Türkiye'deki boz ayılar çok stresli!

Türkiye'nin önde gelen üniversiteleri ve uluslararası araştırma kurumlarından oluşan bir bilim insanı ekibi, Doğu Anadolu'daki boz ayıların (Ursus arctos) insan faaliyetlerine bağlı olarak geliştirdikleri stres tepkilerini ortaya koyan kapsamlı bir çalışmaya imza attı.

Türkiye'nin önde gelen üniversiteleri ve uluslararası araştırma kurumlarından oluşan bir bilim insanı ekibi, Doğu Anadolu'daki boz ayıların (Ursus arctos) insan faaliyetlerine bağlı olarak geliştirdikleri stres tepkilerini ortaya koyan kapsamlı bir çalışmaya imza attı.

Balıkesir Üniversitesi (BAÜN) Veteriner Fakültesi Klinik Bilimler Bölümü Yabani Hayvan Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül Karaahmetoğlu Çoban’ın da yer aldığı araştırma, “Frontiers in Veterinary Science” dergisinde yayımlandı.

50 boz ayıdan kan ve dışkı örneği alındı

Kars Sarıkamış Ormanları-Allahuekber Dağları Milli Parkı’nda yürütülen araştırmada, farklı habitatlarda yaşayan 50 boz ayıdan kan serumu ve dışkı örnekleri toplandı. Örneklerde stres hormonu kortizol düzeyleri incelendi. Aynı bireylerden alınan kan ve dışkı örneklerinin karşılaştırılmasıyla, fekal kortizol metabolitlerinin (FCM), hayvanların uzun vadeli stres durumunu yansıttığı belirlendi.

İnsan etkinliği arttıkça stres seviyesi yükseldi

Araştırma kapsamında, alandaki insan faaliyet düzeyini ölçmek için 6 yıl boyunca 75.000 kamera tuzağı verisi toplandı. Elde edilen veriler, insan aktivitesinin yoğun olduğu bölgelerde yaşayan ayıların fekal stres göstergelerinin anlamlı derecede yüksek olduğunu ortaya koydu.

Büyük ayılar daha az stresli

Çalışmada ayrıca, vücut kütlesi yüksek olan ayıların daha düşük kortizol seviyelerine sahip olduğu, bu durumun daha iyi kaynaklara erişim veya üstün bireysel koşullarla ilişkili olabileceği kaydedildi.

Araştırmada Sakarya Üniversitesi, Viyana Üniversitesi, Nottingham Trent Üniversitesi, Zagreb Üniversitesi, Utah ve Koç üniversiteleri ile KuzeyDoğa Derneği’nden bilim insanları yer aldı. Çalışma, Wild Animal Initiative tarafından desteklendi.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber