Balıkesir'de Deprem Fırtınası!
Balıkesir’in Sındırgı ilçesi ve çevresi haftalardır süren sarsıntılarla beşik gibi sallanıyor. Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, bölgede yaşanan deprem fırtınasının yoğunluğunun Türkiye’de ilk kez görüldüğünü belirtti.
Balıkesir’in Sındırgı ilçesi haftalardır süren deprem hareketliliğiyle adeta beşik gibi sallanıyor. Uzmanlar, bölgedeki sarsıntıların “deprem fırtınası” olarak tanımlanabileceğini belirtiyor. Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, Türkiye’de bu kadar yoğun bir deprem fırtınasının ilk kez yaşandığını söyledi.
İki Büyük Deprem, 17 Binden Fazla Artçı
Bölgede ilk büyük deprem 10 Ağustos’ta, merkez üssü Sındırgı olan 6,1 büyüklüğündeki sarsıntıyla meydana geldi. İlçede bazı binalar yıkıldı, çok sayıda yapı hasar gördü.
Artçı sarsıntıların sürdüğü süreçte 27 Ekim’de yine 6,1 büyüklüğünde ikinci bir deprem yaşandı. Bu deprem de bölgedeki hasarı artırdı. AFAD verilerine göre, ağustos ayından bu yana 17 binden fazla artçı deprem kaydedildi.
4,9’luk Sarsıntı İstanbul Dahil Birçok İlde Hissedildi
Deprem fırtınası sürerken,
dün gece
21.20’de meydana gelen 4,9 büyüklüğündeki deprem İstanbul, İzmir, Manisa
ve Bursa gibi çevre illerde de hissedildi.
Ardından 00.02’de
4,3, 04.54’te
4,1 ve 06.08’de
4,0 büyüklüğünde üç deprem daha meydana geldi. Bölge
halkı, aralıksız süren sarsıntılar nedeniyle tedirgin.
“Artçılar Beklediğimizin Tersi Yönde Gelişti”
Prof. Dr. Okan Tüysüz, artçı depremlerin dağılımına dikkat çekerek, “Artçılar beklediğimizin tersi yönde; biz kuzeyde yoğunluk beklerken, güneyde gelişmeye başladılar. 27 Ekim’deki ikinci 6,1’lik deprem de Sındırgı’nın güneyinde oluştu.” dedi.
Tüysüz, Simav ve Gördes çevresinde de deprem odaklarının arttığını belirterek, “6,1 büyüklüğündeki bir deprem için bu kadar çok artçı olması olağan değil.” ifadelerini kullandı.
“Türkiye’de İlk Defa Yaşanıyor”
Tüysüz, Sındırgı ve çevresinde yaşanan sarsıntıların sayısının olağanüstü olduğunu vurgulayarak, “Bölgedeki deprem sayısı, Türkiye’nin bir yılda kaydettiği toplam deprem sayısına eşit hale geldi.” dedi.
“Bu bir deprem fırtınası. Farklı büyüklükteki depremlerin kısa sürede ve dar bir alanda meydana geldiği bu tür etkinlikler, genellikle fay hatlarının kesiştiği veya magmanın yüzeye yaklaştığı bölgelerde görülür. Ancak bu yoğunlukta bir deprem fırtınası Türkiye’de ilk defa yaşanıyor.” ifadelerini kullandı.
“Büyük Deprem Beklentisi Yok”
Deprem fırtınasının bir süre daha sürebileceğini belirten Prof. Dr. Okan Tüysüz, “Bu tür etkinliklerde genellikle çok büyük depremler olmaz. 4 ila 6 büyüklüğünde sarsıntılar yaşanabilir ama daha büyük bir deprem beklentimiz yok.” dedi.
Tüysüz, “Uzun sürecek bir süreç bizi bekliyor. Bu durum, bölge halkını psikolojik olarak da oldukça yıpratıyor.” diye konuştu.