YÜZ KIZARTAN FİYATLAR

Fiyatlarındaki artış nedeniyle tohumu altınla yarışan, bazı lokantacıların menülerinden çıkarmak zorunda kaldığı domates, Balıkesir’de semt pazarlarında 1,5 liradan tezgahlarda yerini aldı.

Üretimin azalmasına rağmen talebin artması sonucu domatesin kilosu bazı kentlerde 10 liraya kadar yükselmişti. Bölgemizde de fiyat yüksekliği müşteriyi memnun etmemiş Tarımın şehrinde fiyatlar neden böyle dedirtmişti. Yüksek fiyatlardan satılan domatesin tohumları da adeta altınla yarışır hale geldi, salçasının fiyatı da diğer yıllara oranla kat kat artış gösterdi. Üretimin artması ile birlikte yaşanan düşüş geçtiğimiz hafta semt pazarlarında etkisini gösterdi.

PAZARDA HAREKET

Pazartesi pazarındaki tezgahlar renklendi. Domates ve biberin fiyatları 1,5 liraya kadar düştü. Kiraz, çilek ve erik ise yüksek fiyatlarına rağmen hala vatandaşla tarafından tercih ediliyor. Pazartesi pazarında en çok neler alınıyor? Domates fiyatı nasıl bu kadar düştü. Gelecek dönemde sofraların maliyeti ne olacak? Soruların cevapları ve tüm detaylar haberimizde…

Mehmet Yılmaz: Ben yaklaşık 13 senedir pazarcılık yapıyorum. En bolluk olan sezon da bu sezon oldu. Ürünlerimizi halden alıyoruz. Ama piyasa allak bullak olduğu için ne zaman ne olacağı belli olmuyor. Mesela bir hafta önce 5 lira olan domates şu sıra 1,5 liradan satın alınıyor. Şu anda esnafın işi gerçekten zor. Hal de uzağa gitti. Hain uzakta olması bizi de olumsuz etkiliyor. Vatandaşın alım gücü de iyice düştü. Yine de domates, salatalık, patates gibi sebzeler her yemeğin içinde olduğu için ister istemez alınıyor. Bazen az bazen de çok alınsa bile yine vatandaş alıyor. Fiyatlarımız ise oldukça düştü. Salatalık 1 lira. Domates 1,5 liradan başlıyor. Biberin kilosu da 1,5 lira.

Hatice Dursun: Ben Karamanköy’den geliyorum. Nerdeyse 30 yıldır pazarcılık yapıyorum. Kendi bahçemizin ürünlerini pazarda satıyoruz. Fiyatlar çok düşük. Biz ne yazık ki yok pahasına satıyoruz. Taze soğanın kilosu 50 kuruş. Maydanoz 50 kuruş. Salatalık 2 lira. Süt ve yoğurdun da fiyatları da çok düşük. Pazarımız canlı değil. Vatandaşın alımları çok düştü. Pazarımıza canlılık gelmesini istiyoruz. Biraz daha hareketlense keşke. Bahar da geldi ama inşallah biraz daha fazla satış olur.

Naciye Memişoğlu: Kendi yetiştirdiğimiz ürünleri getirip pazarda satıyoruz. Satışlar normal ama yaptığımız masrafa göre herşey pahalı. Halalca köyünden geliyorum. Bahçemde ürettiğimiz sebze ve meyveleri pazara getiriyoruz. Bizim işlerimizi alışveriş merkezleri çok bozdu. Manav gibi meyve ve sebze satıyorlar. Bizim işlerimizi çok etkiliyorlar. Ben vatandaşımızın bizden alışveriş yapmasını istiyorum. Meyve ve sebzeler pazarda daha organik ve ucuz. Tüketiciler büyük marketlere gitmesinler ve pazara can versinler istiyorum.

Ayşe Türemen: Pazarda bahar geldiği için hareketlilik var. Vatandaşlar, imkanları ölçüsünde gıda ihtiyacını karşılıyor. Domates fiyatları iyice artmıştı. Geçen haftalarda domates fiyatı neredeyse 10 lirayı buldu. Bu hafta ise ürünler çoğalınca fiyatlar da düştü. Domates 1 liradan başlıyor. Çeşidine ve yöresine göre domates fiyatları da değişiyor. Vatandaşlarımız pazardan alışverişlerini yapsınlar. Marketlere gideceklerine herşeyin en taze ve ucuz halini semt pazarlarından alsınlar. Hem üreticiye katkıda bulunurlar hem de sebze ve meyveyi en uygun fiyatlarla alsınlar. Bütün bunlarla beraber üretici de rahat rahat alışverişini semt pazarlarından yapsınlar.

Şükrü Kaya: Semt pazarımıza hareketlilik geldi. Sebze ve meyvelerde bolluk başladı. Havaların ısınmasıyla beraber ürünler arttı. Fiyatlarımız da düştü. Semt pazarlarımız yavaş yavaş canlanmaya başladı. Fiyatlar ne yazık ki sürekli değişiyor. Bu da ihracat ve üretimden kaynaklanıyor. Üretim yapılıyor ama ihracat oldukça ürünlerin fiyatı da etkileniyor. Üretici zor durumda yem paraları pahalı. Sütün paralarını alamıyoruz. Tarım yapmaya çalışıyoruz. Ali Osman Ata’nın özel röportajları

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber