GündemEğitim

Anıt Ağaç potansiyeli Masaya Yatırıldı

Balıkesir Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Fatih Satıl, Uluslararası Bandırma ve Çevresi Sempozyumu Sempozyumu’nda “Bandırma ve Çevresinin Anıt Ağaçları Ve Koruma Önerileri” başlıklı bir bildiri sundu.

Prof. Dr. Fatih Satıl, Bandırma ve çevresinde zengin kültürel tarihi içerisinde anıt ağaç kriterlerine uygun birçok anıt ağaç bulunduğunu, bununla birlikte, bu ağaçların büyük bölümü hala bilimsel ölçütlerle tespit edilip, koruma altına alınamadığını dile getirdi. Çalışma sonuçlarına göre, ilçede en fazla tescilli anıt ağaçların Marmara Adası ve Erdek’te olduğu görülmüştür. Bölgedeki en yaşlı anıt ağaçlar, Manyas-Kızıksa mezarlığındaki 700-1000 yaşları arasında olduğu tahmin edilen anıt çınar ile Gönen-Yeniakçapınar’daki 800 yaşındaki çınar ağacıdır. Ayrıca, Edincik’te yer alan 670 yaşındaki anıt çınarın tarihi önemi vardır. Orhan Gazi’nin oğlu Süleyman Paşa 1357 senesinde Rumeliye geçerken atını bu çınara bağlamıştır.

‘AĞAÇLARI TEHDİT EDEN FAKTÖRLERDEN’

Prof. Dr. Fatih Satıl, anıt ağaçlarla ilgili olarak farkındalığın çok az olduğunu belirterek. Bunun nedenleri arasında, ağaçlarla ilgili bilgilendirici yazılı ve görsel materyallerin kullanılmaması önemli bir yer tuttuğunu söyledi. Ayrıca, tescilli anıt ağaçların bakımsızlığı ve insan zararlarının dikkati çeker boyutlara ulaşmış olması da anıt ağaçları tehdit eden önemli faktörler arasındadır. Bu sorunlara karşı, Türkiye’de Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu, Üniversiteler ile Yerel yönetimlerle STK’ların ortak projeler geliştirmesine ihtiyaç vardır. Fatma Kara

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu