Balıkesir Ziraat Odası "Çiftçi Üretiyor Biz Destekliyoruz"

Balıkesir Ziraat Odası üreten çiftçiler için yaptıkları çalışmaları anlattı ve herzaman çiftçimizin yanındayız dedi

Rahmi Demirbay: “Çiftçi Üretiyor, Biz Destekliyoruz Balıkesir’in Gücü Tarımda”

ZİRAAT ODASI “ÇİFTÇİMİZ İÇİN HERŞEYİ YAPARIZ”

Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Rahmi Demirbay Oda binasında beraberinde Meclis Baskani Mucait Çobanoglu Baskan Yardımcısı İbrahim Cengiz ile birlikte odanın çalışmalarını Merhaba gazetesi ile paylaştı.
Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Rahmi Demirbay, şap hastalığı, yüksek fiyat farkları, hasat ve sulama sorunları gibi birçok tarım konusuna dikkat çekti: “Çiftçimizin her zaman yanındayız.”dedi.

“Çiftçimizin Emeğine Saygı Şart”

Demirbay, hasat sezonunda yaşanan arazi yangınları hakkında, “Bir sigara izmariti bile yıllık emeği yok edebilir. Çiftçimiz çok dikkatliydi ama dış etkenler büyük risk taşıyor” dedi. Bu yıl biçerdöverle yapılan hasat oranının %70’e ulaştığını belirtti.

“Şap Hastalığı Ciddi Sorun”

Altıeylül’ün Sarıalan ve Dallımandıra mahallelerinde şap hastalığı nedeniyle karantina uygulandığını belirten Demirbay, “Her baytar her dama ulaşamıyor, bu hastalık çiftçimiz için şu an en büyük problem. Acil çözüm şart” dedi.

“Su, Tarımın Belkemiği”

Sulama konusunda ise DSİ'nin desteklerini vurgulayan Demirbay, organize sanayi bölgesinde kullanılan suyun zaman zaman çiftçiye ulaşmadığını söyledi. “Çiftçiliğin olmadığı yerde OSB de sürdürülemez. Denge şart” dedi.
“Pazar Fiyatlarında Denetim Şart”
Pazarda ürün fiyatları ile ilgili ciddi farklara dikkat çeken Demirbay, “İstanbul’da domates 21 TL, Balıkesir’de 45 TL. Bu kabul edilemez. Yüzde 90’ında fiyat etiketi yok. Denetimler artırılmalı” ifadelerini kullandı.

“Balıkesir Unu, Balıkesir’de Kalıyor”

Bu yıl buğday alım fiyatının 13,5 TL olduğunu belirten Demirbay, “Un üretiminin %60’ı Balıkesir’de kalıyor. Bu bizim için büyük avantaj. Bu böylede olmalı. Aynı zamanda yem de dışarıdan değil, Balıkesir’den sağlanıyor” dedi.

Çiftçiye, Yerli Tohuma Destek

Demirbay, ata tohumu kullanımının yaygınlaştığını ve çiftçilerin daha bilinçli olduğunu vurguladı. “Pas ilacı kullanımında büyük ilerleme var. Üreticilerimize fide, yaprak gübresi gibi destekler sağladık” dedi.

Yatırımlar ve Hizmetler Devam Ediyor

Ziraat Odası’nın çiftçiler için ekipman ve makine yatırımlarını sürdürdüğünü açıklayan Demirbay, “ Büyükşehir Belediyemiz ile 200 salça makinesi desteği de vereceğiz. Ayrıca,yine çiftçimize fide desteği, yaprak gübresi, sezon sonu ödemeli yem desteği sağladık. Yeni yerimize taşınarak daha fazla çiftçimize ulaşabiliyoruz. Buraya çok daha kolay ulaşıyor ve geliyorlar.” dedi.

“Pazarların Düzenlenmesini Bekliyoruz”

Demirbay, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın’a pazar yerleri konusunda bazı taleplerde bulunduklarını da ifade ederek, “Üreten şehir Balıkesir’de bu fiyatlar mantıklı değil. Düzenlemeye ihtiyaç var” dedi.

Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Rahmi Demirbay: “Çiftçimizin Yanındayız, Tarımı Hep Birlikte Ayağa Kaldıracağız”dedi.

Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Rahmi Demirbay, hasat döneminde yaşanan yangınlar, ürün maliyetleri, şap hastalığı, sulama sorunları ve pazardaki fiyat farklarına dikkat çekti. Başkan Demirbay, üreticinin sorunlarını çözmek için oda olarak aktif çalışmalar yürüttüklerini ve çiftçilerin her türlü hizmeti oda bünyesinden alabileceklerini söyledi.

Balıkesir’in Altıeylül ilçesine bağlı Sarıalan ve Dallımandıra mahallelerinde şap hastalığı nedeniyle karantina uygulaması başlatıldı. Hayvan giriş çıkışlarının kısıtlandığı bölgede çiftçiler endişeli.
Konuya ilişkin açıklama yapan Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Rahmi Demirbay, hastalığın yayılmasının önlenmesi için hızlı ve etkili adımlar atılması gerektiğini belirtti.

Demirbay, “Balıkesir’de Altıeylül’e bağlı Sarıalan ve Dallımandıra mahallelerinde şap hastalığı nedeniyle karantina uygulanıyor. Bu hastalık bir an önce kontrol altına alınmalı. Her baytar bir dama gidemeyebilir; ama bu hastalık çiftçilerimiz için şu anda en büyük problem haline gelmiş durumda” dedi. Ziraat Odası Başkanı, mevcut durumun çiftçilerin ekonomik yükünü daha da ağırlaştırmadan çözülmesi gerektiğini vurguladı ve yerel yönetimlere, Tarım İl Müdürlüğü'ne ve veteriner hizmetlerine acil koordinasyon çağrısı yaptı.

“Çiftçimizin Her Zaman Yanındayız”
Son olarak çiftçi kayıt sistemi, banka anlaşmaları ve hizmet aracı alımı gibi çalışmalara değinen Demirbay şu mesajı verdi: “Ziraat Odası olarak biz çiftçimizin her zaman arkasındayız.”

balıkesir ziraat odası
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber