Balıkesir'in Önemli 5 Türbesi

Balıkesir'in türbeleri, şehrin tarihi ve manevi zenginliklerini yansıtıyor!

Balıkesir’in Önemli 5 Türbesi

Balıkesir’de bulunan çeşitli türbeler, tarih ve maneviyat açısından şehrin önemli kültürel zenginliklerini yansıtıyor. İşte bu türbelerden 5’i hakkında önemli bilgiler

Ballıca Sultan Türbesi:

Hacı İlbey Mahallesi, Tekne Alan Sokak’ta yer alan türbede, “Geyikli Baba Sultan” hazretlerinin bulunduğu ifade edilmektedir. Türbe, özellikle cuma günleri 13:00-16:00 saatleri arasında ziyaretçilere açılmaktadır.

Balıkesir’de Ballıca Sultan Türbesi Saat 13:00 ve 16:00 saatleri arasında açık. Ayrıca sadece Cuma günü açık olan bu türbenin yanında diğer türbelerde özellikle Cuma günleri belirli saatlerde açılıyor. Cuma günü açık olma nedeni ise Müslümanların Cuma gününü Bayram Günü olarak adlandırması. Türbede gün boyu görevli olmadığı için ne zaman açık olacağı belli olmasa da manevi olarak Ramazan aylarında ve Hızır İlyas’ın buluşma Hıdırellez günü ve gecesi olarak adlandırılan 5-6 Mayıs tarihlerinde türbelere ayrı bir önem veriliyor ve öncesinde bakımları yapılıyor.

Ballıca Sultan Türbesi

Salih Dede Türbesi:

Altı Eylül Mahallesi, Atalar Caddesi’nde bulunan bu türbe, çevredeki esnaflar tarafından fazla tanınmamakta. Salih Dede’nin kimliği hakkında bilinen bilgiler sınırlıdır, ancak türbe manevi bir ziyaret noktası olarak dikkat çekmekte.

Salih Dede Türbesi

Karesi Türbesi

Karesi Türbesi, Balıkesir’de yer alan ve Karesi Beyliği’nin kurucusu olan Karesi Bey için inşa edilen bir türbedir. 1898 Balıkesir depreminde yıkılan türbe, dönemin belediye başkanı Hayrettin Bey tarafından yeniden yapılıp onarılmış. Türbede Karesi Bey ile beş oğlu yatmakta.

Karesi Türbesi

Paşa Sultan Türbesi:

Karaoğlan Mahallesi, Emir Sokak’ta yer alan bu türbe, Balıkesir’in diğer önemli dini yapılarından biri. Balıkesir’in tarihî zenginliklerinden biri olan Paşa Sultan Türbesi, Karesi Beyliği döneminde yaşamış olan büyük bir ulema olan Paşa Sultan’a ait. Paşa Sultan ve ailesi, bu türbede dört mezarla bir arada yatmakta.

Türbenin çevresi eskiden mezarlık olarak kullanılmaktaydı. Ancak zamanla bu mezarlık alanı türbenin etrafında genişlemiş ve bu kutsal mekanın etrafını sarmıştır. Paşa Sultan Türbesi, ziyaretçilere Balıkesir’in tarihî ve kültürel dokusunu yansıtan önemli bir yapıdır.

Balıkesir halkı ve ziyaretçiler, Paşa Sultan Türbesi’ni sıklıkla ziyaret ederek, geçmişin izlerini sürmekte ve bu tarihi mekanın huzurunu bulmaktadır. Türbe, şehrin kültürel ve tarihî kimliğini korumak adına önemli bir rol oynamaktadır.

Paşa Sultan Türbesi

Zağnos Paşa Türbesi:

Balıkesir şehir merkezindeki Zağnos Paşa Meydanı’nda bulunan türbe, Fatih Sultan Mehmet’in vezirlerinden Zağnos Paşa’ya aittir. 1461 yılında inşa edilen cami, türbe ve külliyenin parçası olan türbe, Osmanlı dönemi mimarisinin etkileyici örneklerinden biridir. Zağnos Paşa, Osmanlı tarihinde önemli bir rol oynamış; Trabzon’un fethi, çeşitli vakıflar ve eserlerle iz bırakmıştır. Günümüzde türbe, hem tarihi hem de manevi önemi nedeniyle ziyaret edilmektedir

Balıkesir’in bu türbeleri, şehirde tarihi ve kültürel bir gezi yapmak isteyenler için etkileyici duraklar sunmaktadır. Manevi huzur arayanlar için de kapılarını aralamaktadır.

Zağnos Paşa Türbesi

Haber Merkezi

Balıkesir’de Cami ve Cemevi Sayısı Kaç Tane?

Karesi kültür balıkesir tarih ibadet türbe zağnos paşa gezi rehberi Balıkesir gündem balıkesir yaşam kültürel zenginlik salih dede balıkesir türbeleri paşa sultan türbesi Karesi Türbesi salih dede türbesi
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber