Tarımda Maliyet Krizi: Verim Düşüyor

23 yıldır tarım sektöründe hizmet veren Ahmet İncir, artan maliyetler nedeniyle çiftçinin alım gücünün düştüğünü ve tarımsal verim kaybının her geçen yıl arttığını belirtti. “Mazot, gübre, ilaç çok pahalı. Çiftçinin rekabet gücü kalmadı,” dedi.

Balıkesir’de 23 yıldır tarım ürünleri bayiliği yapan Ahmet İncir, üreticilerin her geçen yıl daha da zorlandığını belirtiyor. Nergis Tarım adı altında bitki besleme ürünleri, fide, ilaç ve tarımsal danışmanlık hizmeti sunan İncir, sahadan gözlemlerini şöyle aktarıyor:

“Çiftçinin girdi maliyeti çok yüksek. Mazot pahalı, gübre pahalı. Bizim sattığımız ilaçlar da öyle. Bu şartlarda çiftçi neyle rekabet etsin?”

Rekabet Gücü Kalmadı: “Şili’den Ceviz Geliyor”

Türkiye’de küçük ve parçalı arazi yapısının ithalatla rekabet etmeyi zorlaştırdığını belirten İncir, “Şili’den, Çin’den ceviz geliyor. Bizim arazilerimiz küçük, üretim yetersiz. Çiftçi ne ithalat yapabiliyor ne de yeterli üretimle piyasada yer alabiliyor,” dedi.

Tarımda Bilinç ve Altyapı Sorunu

Ahmet İncir’e göre, üreticilerin büyük kısmı tarımda doğru ve verimli uygulamaları bilmiyor:
“Çiftçinin sadece dörtte biri bilinçli. Diğerleri geleneksel yöntemlerle devam ediyor. Evet, akıllı tarım uygulamaları, damla sulama sistemleri gibi yenilikler kullanılıyor ama altyapı hazır değil. Parseller arasında yol yok, bir tarladan diğerine geçmek için başka tarlanın içinden geçiyorsun.”

“Gübrenin Yarısını Kullanıyor, Verim Düşüyor”

Artan maliyetler yüzünden çiftçilerin, kullanması gereken tarımsal girdilerin sadece yarısını alabildiğini söyleyen İncir, “Verimler düşüyor. Çiftçinin alım gücü yok. Gübrenin yarısını bile alamıyor. Kullanılmayan her birim gübre, aslında eksik büyüyen ürün demek,” ifadelerini kullandı.

Organik Tarımda Bölgesel Model Önerisi

Organik tarım konusunda bireysel denemelerin yeterli olmadığını savunan İncir, “Bir kişiyle olmaz bu işler. Pilot köyler, ilçeler belirlenmeli. Organik tarımda başarı ancak bölgesel ve bütüncül adımlarla gelir,” diyerek yeni bir model önerdi.

Sektörün En Zorlayıcı Yönü: Vadeli Satış ve Yönetmelikler

Tarım bayilerinin karşılaştığı zorluklara da değinen İncir, “Vadeli satışlar, ödemelerin gecikmesi, sürekli değişen yönetmelikler ve çiftçinin düşen verimi bizi de zorluyor. Bu iş sadece çiftçi değil, satıcı için de artık çok riskli bir hale geldi,” diye konuştu.

tohum ata tohumu Ata Tohumu Projesi gübre GÜBRELER VE GÜBRELEME
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber