RAMAZANIN TATLI BEREKETİ
Ramazanda baklava fiyatları 35 TL ile 70TL arasında çeşidine göre değişiyor. Baklava tezgâhlarında gördüğümüz birbirinden farklı çeşitler, hamurun açılarak iç malzeme çeşitlerinin buluşması ile baklava çeşidine dönüşüyor.
Ramazan ayında hafif tatlılar tercih ediliyor. Sütlü tatlıların yanında, baklava ustaları cam önündeki tezgâhlarında, fıstıklı, cevizli ve çikolatalı, dondurmalı, tereyağlı baklava çeşitlerini öne çıkarıyor.
ÇEŞİTLER ARTTI
Kuru baklava, özel baklava, çikolatalı, fıstıklı, tereyağlı, cevizli, diyabetik, havuç dilimli, şöbiyet, kaymaklı, bülbülyuvası, midye, dürüm, özel dürüm, sarma, sütlü Nuriye, burma, katmer ve daha bitmeyen çeşitleri ile tatlıyı sevenlerin tercihi tatlı çeşitleriyle bolluğa dönüşen lezzetler Ramazanda da revaçta. Ramazan ayında daha hafif tatlılar tercih edilsin diyerek diyabet baklava sütlü tatlı çeşitlerini tatlıcılarda görmek mümkün.
FİYAT DÜŞÜKSE ŞÜPHE ET
Baklavalarda fiyatlar 35 liradan 70 Liraya kadar yükselebiliyor. Çeşitlerine göre baklavaların da fiyatı değişiyor. Kilosu 35 liranın altında olan baklavaların doğallığından şüphe etmek gerekir. Glikoz kullanılıyor. Fıstıkların doğallığı ve tazeliği de tartışılır. Ayrıca o baklavalar halkın sağlığını da tehdit ediyor.
RAMAZAN’DA TATLI TÜKETİMİ DE ARTAR
Balıkesir’de baklavacılar baklavacılığı anlattı. Konuk olduğumuz işletme sahibi Mert Göker, fıstığın yufkayla eşsiz uyumu, cevizin hamura yedirilişini ve çıkan lezzet hikâyesini anlatı. Ramazan ayında tatlı tüketiminin de arttığını söyleyen Mert Göker, Ramazan boyunca akşam iftarlarına konulacak tatlılar için gündüz de işletmelerinin açık olduğunu dile getirdi. Ramazan ayında tatlı tüketiminin arttığını söyleyen Baklavacı Mert Göker, ‘Ramazan ayında tatlı tüketimi de artıyor. Özellikle iftarlarda baklava ve güllaç en çok tercih edilen tatlılardan oluyor. Biz güllaç da yapacağız. Ramazan boyunca işletmemiz gün içinde de açık olacak’ ifadelerini kullandı.
Aileden gelen geleneği sürdüren ve mesleği devam ettiren işletmeci, ‘2000 yılından beri Balıkesir’de baklavacılık yapıyoruz. Hacı İbrahim Usta Baklavaları olarak babamla birlikte çalışıyoruz. Babam ve ben imalatta da yer alıyoruz. Babam Bandırma’daki şubemizde ben Balıkesir Merkezde işletmecilik yapıyorum. Baklavacılık babadan oğula mesleğimiz. Gaziantep’te amcamlar baklavacılık yapıyordu. Balıkesir’e de üniversite eğitimi için geldikten sonra baklavacılık yapmaya kadar verdik. Çok iyi de tepkiler aldık’ dedi.
ESNAF DEDİĞİN ERKEN KAPI AÇAR
İyi esnaflığın sabah erkenden kapılarını açmasıyla olacağını söyleyen Mert Göker, ‘Biz sabahın erken saatlerinde işletmemizi açıyoruz. Gece 24.00’a kadar da açığız. Gaziantep’te işyerleri erkenden açılır ve gece geç saatlere kadar da açık kalır. Balıkesir’de ise tam tersi oluyor erken açılıp, erken kapanıyor ama biz vatandaşın hizmet alma hakkı için esnaflık kültürünün de yaşatılmasından yanayız’ dedi.
‘Baklava Bilinen Yerden Alınmalı’
Baklava işletmecisi, ‘Baklavalarda fiyat 35 liradan başlıyor. 70 Liraya kadar baklava bulmak mümkün. Çeşitlerine göre baklavaların da fiyatı değişiyor. Kilosu 35 liranın altında olan baklavaların doğallığından şüphe etmek gerekir. Glikoz kullanılıyor. Fıstıkların doğallığı ve tazeliği de tartışılır. Ayrıca o baklavalar halkın sağlığını da tehdit ediyor. Biz lezzeti konuşuyorsak önceliğimiz her zaman vatandaşların sağlığı ve kaliteli besinler tüketmeleri. Tezgahlarda satılan kilosu 15 liradan verilen ve adına ‘Baklava’ denilen tatlıların halk sağlığını tehdit ettiğini düşünüyorum. Kaliteli baklava için tüketici bildiği yerden baklava satın almalı’ ifadelerini kullandı.
‘Lezzeti Bilen Geliyor’
Gerçek baklava lezzetini yaşattıklarını söyleyen Baklavacı Mert Göker, ‘Baklavaları, Gaziantep’e özgü şekilde ve tereyağlı olarak yapıyoruz. Baklavadan anlayan ve baklavanın asıl lezzetini bilen insanlar bizden alışveriş yapıyor. Tamamen tarifi bize ait olan ve hiçbir şekilde katkı maddesi bulunmayan baklavalarımız çok beğeniliyor’ dedi.
‘Malzemeler Gaziantep’ten Geliyor’
Baklava yapımında kullanılan undan fıstığa kadar tüm malzemelerin gaziantepten getirildiğini söyleyen Baklavacı, ‘Biz yaptığımız işi ciddiye alıyoruz. Yaptığımız baklavalarla da şehrimizi ve kültürümüzü de temsil ediyoruz. Bu nedenle bizim kullandığımız ürünlerde hiçbir katkı maddesi yok. Herşey oldukça doğal. Baklava için kullanılan undan, fıstığa kadar herşeyi Gaziantep’ten getiriyoruz. Balıkesir’den bir tek su kullanıyoruz desek yeridir’ şeklinde konuştu.
‘Hijyen Olmazsa Olmaz’
Temizlik ve hijyen kurallarına özen gösterilmesi gerektiğini belirten Baklavacı, ‘Bizim için hijyen olmazsa olmazımız. Baklavanın yapıldığı imalathanemizde hijyen kurallarına çok önem veriyoruz. Çalışanlarımız bonelerle ve son derece hijyenik biçimde baklavaları hazırlıyoruz. Kullanılan araç gereçlerden, ortama kadar son derece titiz olmak zorundayız. Yapılacak en ufak bir hata, kaliteyi düşürecektir. Bizim kalitemizdeki en önemli faktör de hijyene verdiğimiz önem’ dedi.