Milyonların Beklediği Af Çıkıyor mu? 2025'te Mecliste Alınan Son Karar Ne?

2025 Yılında 10.yargı paketindeki kararlar özellikle mahkum yakınları tarafından merakla bekleniyor ve takip ediliyor

2025'te Genel Af Yok Var Mı? Kısmi Tahliyeler ve İnfaz Düzenlemeleri Hakkında Toplum Ne Bekliyor?

2025 yılı itibarıyla kamuoyunda uzun süredir tartışılan genel af beklentisi, hükümetin ve Adalet Bakanlığı’nın açıklamaları doğrultusunda şu an için gündemde değil ancak milyonlarca hükümlü ve yakını için umut olabilecek infaz düzenlemeleri ve kısmi tahliyelerle ilgili adımlar atılmaya devam ediyor.

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan 10. Yargı Paketi, Mayıs 2025’te Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunuldu. Bu paket kapsamında, denetimli serbestlik süresinin uzatılması, infaz sürelerinin düşürülmesi ve mükerrir suçlarda koşullu salıverme şartlarının yeniden düzenlenmesi gibi önemli değişiklikler yer alıyor. Böylece doğrudan genel af çıkarılmasa da birçok hükümlü için cezaevinden erken çıkma imkânı doğabilecek.

Kurban Bayramı öncesinde bir duyuru gerçekleşmiş ve yaklaşık 55 bin hükümlünün cezaevindeki süresi göz önüne alınarak kademeli olarak tahliye edilmesinin planlanlandığı belirtilmişti. Bu uygulama, teknik olarak “kısmi af” kapsamında değerlendirilmese de toplumda “örtülü af” olarak nitelendiriliyor.

Ancak bu düzenlemeler tüm suçları kapsamıyor. Terör suçları, kadına veya çocuğa yönelik şiddet, cinsel suçlar ve mükerrer ağır suçlar kapsam dışı bırakılıyor. Yetkililer, bu alanlarda kesinlikle af ya da indirim öngörülmediğini belirtiyor.

10. Yargı Paketi Adalet Komisyonu’ndan Geçti: İnfaz, Trafik, Dijital Suçlar ve Toplumsal Güvenlikte Yeni Dönem Başlıyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi Adalet Komisyonu, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile bazı kanunlarda değişiklik içeren ve kamuoyunda “10. Yargı Paketi” olarak bilinen düzenlemeyi kabul etti. 30 maddeden oluşan yasa teklifi, infaz sisteminden dijital suçlara, trafik güvenliğinden kişisel hakların korunmasına kadar birçok başlıkta önemli değişiklikler getiriyor.

Bakan Tunç: "Cezasızlık Algısı Ortadan Kalkacak"
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, yeni düzenlemeyle toplumda oluşan cezasızlık algısının ortadan kaldırılacağını ifade etti. Tunç, “Cezanın caydırıcılığı artacak ve infaz sistemi adaletin tesisi yönünde daha etkin işleyecek,” dedi.

Denetimli Serbestlikte Yeni Dönem

Yeni düzenlemeye göre, cezası 2 yılın altında olan hükümlüler bile, koşullu salıverme tarihine kadar cezaevinde en az 1/10 oranında süre geçirmeden denetimli serbestliğe ayrılamayacak. Bu düzenlemeyle cezanın infazı amacına uygun hale getirilecek.

Konut İnfazı ve Hassas Gruplara Kolaylık

Konut infazı kapsamı genişletildi. Kadınlar, çocuklar, 65 yaş üstü bireyler ve doğum yapmış kadın hükümlüler için konutta ceza çekme süreleri artırıldı. Örneğin, 75 yaşını geçenler için bu süre 5 yıla, 80 yaş üstü için ise 6 yıla çıkarıldı. Ayrıca ağır hastalığı veya engeli bulunan ve toplum güvenliği için risk taşımayan hükümlüler de konut infazından yararlanabilecek.

Tekerrür Edenler İçin Şartlı Tahliye

Hakkında ikinci kez tekerrür hükümleri uygulanan mahkumlar, süreli hapis cezalarının dörtte üçünü iyi halli olarak infaz etmeleri halinde koşullu salıvermeden yararlanabilecek.

Çocuk Hükümlüler İçin Yeni Uygulamalar

3 yıla kadar kasıtlı ve 5 yıla kadar taksirli suçlardan mahkum edilen çocuk hükümlüler, doğrudan çocuk eğitim evlerinde cezalarını çekecek.

Trafik Suçlarına Ağır Yaptırımlar

Trafik güvenliğini tehlikeye atan eylemlere ilişkin cezalar artırılıyor. Yol kesme, aracın yönünü değiştirme gibi fiiller için 1 ila 3 yıl arası hapis cezası uygulanacak. Trafik araçlarını tehlikeli şekilde kullananlara verilen cezaların alt sınırı 4 ay olarak belirlendi.

Düğün Magandalarına Hapis Cezası

Kuru sıkı silahlarla rastgele ateş açılması da genel güvenliği tehlikeye sokma kapsamında değerlendirilecek. Bu suçlara 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek. Suçun düğün, nişan, asker uğurlaması gibi toplu alanlarda işlenmesi durumunda ceza artacak.

Kasten Yaralama ve Tehdit Suçlarında Ceza Artışı

Kasten yaralama suçlarında hapis cezaları %50 oranında artırılıyor. Tehdit suçlarına karşı daha etkin mücadele için teşebbüs halinde verilecek süreli hapis cezalarının sınırları yükseltiliyor.

Dijital Yayınlarda Kişilik Hakları Korunacak

İnternet yayınlarıyla ilgili düzenlemeler kapsamında kişilik haklarını zedeleyen içeriklere karşı daha etkin müdahale imkânı getiriliyor. Erişimin engellenmesi ve içeriklerin kaldırılması süreçleri netleştiriliyor.

Noterlik Disiplin Süreci Şeffaflaşacak

Noterlik Kanunu'nda yapılacak değişiklikle disiplin hükümleri açık ve öngörülebilir hale getiriliyor. Böylece hukuk güvenliği sağlanacak.

TBMM Genel Kurulu
Adalet Bakanı Tunç, 10. Yargı Paketi’nin TBMM Genel Kurulu’nda da kabul edilerek yasalaşacağına inandığını belirtti. Tunç, “Türkiye Yüzyılı’nı adaletin yüzyılı yapacağız,” diyerek reformların süreceğini vurguladı.

2025 yılında genel bir af yasası bulunmasa da, infaz yasalarında yapılan değişikliklerle birlikte çok sayıda hükümlü için erken tahliye kapısı aralanmış durumda. Hukuki süreçlerin yakından takip edilmesi, resmi açıklamalara dikkat edilmesi ve gerektiğinde hukuki danışmanlık alınması, bu dönemde büyük önem taşıyor.

cezaevi
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber