“PEKİ ŞİMDİ NE OLACAK?”
Balıkesir Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Metin Yalçın, 2018 yılında işleme girecek olan yeni yaptırımları anlatırken mükellefleri ay sonunda ödenecek vergiler konusunda da uyardı. Başkan Yalçın, 2017’te devlet teşviklerinin süresinin dolmasıyla birlikte 687 KHK ile işe alınanların akıbetini de MERHABA’ya değerlendirdi.
Mükelleflere vergi ödeme gününü hatırlatan Başkan Metin Yalçın, “Her ayın son gününde olduğu gibi bu ayın da 31’inde yine 6636 ve 7020 yapılandırmalarından faydalanmaları için vergilerini son güne bırakmadan ödemelerini öneriyorum. Çünkü vergilerini son güne bıraktıkları için sistemde dijital ortamda kilitlenmeler oluyor. Mağduriyetler yaşanıyor. Bir de motorlu taşıtlar vergilerini ödemelerini unutmamalarını rica ediyoruz” dedi. 2018 yılının zor bir yıl olacağını söyleyen Yalçın, “2018 yılı kaygılarımızın olduğu bir yıl. Çünkü pek çok gerekçemiz var. Ama en görünürleri, yapılandırmalar ve benzerleriyle oluşmuş devlete olan borç yüklerinin hızla ödenmesi gereken bir dönem. Cansuyu adı altında ilk yıl ödemesiz dağıtılan paraların ödemelerinin başlayacağı bir dönem” dedi.
“İŞTEN ÇIKARILACAKLAR MI?”
SGK uygulamalarında ciddi sıkıntılar olduğunu dile getiren Başkan Yalçın, “ Sosyal Güvenlik uygulamaları tam bir kara delik. İşçi çalıştıranlar, istihdam kampanyaları oldu. İstihdam kampanyaları duyduk. Bununla Türkiye’deki işçi çalıştırma oranlarını artırmak istedi siyasi otorite. Bununla birlikte pek çok çalışması oldu. Hatta geçen yılki referandum teşvikleri çok popüler ve çok yüksek teşvikler oldu. Örneğin 687 KHK ile yaklaşık bir asgari ücretlinin 740 liralık gideri, İŞKUR tarafından karşılanır oldu. Bu çok büyük bir destekti. Bu durumda hükümet ‘Siz işçinin ücretini verin gerisine karışmayın’ dedi. Ama gel gör ki 31.12.2017 geldi. Bu teşviğin de piyasalarda devamı beklentisi var. Ancak şu ana kadar açıklama yapılmadı. Bu teşvik ile işe girenler de devam eder mi etmez mi ayrımında hala daha sistemdeler. Sigortalılar ama eğer devam etmezse 31.01.2018’de toplu tenkisatlar oluşacak ve işten çıkarılacaklar gibi duruyor. Yine her işçiye sigorta priminden dönülerek asgari ücreti güçlendirmek adına 100 liralık bir teşvik uygulanmaktaydı. Bu 99 lira 99 kuruşluk ilave teşvik Aralık ayından itibaren görünmez oldu. Güncelleme de gelmediği için kaldırıldı ve sistemde göremiyoruz. Umuyoruz iş yaşamındaki sıkıntıların ve özellikle asgari ücretle geçinmek zorunda kalanlar için bu 100 liralık ücret önem taşıyor. Umarım tekrar gelir” şeklinde konuştu.
“İLK KEZ KARŞILAŞACAKLAR”
Mükelleflere önemli uyarılarda bulunan Yalçın, “2018 yılı başladığında mükellefler ve işverenler için yeni durumlar oluşuyor. Mükelleflerin 2018 yılında ilk kez karşılaşacakları meseleler var. Torba yasalar ve KHK’lar ile düzenlenmiş vergiye uyumlu mükelleflerin kurumlar vergisi indirimi. Yani vergisini düzenli ödeyen, vergisel ödevlerini aksatmayan mükelleflerimize bir indirim oranı tarif ediliyor ve bu indirim oranında bir takım koşullar aranıyor. Koşullar biraz ağır gibi görünse de sonuçta ödeyeceği vergi oranından yüzde 5 gibi bir tenzilat alacak mükellef. Aferin payı denilebilir. Yüzde 22 oldu kurumlar vergisi oranı. 1.1 gibi bir kurumlar vergisinden oransal olarak faydalanacaklar” ifadelerini kullandı.
“AKILLI CİHAZA DÖNÜŞÜYOR”
Eski nesil kasaların değişmesi hususunda sürenin uzatıldığını söyleyen Başkan Yalçın, “2018 yılında son anda yıllık hasılatı 150 bin liranın altında olan vergi mükelleflerinin kullanacağı cihazlar akıllı cihaza dönüştürülüyordu. Onlarda da süre uzatıldı. Aralık ayında bizde 01.01.2018’de başlatılacağını duyurmuştuk. ‘Aman alın!’dedik. Bizim söylememizin üzerine Ocak ayında süre uzatıldı. Ve bu eski nesil yazar kasaların mali hafızalarının dolmasından itibaren 30 gün içinde diye yenilendi. Yani önce hafıza dolacak. Hafıza dolduktan sonra da 30 gün içerisinde yenilenecek. Ve yeni model kasalara geçecekler” şeklinde konuştu.
NE ZAMAN UYGULANACAK?
Başkan Metin Yalçın, “Tüm ülkede 01.01.2018’den itibaren uygulanacağını düşündüğümüz SGK’nın prim hizmet belgesi ile Maliye Bakanlığı’nın muhtasar beyanname olarak adlandırdığımız iki beyannamenin birleştirilmesi Kırşehir’deki denemeden sonra biraz daha çerçeve açılarak üç tane pilot ile aktarıldı. Amasya, Bartın ve Çankırı illerinde devam edecek. Genele uygulanması ise 01.07.2018’e uzatıldı. İki tane beyanname ve bildirimin birden tek bir listede buluşturulması vergi mükelleflerinin henüz fark ettikleri bir şey değil. Meslek mensuplarından destek aldıkları için. Ama bilginin doğruluğu çok daha önemli olacak. Özellikle eskiden birbirinden iki ayrı kurum olarak görülüp birbirlerinden haberleri olmayacağı varsayımına bağlı ötelemeler, belirlemeler ve ya ‘Daha sonra ikmal ederim’ varsayımları artık tehlikeli hale gelecek. Bu nedenle meslek mensuplarına daha sağlıklı bilgi aktarmak zorunda olacaklar” ifadelerini kullandı.
“DEFTERLER DEĞİŞİYOR”
Başkan Metin Yalçın, “ İlk uygulama değişikliklerinden biri de 01.01.2018 için basit usül mükellef ve serbest meslek kazancı elde ettiği için serbest meslek usulünde defterler kaydı yapan mükelleflerde oldu. Fiziki kağıt ortamından elektronik ortamda kayda geçildi. Maliye Bakanlığı’na ait bir portalda kayıt yapılacak. Serbest Meslek Kazanç defteri tutanlar için öteden beri çok büyük bir değişiklik yok. Yine meslek mensupları aracılığıyla kayıtlarını büyük bir nizamla kaydetmeye ve beyan etmeye devam edecekler. Burada biraz değişiklik yanlış anlaşılan bir durumda” dedi.
“BU YENİ BİR DURUM”
Defter kayıtlarında da yenilikler geldiğini vurgulayan Başkan yalçın, “Aralık ayında yaptığımız açıklamada basit usül mükelleflerin kayıt tutacağı açıklamasını yapmıştık ve bu kaydın belirli dönemlerle belirlendiği için onların belge taşıma alışkanlığı zayıftı yıldan yıla beyanname verdikleri için. Şimdi yıldan yıla değil üçer aylık dönemlerde maliyeye raporlanacak kayıtlar söz konusu oldu. bu onları işletme defteri haline getirmiyor. Ama öteden beri onlar için alışkanlık olmayan yeni bir model yaratıyor. Basit usül mükelleflerin de aylık bazda ticari belgeleri kontrol edip hizmet aldıkları yerlere bunları kayıt için teslime etmeleri gerekiyor. Bütün iş alışverişlerinde kullandıkları ticari belgeleri de karşılaştırma yöntemiyle Maliye de kontrol etmiş olacak. Bu yeni bir durum. Yılda bir beyanla topladıkları ticari belgeleri aylık bir düzenle kayıt için başvuru yapacaklar hizmet aldıkları yere” ifadelerini kullandı.
“ÖNÜNE GEÇİLECEK”
Başkan Yalçın, “01.01.2019’dan sonra ise işletme defterleri de elektronik ortamda kayıt tutacaklar. Şu anda sistemde gelir vergisi mükellefleri arasında 5 bin liranın üzerindeki belge hareketlerini, belge alış ve belge satış formaları ile bildiriyoruz. Bu vergi mükellefleri yaparken işletme defteri serbest meslek kazanç ve basit usül yapmıyordu. Bunu bilanço usülü yapıyordu. Piyasada tarife farklı alanda oluyordu. Devlet o tarafın karanlık kalmasını önlemek için elektronik ortama geçirerek büyük defterle büyük defterin küçük defterle de küçük defterin yaptığı alışverişleri hep birlikte bir pencereden kontrole başlamış olacak. Böylelikle de çok ehemmiyet verilen piyasada naylon belge olarak tabir edilen, gerçeği yansıtmayan hatır belgelerinin ticari belge sayılmasını önlemek istiyor. O yüzden sistemi bu kanalın içine alıyor”dedi.