ÜRETİCİYE CEZA MI KESİLİYOR?
Balıkesir Süt Üreticileri Birliği Başkanı Cihat Şimşek, Tarım Bakanı Faruk Çelik’in tahıl grubuna yönelik yapılacak gümrük indirimi ve sütteki fiyat düşürme bilgilendirmesiyle ilgili yaptığı açıklamanın talihsiz olduğunu söyledi. Başkan Şimşek, süt sorununun en önemli nedenlerini açıkladı.
Ulusal Süt Konseyi tarafından yakın zamanda yapılacak olan toplantıyla birlikte süt fiyatlarının da belirleneceğini söyleyen Cihat Şimşek, Tarım Bakanı Faruk Çelik’in açıklamalarının üreticiyi üzdüğünü söylerken, sütteki son durumu da Büyükşehir MERHABA’ya değerlendirdi. Başkan Cihat Şimşek, bazı sanayicilerin çıkarları doğrultusunda hareket ederek, üreticiye ücretlerini keyfi olarak geç ödediklerini dile getirdi.
‘Bu Açıklama Çok Manidar’
Tarım Bakanı Faruk Çelik’in tarım politikaları nedeniyle yaptığı bazı açıklamaların üreticiyi üzdüğünü söyleyen Balıkesir Süt Üreticileri Birliği Başkanı Cihat Şimşek, ‘Sayın Cumhurbaşkanımız bir dönem ‘Bizim milli içeceğimiz ayrandır’ dedikten sonra milli siyaset, milli tarım politikaları ön plana çıktı. Bizim milli bir duruşumuz var o da üretimden yana. Artık son dönemde üretimden çıkan insan sayısı artmaya başladı. Geçtiğimiz günlerde Tarım Bakanımız bir açıklama yaptı. Tahıl grubu ürünlerin gümrük vergilerin yüzde 130’lardan yüzde 20’ler seviyesine indirileceği söylendi. Bu açıklamayı da yaklaşık on gün önce yaptı. Bu açıklamayı çok manidar buluyor. Arpanın fiyatı bin 300 lirayken bu açıklama neden yapılmadı? Tam hasat zamanında ülkedeki milli, yerli üretici arpasını, buğdayını üretirken, yurtdışından ürün getirilerek bizim üreticimize ceza mı kesiliyor? Yem fiyatları alıp başını gitti. Normal şartlarda 1 kilo süte karşı üreticinin 2 kilo yem alması gerekirken Ocak-Şubat ayında üretici yem alamadı. O dönem bu açıklama yapılmadı da neden şimdi yapılıyor? Hemen akabinde süt ve et fiyatlarının düşürüleceğini söyledi Bakanımız. Biz süt üreticileri olarak zaten zarardayız. Bizim fiyatlarımızı aşağıya düşürmek demek yıkım olur. Tam da yeni süt fiyatlarının belirleneceği, süte ihtiyaç duyulan bir dönemde bu açıklamaların yapılmasını anlamış değilim’ ifadelerini kullandı.
‘Yanlış Hamle Sorunu Getirdi’
Süt sektöründe yaşanan sıkıntının temelinde sanayici olduğunu söyleyen Balıkesir Süt Üreticileri Birliği Başkanı Cihat Şimşek,‘1 Temmuz 2016 yılından itibaren süt fiyatlarında herhangi bir değişiklik yok. O dönemde üreticinin brüt çiğ süt fiyatları belirlenirken akabinde onun üzerine hizmet bedelleri geliyordu. Daha sonra ise sektörde daralma oldu. İç piyasada ve ihracatta daralmalar oldu. Sanayicinin stoklu çalışması da sektörde olumsuz bir etki yarattı. Fiyatlar üç aydan üç aya belirlenirken altı aydan altı aya belirlenmeye başlayınca ise bir istikrar geldi. Süt fiyatları neredeyse bir yıl aynı seviyede devam etti. Bu da hem üreticiyi hem sanayiciyi sevindirdi. Stoklu çalışarak, sütün az olduğu zamanlarda yüksek fiyatlardan satan sanayiciyi bu sıkıntıya soktu. Dolayısıyla 2016 yılında da sanayici stoklu çalışmaktan vazgeçip sıcak satışa geçince satacağı kadar ürün almaya başladı. Bu da süt sektörünü sıkıntıya soktu’ ifadelerini kullandı.
‘Ticari Ahlak Bilmiyorlar’
Sanayicilerin üreticiyi keyfi olarak mağdur ettiğini söyleyen Başkan Cihat Şimşek, ‘Devlet her zaman üreticinin yanındaydı. Sütteki olumsuz sürecin sürmesi ve daha kötüye gitmesi engellendi. Cumhuriyet tarihinde en önemli atılımlardan olan ‘Süt Tozu’ kararı, önemli bir adım oldu. Bu kararı almak devlet için büyük bir risk taşıyordu. Ama o dönemde başarılı bir uygulamayla süt sorunu aşıldı. Ama geldiğimiz süreçte sanayiciler içindeki art niyetliler harekete geçti. Bu sanayiciler ticari ahlak bilmeksizin hareket ediyorlar. Bazı sanayiciler tarafından yaklaşık üç, dört ay üreticilerin parası ödenmedi. Satış yapamadıkları için ve ya mali durumlarının kötü olmasından kaynaklanan bir durumda söz konusu değil. Burada ticari ahlak dışı davranışlar sonunda üretici mağdur edildi. Üretici parasını 90-100 gün sonunda alabildi’
‘Ulusal Süt Konseyi Toplanacak’
Süt fiyatlarında yakın zamanda düzenleme yapılacağını söyleyen Başkan Şimşek, ‘Süt fiyatlarının da bir an önce düzelmesi gerekiyor. Süt fiyatlamalarında düzenlemelere gidilirken üreticinin mağduriyetini de göz önüne almak lazım. Süt fiyatları, Ankara’da Ulusal Süt Konseyi’nde belirleniyor. Ulusal Süt Konseyi’nde hakimler, araştırma kurumları, üniversiteler, sanayiciler ve üreticiler var. Ulusal Süt Konseyi’ndeki bu temsilcilerin Ramazan Bayramı’ndan sonra yaptıkları bir toplantı neticesinde süt fiyatlarını belirlemeleri bekleniyor’ şeklinde konuştu.
‘Üretici Üretmekten Uzaklaştı’
Üreticilerin sektörden uzaklaştığını söyleyen Balıkesir Süt Üreticileri Birliği Başkanı Cihat Şimşek, ‘Sanayicilerin üreticiyi artık köle İsaure gibi kullanmaktan vazgeçmesi lazım. Sanayicinin eline belgeleri alıp fiyat istatistiklerini iyice araştırmaları lazım. Geçen yılki süt oranıyla bu yılki süt oranı nedir? Yüzde kaç daralmaya gidilmiştir? Bunlara bakılması lazım. TÜİK geçenlerde bu konuda açıklama yaptı. Verilere göre 2016 yılının Nisan ayından içinde bulunduğumuz 2017 yılının Nisan ayına kadar geçen süreçte yüzde 6 oranında üretimde daralma var. Bu da 2016 yılındaki süt piyasasındaki sıkışıklık nedeniyle üreticinin bu sektörden vazgeçtiğini gösteriyor’ ifadelerini kullandı.
‘Sanayici Kendi Lehine Kullanıyor’
Fiyatlarda yapılan iyileştirmelere rağmen üreticilerin zor durumda olduğunu söyleyen Balıkesir Süt Üreticileri Birliği Başkanı Cihat Şimşek, ‘Devlet yardımları da olmasa bu oran daha da artardı. Devlet sahadan süt alıyor ama sanayici de bunu kendi lehine kullanıyor. Devletin de konunun bu yönüyle ilgilenmesi lazım. Süt sorununun çözülmesi için süt fiyatlarının yukarı yönde değişmesi gerekiyor. Diğer taraftan son üç yıldır asgari ücrete de zam yapıldı. Yani vatandaşlarımızın alım gücü de arttı. Diğer taraftan her yıl TEFE\ TÜFE ortalamasından kaynaklanan yüzde 8, yüzde 10 oranında değişkenlik gösteren ve son üç yılda ise yüzde 25’lik bir enflasyon rakamı var. Üretici de aynı fiyattan süt parası alıyorsa bunda biraz haksızlık var. Güzel gelişmeler oluyor ama bu üreticiyi ne yazık ki etkilemiyor. Artık bunları göz önünde bulundurmak gerekiyor. Hala süt fiyatlarımız herşey dahil 1, 21 TL’ ifadelerini kullandı.
‘1.30’un Altı Üreticiyi Zora Sokar’
Balıkesir Süt Üreticileri Birliği Başkanı Cihat Şimşek, ‘Süt fiyatının 1,30 TL’den aşağı düşmesi üreticinin bu sektörde kalmasını zorlaştıracak. Balıkesir günlük 2 bin 400 ton süt üretiyor. 2 Milyon 400 bin litre sütten bahsediyoruz. Türkiye’de en fazla süt üreten üç ilden bir tanesi de Balıkesir. Bize yerel yöneticilerimiz de destek verdiler. Çay yerine süt ve ayran ikramları yapıldı. Vatandaşa, hamile hanımlara süt dağıtımı yapıldı. Onların da bizim dertlerimizle dertlendiklerini hissediyoruz. Bu destekler bize moral olarak iyi gelse de maddi açıdan çok fazla katkısı ne yazık ki yok. Bu işin oluru üretim ve satış arasındaki fiyat dengesinin oluşmasıyla yapılacaktır. Sanayici ile üretici arasındaki fiyat politikasının belirli bir yere ulaşması gerekiyor. Kalite ve uygun fiyat önemli’ dedi.