor” şeklinde konuştu.

ABDULLAH BEKKİ: “ORTAK HEDEFLERİMİZ OLMALI”

Balıkesir Sanayici ve İşadamları Derneği (BASİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Bekki de ortak hedeflerin olması gerektiğini, bunun olmayışı nedeniyle Balıkesir’de birçok konunun geride kaldığını kaydetti. Abdullah Bekki şunları söyledi;

“Balıkesir’de geçmişte yapılan en önemli yatırımlar konusunda üniversitenin varlığı önemli. İzmir otoban yolunun katkı vermesi elzem. Sanayi alanlarının yetersiz oluşu sıkıntılı ve bu konunun incelenmesi ve alanların genişletilmesi önem taşıyor. Balıkesir’de yeterli birlik ve beraberliğin oluşturulamayışı Balıkesir’in hizmetleri ve yatırımlarının önündeki engeller arasında. Bu gerek siyasi olsun, gerekse üst düzey yöneticiler ve başkanlar arasında. Bu pek çok farklı anlamlarda değerlendirilebilir. Bir de Balıkesir ve Bandırma arasındaki çekişme. Hedeflerin bir olamaması. Bandırmalıların derdi ayrılıp il olmak. Bir takım ortak hedeflerin oluşmaması Balıkesir’deki pek çok konuyu geri plana atıyor. Bunlar Balıkesir’deki gelişmenin önündeki etkenler aslında.”

RAHMİ KULA: “GELİŞİM VE BÜYÜME BİR SÜREÇ İŞİ”

Balıkesir Genç İşadamları Derneği (BAGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Kula ise Balıkesir’de birlik ve beraberliğin olumlu olduğunu, diyalog yollarının açık olduğunu ifade etti. Büyükşehir Belediyesinin Balıkesir’deki projelerini tamamlaması gerektiğini de kaydeden BAGİAD Başkanı Rahmi Kula, şunları söyledi;
“Balıkesir’de devam eden ve daha da gelişmesini sağlayacak projelerde en önemlisi bence otoyol projesi. İstanbul İzmir otoyolu ile birlikte bir sıçrama yapacağı her fırsatta dile getiriliyor. Yol medeniyet. Ulaşımın kısalması rekabetçiliği de arttırıyor. Rekabet için en küçük detayların dahi kaçırılmaması gerekiyor. Balıkesir’in nüfusu Gayrisafi Yurt İçi Hasıla 25 milyon nüfusun tam ortasında duruyor. OSB’nin büyümesi gündemde. OSB müteşebbis heyeti Vali beyin başkanlığında bir girişim yaptı. Son yıllarda OSB’nin dolmasıyla birlikte yeni yerlerin açılması bizi sevindiriyor. Balıkesir Bandırma Körfezini ayrı değerlendirmek gerekir diye düşünüyorum. Körfez bölgesi sağlık turizmi noktasında bir şeylerin yapılması uygun olur. Deniz, termal su, ormanlık alan olması nedeniyle ender bir bölge burası ve iyi değerlendirilmeli. Bazı projeler var Balıkesir için. Büyükşehir tarafından da açıklandı. BAGİAD toplantısında bize de açıklanmıştı. Projelerin tamamlanması doğru. Milli Kuvvetlerde nostaljik tramvay la ilgili en iyi cevabı esnaf verecektir. Kulağa hoş geliyor ancak şehir içi trafik akışını nasıl etkiler ona da bakmak gerekiyor. İnsanların çarşı merkezine kolay ulaşımı önemli. Kulağa hoş gelen bir proje. Bu konuda negatif bir düşüncem yok. Bence şehirde engel yok. OSB’nin büyümesini konuşuyoruz bugün ve ilerleyen bir süreç bu. Engel noktasında her ilde engel olabiliyor bazen. Birlik ve beraberliğin Balıkesir’de olumlu olduğunu ve diyalog kanallarının açık olduğunu düşünüyorum. Bu saatten sonra bu daha da iyileşecektir. Bandırmanın liman şehri olmasını arzu ederim. Körfez sağlık turizmi konusunda gelişim sağlamalı. Sürdürülebilir bir kalkınma olmalı. Göç alırken çevreye duyarlı ve bilinçli bir büyüme sağlanmalı. Öte yandan sağlık ve eğitimde sıkıntı yaşanmasın ve kaliteyi yükseltelim istiyorum. Şehir kendine has yapısını kaybetmesin. Balıkesir’de ve Türkiye’de en önemli aklımızda kalan yatırımlar arasında Balıkesir İstanbul İzmir otobanının kısa süre içinde hayata geçecek olması var. Osmangazi ve 18 mart Çanakkale köprüsünün bağlantı noktasının Balıkesir olması akılda kalan ve önem taşıyan yatırımlar.”

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber