Tasarım İnovasyon Teknolojiyle Bütünleşen Projeler

TEMATİK park yarışması sonuçlandı. Kazanan ve İkinci olan projenin mimarları ile görüştük. MERHABA’ya MIPIM’Da projeler önünde açıklama yapan, Nilüfer Kozikoğlu proje çalışması aşamalarını ve Balıkesir Bandırma ilçesindeki Tematik Park hazırlığında Uluslararası yapılan yarışmanın inceliklerini anlattı. Kazandığımız için çok mutluyum’ dedi.

LOGİN PARK

Semra Aman Akyürek: Bize kendinizi tanıtarak yarışmanın bir kazananı olarak düşüncelerinizi ve ödülü Mıpım’da alışınızı değerlendirir misiniz?

Nilüfer Kozikoğlu: ‘Mimarım. Mimar Sinan Üniversitesi mezunuyum. Londra’da yüksek lisansımı tamamladım. Yarışmayı aylar öncesinde gördük ve takip ettik. Uluslararası bir yarışma olduğu için çok kaliteli hazırlanmıştı. Yarışmada Uluslararası jüri üyelerinin de olması dikkatimizi çekmişti. İstanbul Teknik Üniversitesinden bir ekip katıldık ve ikinci olduk. Çok sevinçliyim’.

S.A.A: Yarışma için nasıl bir hazırlık yaptınız?

N.K: Planlama, mimari ve peyzaj mimari bölümlerinde ortak hazırlık yapılması istenen bir yarışmaydı. Çünkü Balıkesir’de eskiden bir askeri alan olan ve bir tepenin üzerinde park organize etmek. Tasarım Enstitüsü içeriyor bir tematik park. Ticari alanlar, otel benzeri etkinlik alanları içermesi ve bir park olması. Uluslararası jürinin en önem verdiği şeylerden biri parka benzemeyen tüm projeleri eledik dediler. Bizim için önemli olan kıyı şeridi olan ve yaya sürekliliği, arka mahallelerin kıyı limanla olan ilişkisi, bunları en iyi şekilde organize edebilmek için defalarca toplandık. Grubumuzdaki planlama bölümü Prof. Dr. Azime Tezel tarafından temsil ediliyordu. İstanbul Teknik Üniversitesinden ekipler katıldılar.20 kez toplanmışızdır bunun için. Ciddi bir kolaborasyon(işbirliği) ile çıktı. Büyük çapta bir proje ve ciddi anlamda bir değişimin dönüşümü transformasyonu temsil ediyor. Severek çalıştık.

S.A.A: Her projenin yapılma ve uygulamaya geçmesi sırasında geçen bir zaman var. Biz diyelim ki hepsi oldu bu yarışmayla birlikte Tematik Park’a Bandırma ve Balıkesir hatta Türkiye kavuştu. Tematik park’ın nasıl dönüşümü olur?

N.K: ‘Bandırmaya gittik ve gördük. Diğer ekiplerden farkımız var diye düşünüyorum bu anlamda. Manyas’ı da gezdik. Kenti gördük. Alanı inceledik ve arka planda çok büyük bir zenginliğin tasarım anlamında tasarım inovasyon ve teknoloji ile dünya çapında markalara dönüşebileceğini düşündük. Nasıl farklılaşabileceğini ve Dünya Markaları gibi olacağının çekirdeğini bilgi merkezini düşündük. Proje’nin adını da Login Park koyduk hatta Cep Telefonu aplikasyonu tasarladık. Çünkü düşündüğümüz bilgi paylaşımı üretimi, ticari alan bilginin metaya dönüşerek paylaşıldığı alana dönüşünü gördük. Üretim neyse turistik alanlar, kaplıca vb 52 hafta 100 programla doldurulabilir. Burada olacak toplantı odaları ile paketlerle bunu denemek istiyoruz diyerek buraya gelmelerini istiyoruz. Mimarlık öğrencilerini ,Endüstri Bölümleri öğrencilerini hayal ediyoruz burada. Dijital alanda bir aplikasyon olarak baktığınızda buda bir tasarım bir eşik atlama olacak ve gelişmenin odağı olacak diye düşünüyorum.

S.A.A: Ödülünüzü MIPIM’da aldınız. Bu nasıl bir duygu kattı sizlere?

N.K: Öncelikle kesinlikle bu dünya çapında olan bir proje bunu söylemeliyim. Ödül alan projelerin duyurulması gerektiğine inanıyorum. Ciddi düşünceler üretiliyor. Böyle bir yerde paylaşılması , duyurulması karşılığını da burada buluyor aslında. Mutluyuz.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber