Toplu Sözleşmede Geri Adım: İlk Grev Dalgası Balıkesir'de Gerçekleşecek
Kamu işçilerini kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşma sağlanamaması üzerine grev kararları netleşmeye başladı.
Toplu Sözleşmede Geri Adım: İlk Grev Dalgası Balıkesir'de Gerçekleşecek
Eti Maden’de Grev Başlıyor: 1 Ağustos’ta İş Bırakılıyor
23 Temmuz 2025 tarihinde ülke gündeme getirdiğimiz "Kamu Çalışanları Toplu Sözleşme Zammında Son Dakika Geri Adım İddiası" haberi doğru çıktı. Hükümet 18 Temmuz'da açıklanan ve Daha önce gerçekleşen enflasyon oranı olan %16,67 teklif etmişken, bu oranı %11 + enflasyon farkı şeklinde revize etti.
İlk Grev Dalgası Balıkesir'de Olacak
Yaşanan bu gelişmelerden sonra Toplu sözleşme görüşmelerinde uzlaşma sağlanamaması nedeniyle kamuya bağlı maden ve demiryolu işletmelerinde grev kararı alındı. Grev kararının ilk uygulanacağı şehirlerden birisi de Balıkesir olacak. Balıkesir'in Bigadiç ilçesinde ki Eti Maden’e bağlı bor işletmelerinde bin 511 işçi 1 Ağustos’ta greve gidiyor.
Kamu işçilerini kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşma sağlanamaması üzerine grev kararları netleşmeye başladı. Türkiye Maden-İş Sendikası’na bağlı bin 511 işçi, 1 Ağustos Cuma günü itibarıyla fiili greve başlıyor.
İlk grev, Eti Maden’e bağlı Eskişehir Kırka, Kütahya Emet ve Balıkesir Bigadiç bor işletmelerinde uygulanacak. Yıllık yaklaşık 1 milyar 380 milyon Euro ihracat değeri olan bu işletmelerde stoklu üretim yapılmadığı için, grevin tedarik zincirinde önemli aksamalara yol açacağı vurgulanıyor.
Yeni Grev Dalgası Yolda: Karayolları ve DSİ Sırada
Grev süreci yalnızca madenlerle sınırlı değil. Edinilen bilgilere göre; Karayolları, Devlet Su İşleri (DSİ) ve enerji sektöründeki kamu işletmelerinde de 28–29 Temmuz tarihlerinde grev ilanları yapılacak. Demiryolu işletmelerinde ise grev süreci şimdiden başlatıldı.
Hükümet Teklifini Değiştirdi: Enflasyon Beklentisi Esas Alındı
Ekonomi Gazetesi’nin haberine göre hükümet, kamu işçilerine yönelik 2025’in ikinci yarısı için yaptığı ücret teklifinde geri adım attı. Daha önce gerçekleşen enflasyon oranı olan %16,67 teklif edilmişken, bu oran %11 + enflasyon farkı şeklinde revize edildi.
Bu durum işçi sendikaları tarafından “gerçekleşen değil, beklenen enflasyon baz alınarak teklif düşürüldü” şeklinde eleştirildi. Yaklaşık 8 aydır devam eden Çerçeve Protokol görüşmeleri, yasal takvimin daralmasıyla birlikte kritik bir aşamaya girmiş durumda.
Grev Etkisi Büyük Olabilir
Tamamen ihracata yönelik çalışan Eti Maden işletmelerinde grev nedeniyle üretimin duracağı, bu durumun da uluslararası tedarik zincirini zorlayacağı belirtiliyor. Grev süreci, yalnızca ekonomik değil, politik etkiler de doğurabilecek ölçekte.