‘UCUZ ET YEMEK İÇİN ÇÖZÜM BELLİ’
Balıkesir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yüksel Yetkin, et fiyatlarının ucuzlamamasını ithal etin çoğalmasına, üreticiye verilen desteğin az olmasına bağladı. Kurbanlıkların kesimlerinde dikkat edilmesi gerekenleri de anlatan Yetkin, vatandaşları uyardı.
Kurban Bayramı’nı yaşadığımız şu günlerde et tüketimine dikkat etmek gerektiğini söyleyen Balıkesir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yüksel Yetkin, etin kesiminden, saklanmasına kadar her detaya önem vermek gerektiğini dile getirdi.
Kurban Kesimine Dikkat!
Kurbanlıkları keserken dikkat edilmesi gerekenleri anlatan Balıkesir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yüksel Yetkin, ‘Kurbanlık hayvanların kesimi için öncelikle tercihimizin veteriner hekim kontrolü yapılan, hijyen şartları çok iyi olan, bakanlıktan ruhsat almış mezbaha, kombina ve ya geçici kesim yerleri olarak düzenlenmiş kesim alanları olmalıdır. Kesim yapılacak yerler temiz, serin ve buralarda bol miktarda su bulunmalıdır. Kesim işlemi özellikle askıya alarak yapılmalıdır. Bu şekilde etlerin kontamine olması engellenmiş olur’ ifadelerini kullandı.
Kanın Pıhtılaşmaması Halinde Ne Yapılacak?
Kesim sırasında kanın pıhtılaşmaması durumunun ciddi bir konu olduğunu söyleyen Balıkesir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yüksel Yetkin, ‘Hayvan kurban edecek kimselerin ehil olması gerekiyor. Elinde kesik ve ya yara varsa hijyenik eldiven kullanılmalıdır. Kesimde kullanılacak bıçakların temiz ve dezenfekte edilmiş olması gerekiyor. Hayvan yatırılma ve askıya alınması sırasında hayvan refahı kurallarına dikkat edilmeli, hayvana acı ve eziyet çektirilmemeli. İç organlar, kesim sırasında etten çabucak uzaklaştırılmalı. Mide, bağırsak içerikleirnin ete bulaşmasını önlemek için aşırı hassasiyet gösterilmeli. Bunların kesilmemesine özellikle dikkat edilmelidir. Ete bulaşan kanlar; bulaşmayı önlemek için bol suyla yıkanmalı ve silinmelidir. Kesim sırasında anormal bir durum gözlenmesinde; 3-5 dakika içerisinde kanın pıhtılaşmaması halinde, kanın renginin çok koyu olması halinde, iç organlarda görülen anormal büyümeler, irinli yapılaşmalar hallerinde bir veteriner hekime etlerini kontrol ettirmeleri gerekmektedir. Kurban atıkları çöp varillerine ve gelişi güzel çevreye atılmamalı’ dedi.
‘Etin Saklanmasına Özen Gösterilmeli’
Etlerin saklanmasına çok dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Yetkin, ‘Et ve et ürünleri bakterilerin üremesi için son derece uygun bir ortam niteliğindedir. Uygun koşullarda bir bakteri 12 saatte 16 milyara ulaşabilmekte. Bu nedenle iyi muhafaza edilmeyen bir etin halk sağlığı açısından ne kadar tehlikeli olduğu ortaya çıkmakta. Kesilen kurban etleri parçalara ayrılmalı. Önce güneş görmeyen bir yerde 5-6 saat bekletilmeli daha sonra buzdolabına konmalıdır. Kesim sırasında oluşan ölüm katılığı geçmeden etlerin tüketilmesi sakıncalıdır. En azından yeme açısından sert olduğu için etin kalitesi düşüktür’ dedi.
‘Mutlu Bayramlar Dileğim’
Tüm vatandaşlara mutlu bayramlar dileyen Balıkesir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yüksel Yetkin, ‘Ülkemizde ekonomik kayıplarının önlenmesi açısından, yüzme srasında derinin kesilmemesi, iyi bir şekilde kesimden sonra muhafaza edilmesi, ithal edilen bağırsakların uygun bir şekilde toplanarak uygun şartlarda saklanması gerekmekte. Geçen yıl Balıkesir’de 12 bin büyükbaş ve 64 bin 500 adet küçükbaş hayvan kurbanlık kesimi yapılmış olup bu yıl da yaklaşık bu sayılara ulaşılacağı tahmin ediliyor. Bu kadar büyük bir kesimin yapılacak olması nedeniyle mahalli idarelerin şimdiden alt yapıyı hazırlaması, veteriner hekim istihdamı sağlaması halk sağlığı açısından uygun gıdanın oluşmasında çok önemlidir. Bu vesileyle ben halkımızın Kurban Bayramını kutluyorum’ şeklinde konuştu.