Kaçak Tütün Ekonomiyi Sarsıyor: Palandöken’den 120 Milyar TL Vergi Kaybı Uyarısı

Kaçak tütünün Türkiye’ye yıllık 120 milyar TL vergi kaybettirdiğini söyleyen TESK Başkanı Bendevi Palandöken, pazar payı yüzde 20’ye ulaşan yasa dışı ürünlerin esnafı nasıl çıkmaza sürüklediğini ve neden acil düzenleme gerektiğini gündeme taşıyarak dikkat çekici uyarılarda bulundu.

Palandöken: Kaçak Tütün Esnafın Gelirini Tehdit Ediyor!

Yasa Dışı Tütün Esnafın Gelirini Tehdit Ediyor

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kaçak tütün ticaretinin Türkiye ekonomisi ve esnafı üzerindeki yıkıcı etkilerini bir kez daha gündeme taşıdı. Kıbrıs’ta oda başkanlarının katılımıyla düzenlenen “Yasa Dışı Tütün Mamulü Ticareti ile Mücadele Konferansı”nda konuşan Palandöken, yasa dışı tütün ticaretinin hem devletin vergi gelirlerini hem de esnafın gelir kapılarını ciddi şekilde tehdit ettiğini belirtti.

Haksız Rekabete Mahkûm Eden Bir Sorun

Palandöken, kaçak tütünün yarattığı ekonomik tahribata dikkat çekerek, “Kaçak tütün mamulleri hem devletin vergi gelirlerini azaltan hem de esnafı haksız rekabete mahkûm eden bir sorun. Bu ürünlerin piyasaya sürülmesi, yasal zeminde ticaret yapan esnafımızı adeta köşeye sıkıştırıyor. Devletimiz ise illegal yollarla ülkeye sokulan bu ürünler yüzünden büyük vergi kayıpları yaşıyor.” dedi.

“Kaçak tütün 120 milyar TL vergi kaybına yol açıyor”

Yasa dışı tütün ticaretinin her geçen yıl büyüyen bir tehdit olduğunu söyleyen Palandöken, Türkiye’nin yıllık yaklaşık 120 milyar TL vergi kaybına uğradığını açıkladı. Kaçak ürünlerin neden olduğu bu kayıpların, özellikle bakkal ve büfelerden oluşan 150 bin esnafı olumsuz etkilediğini vurguladı.

Palandöken'e göre; pazarın yüzde 7’si kaçak sigaralardan oluşurken, vergisiz açık tütün ve doldurulmuş makaronlarla birlikte bu oran yüzde 20 seviyesine çıktı. Palandöken, “Bu tablo yasa dışı ticaretin ulaştığı tehlikeli noktayı göstermektedir. Esnafımız yüzde 2–5 gibi düşük kâr marjlarıyla ayakta durmaya çalışırken, aracılar kaçak ürünlerden büyük kazançlar sağlıyor.” dedi.

“Cezalar artırılmalı, denetimler güçlenmeli”

Palandöken, yasa dışı tütün ticaretiyle etkin mücadele için hem idari hem hukuki adımların güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. “Denetim mekanizmalarının daha etkin, yaygın ve kesintisiz çalışması gerekiyor. Cezalar caydırıcı hale getirilmezse, yasa dışı ticaretin önüne geçmek mümkün olmaz.” ifadelerini kullandı.

Kamuoyunun bilinçlendirilmesi ve mevzuat hatırlatması

Yasa dışı ürünlerin yalnızca ekonomiyi değil tüketici sağlığını da tehdit ettiğini belirten Palandöken, kamuoyunun bilinçlendirilmesi ve mevzuatın daha sıkı hale getirilmesinin önemine dikkat çekti.

Palandöken’in uyarıları, kaçak tütünle mücadelede yeni ve daha sert tedbirlerin kapıda olduğu mesajını verirken, ekonomik kaybın boyutu konunun aciliyetini bir kez daha gözler önüne serdi.

palandöken tütün esnaf bendevi palandöken
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber