Türkiye’nin kanayan yarası: “Çocuk İşçiler

Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Birliği (BESOB) Genel Sekreteri Hüseyin Saran, 11-17 Temmuz tarihlerinde Antalya’da TESK’e bağlı Birlik Genel Sekreterleri ve Federasyon Genel Sekreterleri toplantısında, “Çocuk İşçiler” konusunun ele alındığını, çalışma sonucu hazırlanan raporun Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’na (UNİSEF’e) gönderildiğini söyledi

Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Birliği (BESOB) Genel Sekreteri Hüseyin Saran, Antalya’da gerçekleşen toplantıya Türkiye’nin dört bir yanından 94 TESK’e bağlı Birlik Genel Sekreterleri ve Federasyon Genel Sekreterlerinin katıldığını belirtti.

Toplantıda UNİSEF ve TESK’in işbirliği ile hazırlanan ve AB projesi olan, ‘Çocuk İşçiler’in ele alındığını anlatan Saran, Türkiye’de çocuk işçi sayısının dünya ortalamasının üzerinde olduğunun altını çizdi.

“Okulu bırakıp, aileleri ile çalışmaya gidiyorlar”

Çocuk işçi tanımının 18 yaş altında olan ve çalışan çocukları kapsadığını ifade eden Saran, çocuk işçi sorununun Balıkesir’de büyük bir sorun olmadığını belirtti.

Çocuk işçiliğin, Adana, Diyarbakır Urfa gibi illerde yaygın olduğuna dikkat çeken Saran, “Çocuk işçilerin yüzde 63’ü, tarım sektöründe çalışıyor. Bu çocuklar pamuk, fındık, zeytin toplama işlerinde çalıştırılıyor. Birçok çocuk, tarlaya götürülürken, Okullarını da bırakmak zorunda kalıyor” bilgisini verdi.

Bazı işkollarında illegal olarak çalıştırılan çocuk işçiler olduğuna dikkat çeken Saran, çocuk işçi çalıştırma konusunda Balıkesir’in, iyi bir konumda olduğunu söyledi.

“Ülkenin Doktora olduğu kadar, esnaf ve sanatkara da ihtiyacı var”

4+4+4 eğitim sistemi uygulamasıyla çocukların 17 yaşında mezun olduğunu, bu çocuğa sanayide yağlı tulum giydirilmesinin mümkün olmadığını ifade eden Saran, “Çocuklarımıza meslek öğretmeliyiz” dedi.

Çocukların Çıraklık eğitiminde 4 gün işyerinde 2 günde Çıraklık Eğitim Merkezinde eğitim alacağını, devam edenlerin hem Çırak hem de Lise diplomasına sahip olacağını anlatan Saran, bu fikri yıllardır savunduklarını belirtti.

Dünya ülkelerinin çocuk işçi yasasını imzaladığını, Amerika’nın “18 yaş altı çocukların çalıştırılamayacağı” gerekçesi ile imzalamadığını anlatan Saran, kendilerinin 18 yaştan küçükler kendi istekleri dışında çalıştırılamaz görüşünü savunduklarını kaydetti.

“Ara eleman sıkıntısı var”

Saran, açıklamasında sanayide ara eleman sıkıntısına dikkat çekti. “Üniversite mezunu asgari ücretle işe girmek için çalışırken, piyasada 3 bin lira maaşla Kaynakçı, Oto Elektrikçi, Kaportacı aranıyor. Bu ülkenin Doktora, Hemşireye, Mühendise ihtiyacı yok. Berbere, Kaportacıya, Boyacıya da ihtiyacı var. Meslek eğitimine genç yaşta başlanmasında fayda var” diye konuştu.

Saran, Antalya’da gerçekleşen toplantıda grup çalışmalarının da yapıldığını, rapor hazırlandığını, AB için “Sorun ve Çözüm Ağacı” adlı projelerin tamamlanmasının ardından iki çalışmanın da birleştirilerek, UNİSEF’e gönderildiğini sözlerine ekledi.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber