Distopya Kitap Önerileri

Distopyaya Giriş Dersi Niteliğinde Kitap Önerileri sizlerle

Maceraya giriş yapacağınızı bilerek başlayacağınız her kitap sizi son derece eğlendirecek olsa da distopya kurguları, sayfalar arasında gerilmenize sebep olabilir. Bu noktada öncelikle buna hazırlıklı olmalısınız. Sizi distopya dünyasına alıştıracak, gününüzü sorgulatacak kitaplar arıyorsanız aşağıdaki liste tam size göre!

Her bir kitap, geleceğin son derece olumsuz şekilde kurgulandığı dünyaları barındırdığı için kendinizi rahatsız hissedebileceğinizi şimdiden söyleyerek sizi uyarmakta da fayda var.

  • Hayvan Çiftliği – George Orwell: İnsan doğasının acımasızlığını ve güç arzunun yıkıcılığını anlatan politik bir hiciv örneğidir.
  • 1984 – George Orwell: Totaliter bir devletin ne denli karanlık bir baskıya sahip olabileceğinin en ürkütücü göstergesidir.
  • Fahrenheit 451 – Ray Bradbury: Kitapların yasaklı olduğu ve itfaiyelerin yangın söndürmek yerine kitapları yakmakla görevli olduğunu düşünün. Bu kitap, kitapların ne denli önemli olduğunu hissetmenizi sağlayacak örnekler arasında sıralanabilir.
  • Biz – Yevgeni Zamyatin: Bireyselliğin yok edildiği, sayısallaştırılmış bir toplumda yaşayan bir insanın isyanını anlatır. Totaliter rejim eleştirisi bu kitapta da mevcuttur.
  • Cesur Yeni Dünya – Aldous Huxley: İleri teknolojinin ve genetik mühendisliğinin insan doğasını nasıl etkileyebileceğini ele alır. Toplumsal normların sorgulandığı bu kitap, karanlık bir geleceğe pencere açar.
  • Damızlık Kızın Öyküsü – Margaret Atwood: Totaliter rejimin kadın bedeni üzerindeki kontrolünü ele alan bu kitap, tam bir özgürlük mücadelesidir. Toplumsal cinsiyet rolleri üzerine derin bir eleştiri bulunur.
  • Otomatik Portakal – Anthony Burgess: Şiddetin doğası üzerine bir kurguya sahiptir. Özgürlüğün ve toplumsal kontrolün birbiriyle ne denli çatışma içinde olduğunu açıklayan bu kitap, rahatsız edici satırlara sahiptir.
  • Açlık Oyunları – Suzanne Collins: Gelecekteki toplumda açlıkla mücadele için düzenlenen ölümcül bir yarışmayı konu alır. Bu sistemin çarklarından biri olarak görülen ve daha sonra bu düzene karşı gelen karakterler, toplumsal eşitsizlik eleştirisinin yapılmasını sağlar.
  • Silo – Hugh Howey: Nükleer bir felaket sonrası insanların yeraltında yaşamaya mahkûm olmalarını ve silonun kurallarına uymayanların cezalandırılmasını anlatır. Toplumsal kontrol mekanizmaları seri boyunca eleştirilir.
  • Erdem Yılı – Kim Liggett: Genç kızların töreler ve cinsiyetçilikle mücadele ederek yetişkinliğe adım attıkları bir toplumu konu alır. Bireysel özgürlükler bu kitap boyu sorgulanan ana unsurlar arasındadır.

Sıralanan distopya romanlarının her biri bu alanın kültleri arasında sayılacak kadar çok okurdan tam not almayı başarmıştır. Kitapların kimi size distopya gibi gelmeyen konulara sahipse muhtemelen çok daha eskiden yazılmış bir eserdir ve siz, kurgulanan o kötü geleceği tecrübe ettiğiniz için bunun farkında bile değilsinizdir. Distopya romanları, sizi düşünmeye ve sorgulamaya sevk edeceği için toplumsal bir uyanışın da simgesidir.

Ayrıca daha fazlası için tıklayınız.

www.gazetemerhaba.com

etkinlik hayvan çiftliği distopya distopya kitap önerileri kitap önerisi distopik kitaplar cesur yeni dünya cesur yeni medya
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber