“Bayramda Beslenmeye Dikkat’”
Rerform Sağlıklı Beslenme ve Diyet Danışmanlığı Merkezi sahibi Diyetisyen Tümay Karlıdere, Kurban Bayramında dengeli ve sağlıklı beslenmeye dikkat çekti, Vatandaşlara bir dizi önerilerde bulundu
“Bayramda beslenmeye dikkat’”
Rerform Sağlıklı Beslenme ve Diyet Danışmanlığı Merkezi sahibi Diyetisyen Tümay Karlıdere, “Kurban Bayramında beslenme nasıl olmalı” sorumuzu yanıtladı.
Kurban bayramının, bütün aileleri bir araya toplayan, büyük sofralarda et tüketiminin bol olduğu günler olduğunu, bu nedenle dikkat edilmesi gereken önemli konuların olduğunu söyleyen Karlıdere, “ Özellikle kalp damar hastalığı, şeker, mide ve barsak hastalığı gibi sağlık sorunu olanlar, bazı kurallara dikkat etmeli. Bu kişilere et yemeyin demek pek gerçekçi bir yaklaşım değil. Eğer pişirme kurallarına ve miktar kontrolüne uyarsa bu gibi rahatsızlığı olanlar da et tüketebilirler” mesajı verdi.
“Nelere dikkat edilmeli”
Karlıdere, açıklamasında Kurban Bayramında dengeli ve sağlıklı beslenme konusunda şu uyarılarda bulundu: “Etler yağsız hazırlanmalı, ızgara ya da fırında pişirilmeli. Özellikle mide barsak rahatsızlığı olanlar etin sindirimi zor olduğu için eti en azından 24 saat buzdolabında dinlendirmeli ve sonra tüketmeli.
Kesinlikle yağlı et ve kızartmalardan kaçınılmalı.
Etler alev üzerinde ızgara edilirse B1, B12 ve folik asit kaybına uğrar ve üzerinde kömürleşme ye bağlı olarak kanserojen maddeler oluşur. Bu nedenle direk ateşten uzak ızgara edilmeli. Doymuş yağ oranı yüksek olan kırmızı etler, kendi yağında pişirilmeli. Ekstra yağ ilave edilmemeli. Görünen yağı da olmamalı. Kendi doğal yapısındaki yağı zaten yeterlidir. Kuyruk yağı ya da katı yağ kullanılmamalıdır.
Etler özellikle C ve E vitamini açısından yetersizdir. Bu nedenle yanında bol salata ve sebze yemekleri ile beraber tüketilirse dengeli olur.
Yine özellikle kalp-damar ve şeker hastalığı olanların sakatat tüketimine dikkat etmesi gerekir. Sakatatların yağ oranı düşüktür ancak kolesterol içeriği çok yüksektir. Bayram ziyaretlerinde hazır meyve suları, asitli içecekler yerine açık çay, bitki çayları, ayran gibi içecekler tercih edilmelidir. Bayram ziyaretlerinde ağır şerbetli tatlılar, çikolata yerine sütlü tatlı ya da meyve gibi besinler tüketilmeli.
Etler uygun koşullarda saklanmalı, buzluktan çıkarılan etler buzdolabının alt gözünde çözdürülmelidir. Çözdürülen etler tekrar dondurulmamalıdır.”
CENGİZ GÜNER