Zelenskiy: “Perşembe Günü Türkiye'de Putin’i Bekliyorum”

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, 15 Mayıs Perşembe günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Türkiye'de doğrudan müzakere gerçekleştirmek istediklerini açıkladı.

Zelenskiy: “Perşembe Günü Türkiye’de Putin’i Bekliyorum”

Zelenskiy, İstanbul’da yapılması planlanan bu görüşmenin tam ve kalıcı bir ateşkesin sağlanması adına tarihi bir fırsat olabileceğini belirtti.

Zelenskiy, Telegram hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Ben Perşembe günü Türkiye’de Putin’i bekliyorum. Şahsen. Umarım bu sefer Ruslar bahane aramaz.” ifadelerini kullandı. Ukrayna lideri, Rusya’dan yarından itibaren tam ve kalıcı bir ateşkesi başlatmasını beklediklerini vurguladı.

Putin’den İstanbul’da Müzakere Teklifi

Kremlin yönetimi, 2022 yılında kesintiye uğrayan Rusya-Ukrayna müzakerelerinin ön koşulsuz olarak İstanbul’da yeniden başlatılması yönünde teklif sunmuştu. Putin’in bu teklifi dünya kamuoyunda büyük yankı uyandırırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Türkiye’nin barışa katkı sağlamak için hazır olduğunu açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Türkiye, kalıcı barışa ulaşılmasını sağlayacak müzakerelere ev sahipliği yapmaya hazırdır. Kapsamlı bir ateşkesin sağlanması, barış görüşmeleri için gerekli zemini oluşturacaktır.” denildi.

Kremlin tarafından yapılan açıklamada ise, “Türk tarafı, sürdürülebilir barışa ulaşmayı amaçlayan müzakerelerin organize edilmesi ve yürütülmesinde mümkün olan her türlü yardımı sağlayacak.” ifadelerine yer verildi.

Trump: “Ukrayna, İstanbul Müzakerelerini Hemen Kabul Etmeli”

ABD eski Başkanı Donald Trump da sürece ilişkin açıklamalarda bulundu. Truth Social adlı sosyal medya platformu üzerinden yaptığı paylaşımda Trump, “Putin, kanlı savaşı bitirmek için müzakere etmek istiyor. Ukrayna bunu hemen kabul etmeli.” dedi.

Trump, bu müzakerelerin “en azından bir barış anlaşmasının mümkün olup olmadığını belirlemek adına” önemli olduğunu ifade etti. Ayrıca Avrupa liderlerinin ve ABD’nin, bu görüşmelerin ardından nasıl ilerleyeceğini daha net değerlendirebileceğini belirtti.

Türkiye, Rusya-Ukrayna Barış Görüşmelerine Zemin Hazırlıyor

15 Mayıs’ta İstanbul’da yapılması planlanan görüşme, Rusya-Ukrayna Savaşı’nda diplomatik çözüm için en somut adımlardan biri olabilir. Türkiye, daha önce 2022 yılında da barış görüşmelerine ev sahipliği yapmış, taraflar arasında önemli temasların sağlanmasına aracılık etmişti.

Bu süreçte gözler bir kez daha İstanbul’da gerçekleşecek kritik buluşmaya çevrildi. Dünya kamuoyu, Putin-Zelenskiy görüşmesinin gerçek bir ateşkesin ve barış sürecinin başlangıcı olup olmayacağını merakla bekliyor.

AA

Zelenskiy: “Perşembe Günü Türkiye'de Putin’i Bekliyorum”
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber