Geçmişten Geleceğe Kültür Köprüsü : “Sahaflar”
Balıkesir’in, tek Sahafı olan Turgut Kitapevi’nin 80 yaşındaki sahibi Turgut Soyelçin, 1962 yılından beri Kırtasiye ürünleri satıyor. Soyelçin, 1983 yılında Sahaflığa başladığını ve halen devam ettiğini söyledi.
Eski Kitapları ilgisi olan vatandaşlar olduğunu, bunların zaman zaman Dükkanına geldiğini belirten Soyelçin, insanların ilgisinden memnun olduğunu ifade ederek, “İnsanlar kitap okusun. Kitap en iyi dosttur” dedi.
20 bine yakın Kitaba sahip olduğunu, zaman zaman bazı kitapları geri dönüşüme gönderdiğini anlatan Soyelçin, dişe dokunacak diye tanımladığı bazı Kitapların hemen satıldığını söyledi.
Yabancı dillerden de Kitaplar olduğunu anlatan Soyelçin, Dükkanında 1950-1960’lı yıllardan kalma eski Romanlar olduğunu kaydetti.
Bazı vatandaşların kendisine Kütüphanelerinde bulunan kitapları vermek istediğini anlatan Soyelçin, yaşlılık nedeniyle bu Kitapları almaya gidemediğini ifade etti.
Soyelçin, gençlere bol bol kitap okumalarını, spor yapmalarını ve yabancı dil öğrenmelerini önerdi.
Sahaf Nedir?
Eskiden kitap satanlara verilen ad. Matbaanın keşfedilip, basın işinde kullanılmasından önce kitaplar elle yazılırdı. Bu işi, meslek edinen pek çok kişi bulunurdu. Bunların yazdıkları kitapları dükkânlarda satma, ilk defa 14. yüzyılda Bursa’da görüldü. Edirne başşehir olunca Sahaflık, merkezi burada gelişti.
Cengiz Güner