GündemEkonomiTürkiye Gündemi

Ana Ve Yan Sanayi İşbirliği

Ana Ve Yan Sanayi İşbirliği

BASİAD düzenlediği toplantıda Kalite, Ana ve Yan Sanayi İlişkisi ile Dönüşüm konularını masaya yatırdı.

BASİAD Balıkesir Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Abdullah Bekki katma değer artışı bakımından Balıkesir üretimlerinin kalite konusu, dönüşüm ve gelişim adına ana sanayi ile yan sanayinin aralarındaki işbirliğinin güçlenmesinin önemi konular olduğunu söyledi.

“İNOVASYONA YATIRIM GELİŞMELERE DESTEK GEREKİYOR”

BASİAD Başkanı Abdullah Bekki çalışmanın açılışında önümüzdeki yüzyılı belirleyecek gelişmelerin yaşandığı bugünlerde, çokça konuşulan dijitalleşme ve iklim değişikliğinin yanında özellikle Balıkesir üretimi açısından kalitenin katma değer artışı adına mutlak bir standarda oturması gerektiğini, dönüşüm sürecine girdiğimizin kaçınılmaz sonuçlarında ana sanayi ile yan sanayinin işbirliği halinde olmasının süreci daha kolay atlatılır hale getireceğini söyledi Başkan Bekki: “ Çok kez altını çizdiğimiz gibi, bilim ve teknolojide yetkin, inovasyonu üretim ve yönetim sisteminin merkezine yerleştirmiş, yenilikçi girişimleri destekleyen bir sanayi ve iş dünyası, rekabet ortamında ayakta kalmak ve öne geçmek için büyük önem taşıyor.

Hem dijital teknolojileri üretim modelimize sağlıklı bir şekilde entegre etmeli hem de bu teknolojileri ülkemizde üretecek altyapıyı kurgulamalıyız. Bir yandan teknoloji üretimi ve kullanımını yaygınlaştırmak için inovasyon çalışmalarına yatırım yaparken, diğer yandan da girişimcilik ekosisteminin gelişimini desteklememiz gerekiyor. BASİAD bünyesinde rapor çalışmalarımıza, etkinliklerimizden projelerimize kadar kalite, dönüşüm ve işbirliği odaklı her çalışmamızı da bu inanç doğrultusunda eşgüdüm içerisinde hayata geçiriyoruz.

TARIM FİRMALARIDA ÖNE ÇIKACAK

Yaratıcı, özgün, karmaşık yeni işler ve yüksek nitelikli çalışan ihtiyacı, düşük nitelikli ve monoton işlerin otomatize olma eğilimi de her geçen gün artıyor. Tedarik zincirlerinin genel olarak Batı’ya, Avrupa’da ise yakın çevresine kayması hedefliyorlar. Coğrafi konum burada tek başına bir avantaj teşkil etmiyor. İstikrarlı ekonomiye ve nitelikli işgücüne sahip olmak, kalite ile buluşmak artık çok daha önemli. Kalite kurumların güvenilirliğini ve öngörülebilirliğini sağlayan bir yaklaşımdır.  Veri tabanlı, hedef odaklı ve etki analizlerini içeren çalışmaları gerekli kılar; karar alma ve işleyiş süreçlerinin şeffaf ve katılımcı yöntemler ile yürütülmesini sağlar. Kurumlarda kalite anlayışının yerleşmesi verimliliğin artmasını ve ayrıca büyümeyi destekleyecektir.

Balıkesir sanayinde pek çok yan sanayi firması ile birlikte üretimini devam ettiren çok önemli firmalarımız mevcut. Görüyoruz ki büyük yatırımları almaya devam ediyoruz. Bu firmalarda mutlaka pek çok yan sanayi firması ile işbirliği yapacaktır. Hatta tarım alanında gerçekleşecek yeni ve büyük yatırımlarda tarımsal üretimde de işbirliği yapılacak tarım firmalarını ortaya çıkaracaktır. Unutmamız gereken Balıkesir için güçlenecek bu zincirin ayrıca mutlaka kalite halkaları ile bezenmesidir.  ” Dedi

BAYSAL “BİRLİKTE DÖNÜŞÜM GEREKLİ”

BASİAD Başkan Yardımcısı Ümit Baysal verimliliğin esas alındığı bir ortamda sermayeleri de göz önüne aldığımızda sektörel değişim, uyum ve kaliteyi ortaya çıkarma da ana sanayi ile yardımcı sanayimizin birlikte dönüşümünü gerekli görüyoruz dedi. Değişimin odağında rekabetçilik konusunu ele alarak, hem risk, hem fırsat olarak bakılması gerektiğini düşünüyoruz. Sektörlerimizin yol planlarını ve teknoloji haritalarını ana ve yan sanayi olarak ortak çalışma ile somutlaştırması önemli olacaktır. Üyelerimiz için farkındalık ve rehberlik çalışmalarını önemli görüyoruz ve bu yönde çalışmaları iş planımıza aldık. Uyum süreci için Ar-Ge ve teknik çalışmalar gerekli olacağı gibi; ortak altyapı ve ayrıca projelerin büyük katkısı olacağına inanıyoruz.

Bu çalışmalar ve dönüşüm için finans kaynaklarına sağlıklı ve etkin erişim gereği olacaktır. Bu konuda TÜBİTAK sektörel çağrılar önemli ve Ur-Ge benzeri küme tabanlı ortak proje yapıları çok fayda sağlayacaktır. BASİAD riskler ve fırsatlara dikkat çekmek, bu alanda özel sektör ve kamuoyunda farkındalık yaratmak amacıyla, döngüsel ekonomi, enerji, dış ticaret, dijitalleşme, finans gibi kaliteli üretimin birçok farklı boyutunu ele almaya devam edecektir.” Dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu