KES TANE TANE BU LEZZET BİR ŞAHANE
BUKEZDE KESTANEMİZLE OYNUYORLAR!
Kışın vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan kestaneler tezgâhlarda büyüklüğüne göre ayrı fiyatlarla yerini alıyor. Kilosu 10TL ile 15-20TL’ye kadar yükselebilen kestaneler bölgemizdeki üretimle birlikte öne çıkıyor. Üreticiler ithal kestane konusunda ‘aman dikkat’diyor…
EN ÇOK TERCİH EDİLEN LEZZET
Pazar tezgahlarında ıspanak 2,5 TL, karnabahar 2 TL, portakal 2 TL ve maydanoz, dereotu, kuzu kulağı gibi otlar ise 50 kuruştan fiyatlandırılırken, en çok tercih edilenler şüphesiz kestaneler oldu. Kilosu 10 liradan başlayan kestaneler 20 liraya kadar çıkabiliyor. Kestaneye rağbetin her geçen gün azaldığını söyleyen pazarcılar, doğalgazlı evlerin yaygınlaşmasıyla birlikte soba üstünde kestane keyfinin de unutulduğunu dile getirdiler.
Şener Demirel: Kestanenin bizim kültürümüzde çok önemli bir yeri var. Sobanın üzerine kestaneler dizilip, aileler hep birlikte sohbet eder, kestane yerlerdi. O kültür de yavaş yavaş bitiyor. Doğalgaz çıktı. Her evde artık kalorifer de var. Sobalı ev pek kalmadı. E dolayısıyla artık kestane de çok alınıyor. Bizi bir de Çin kestaneleri bitirdi. Çin’den ithal edilen kestaneler daha ucuz diye alınıyor ama hem lezzetsiz hem de çok sağlıksız. Çin’den gelen kestaneler piyasadaki dengeleri de bozuyor. Zehir gibi tadı var. Vatandaş anlamadan alıyor ama pişirince lezzetsiz olduğunu da görüyor. Biz kestaneleri Bursa’dan alıyoruz. Bizim kestaneler daha yuvarlar ufak ve lezzetli oluyor. Çin’den gelenler ise ucu sivri ve lezzetsiz onlar 15 liradan satıyor. Biz de kestaneler 10 liradan başlıyor 20 liraya kadar çıkıyor.
Şevket Sözen: Yaz mevsimindeki satışlarımız yok tabi. Kışın satışlar daha çok azalır çünkü ürün az olduğu için fiyatlar artıyor. Mesela pırasa 2 TL, Portakal 2 TL, elma 3 TL. Yıllardır hep şehir dışındaki pazarlara çıkardık yeni yeni Balıkesir içinde semt pazarlarına çıkıyoruz. Yine bu günümüze çok şükür. Havalar ısındıkça yaz sebze ve meyveleri çıktıkça işlerimiz de daha çok açılacaktır diye düşünüyorum.
Nurcan Özdemir: Ben 15 yıldır pazarcılık yapıyorum. Şu anda durumlar biraz bozuk. Pazarlarımız da eskisi gibi değil. Çünkü artık insanımızın alım gücü düştü. Eskisi gibi alışverişler yapılmıyor. Kaldı ki bir de marketler çıktı. Onlarla rekabet edemiyoruz. Her ürünü satıyorlar. Vatandaşlar da orayı tercih ediyor. Hem tüm ürünleri bir arada buldukları için hem de kredi kartı geçtiği için marketlerden alışveriş yapıyorlar. Eskiden pazarlar çok güzel olurdu. Cıvıl cıvıl ve canlı olurdu. Marketler açıldı, her yer manav aldı. Bu da bizim işlerimizi etkiledi. Fiyatlarımız da çok pahalı değil ama vatandaşın alım gücü düştü. Havuç, turp 2 lira, marul 1,5 lira. Ispanak 2 lira. Genel olarak fiyatlarımız da uygun aslında.