KOKUNUZ İLE HATIRLANIN

Hayatta birçok şey unutulsa dahi, akılda kalacak ve hafızalardan zor silinecek bir şey varsa o da kişinin kokusudur.

Bir Fransa’dır gidiyor ama aslında parfümün menşei eski Mezopotamya, Mısır ve Çin ‘e dayanır.

Koku, M.Ö. 4000’li yıllarda insan yaşamına kokulu bitki ve reçinelerin yakılması ile yani tütsü ile girmiştir. Parfüm kelimesi ise Latin kökenli olup dumandan çıkan anlamındaki per-fume kökünden türemiştir.
Eski zamanlarda koku
Eski zamanlarda insanlar badem, kişniş, mersin, kozalaklı ağaç reçinesi, bergamot gibi otları ve baharatları yakıp kokulandırma yapıyorlardı. Parfüm eldesini ise yağlarla çiçeklerin taç yaprakları, çeşitli ot ve baharatları kuvvetli bir şekilde ezip harmanlayarak yapıyorlardı.

Şimdi gelelim asıl konumuza günümüzde parfümü yine amacına uygun olarak kötü kokuları gizlemek için kullanıyoruz tabii. Ama tek amaç bu değil, kimimiz kokusuyla hatırlanmak için kimimiz ise karşı tarafı etkilemek için kullanıyoruz. Kimimiz burnumuzun direğini kıracak keskin kokular seviyor kimimiz ise ferah temizlik kokuları. Her tene her koku gitmez arkadaşlar. Yani gitmezmiş parfüm dükkanı sahibi Murat Çamlılar’ın dediğine göre. Kendisi bu konuda epey uzman. Hatta bir parfüm firmasının düzenlediği altın burun yarışmasında grup olarak birincilikleri var.

Parfüm dükkanı sahibi Murat Çamlılar kokularla ilgili doğru ve yanlış bilinenleri MERHABA’ya anlattı.

Yaz kokuları

Murat Çamlılar, ”Yaz aylarında daha fresh daha serin daha huzur verici kokular turunçgiller gibi kokuların daha ön planda olması lazım. Biz müşterilerimiz geldiğinde yaz ayları için ince fresh kokular öneriyoruz ama insanların aklında belli bir portresi var biz uzun yıllardır tecrübeli olduğumuz için hafif kokular isteseler de hafiften vanilya, ağaç kabukları, ağaç kabukları dediğimiz zaman baharat kategorisine girmiyor aslında, ylang ylang var mesela Hindistan’da senede bir defa yetişen bir bitki , Genius Fransa’da iki defa çıkan bir bitki. Bu tarz içeriklere sahip kokuların açık tenlilerde daha rahat daha arzulu daha istekli tarzda hissettirdiğini söyleyebiliriz.”

Kış kokuları

Çamlılar, ”Yaz ayları için saydığım kokular 4 mevsim kokuları oldukları için açık tenliler kış aylarında da kullanabilirler. Esmerler için yaz aylarında daha fresh kış aylarında ise daha baharatlı kokuların tarzına uyabileceğini düşünüyorum. Tatlı baharat kokuları esmerlere daha çok yakışıyor gözenek bakımından baktığımız zaman 7 tane tabakaya sahibiz açık tenliler 7 tabakaya kadar iner esmer tenlilerde ise 3-4 tabakaya kadar indikten sonra vücut ısısıyla parfümü net bir şekilde veririz.”

Parfümden en iyi sonucu nasıl alırız ?

En iyi parfüm kullanımı duştan sonra rahat gözeneklerin açık olduğu zamandır. Koku kendini vücut ısısıyla birlikte daha tatlı daha hoş bir şekilde verir.

Açık tenliler dikkat !

Beyaz tenli kadınların büyük çoğunluğu kuru cilt, yani asit oranı düşük cilt tipine sahiplerdir. Bu nedenle beyaz tenlilerin parfüm seçiminde çiçek kokularını tercih etmeleri hem tenlerine daha çok yakışır hem de cilt tipleri kuru olduğu için bu seçim, etkisini diğerlerine göre daha uzun muhafaza eder.

Esmerler dikkat !

Esmer tenlilerin büyük çoğunluğunun cilt tipi yağlıdır. Bu nedenle seçecekleri parfüm oryantal veya egzotik kokular olmalıdır. Bu kokular sıcak ve şehvet uyandırıcı esansların karışımından oluşur. Temel notaları misk, amber, vanilya ve değerli ağaçlardır bunlara genellikle egzotik ağaçlar ve baharat özleri eşlik etmektedir.

Kumrallar dikkat !

Kumral diye de adlandırılan buğday ten rengine sahip bireylere yakışacak en güzel koku ise şipredir, bu koku kuvvetli esansların karışımından oluşur. Zengin içeriği sayesinde koku kalıcı olmakla birlikte, temel notaları turunçgil, meşe yosunu, misk ve patçuli’dir.

Koku kalıcılığını arttırmak için

Vücudumuzda atardamarların olduğu bölgeler sıcak olan bölgelerdir. Bilekler, göbek, diz kapakları, kolun iç bölgeleri, dirsekler, kulak memeleri ve boyuna sıkılan parfümün kalıcılığı yüksek olur. Bununla birlikte cildin kuru veya yağlı olması da kalıcılığı etkiler. Cildin yağlı olması parfümün kalıcılığını artırmaktadır. Yağlı cilt tiplerinde ağaçsı ve baharatlı kokular daha kalıcı ve cilt ile bütünleşmiş bir his uyandırırken, asit oranı az yani kuru ciltlerde ise çiçek kokularının daha kalıcı ve hoş olduğu söylenebilir.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber