Köşe Yazıları

ANKİLOZAN SPONDİLİT:TEDAVİ EDELİM!

Prof. Dr. Nilay Şahin

Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

www.profdrnilaysahin.com

İlgili Makaleler

prof.dr.nilaysahin-instagram

 

Geçen hafta sizlerle bir iltahaplı romatizma hastalığı olan ankilozan spondilit hastalığının neden olduğundan ve kliniğinden bahsettim. Bu haftada bu hastalığın tedavisinden bahsetmek istiyorum. Ankilozan spondilit hastalığında tedavi yaklaşımımız aslında farklı noktaların birlikte hareketiyle oluyor. Farklı noktalardan kastteğim şey ilaç tedavisi, egzersiz tedavisi ve kişinin yaşam koşullarında yapması gereken bazı değişiklikleri içeren çoklu yaklaşımlı bir tedavi protokolü.

İşte bu yaklaşımlardan ilk olarak size ilaç tedavisinden bahsetmek istiyorum. Bu hastalıkta ilaç tercihimizi yaparken dikkat ettiğimiz şeylerin başında hastanın tabii ki şikayetlerinin neler olduğu geliyor. Eğer hastanın kol ve bacakları ön planda ağrıyorsa uzun etkili ilaçlar dediğimiz ilaçlardan veriyoruz. Eğer omurga ağrısı yani boyun, bel ve sırt ağrısı ön planda ise iltahap giderici özelliği olan ağrı kesicileri öneriyoruz. İşte bu noktada çoğu hastam “ama hocam bu bir ağrı kesici, işe yarar mı?” diye soruyor. Benim bu soruya cevabım ise şöyle oluyor: “evet ama bunların ağrı kesme yanında iltahap giderici özelliği de olduğundan mutlaka kullanmalıyız, çünkü bu bir iltahaplı hastalık”. Yani sonuç olarak bu ilaçları yabana atmak hata olur. Eğer bu iki ilaç gurubunu düzenli kullanmasına rağmen şikayetleri geçmeyen hastalar olursa da ikinci basamak olan biyolojik ilaçlar olarak adlandırılan iğne tedavilerine geçmek doğru olacaktır.

İlaç tedavisi kadar önemli olan bir tedavide egzersizler. Egzersiz programı mutlaka hastalara tüm vücuda yönelik ve hastanın muayenesi ışığında düzenlenmelidir. Egzersiz tedavisi kişinin hem ağrılarını azaltır, hem iltahabını düşürür hem de duruşunu düzeltir. O nedenle kesinlikle ihmal edilmemelidir.

Son olarak ise hastalarımıza uzun süreli hareketsizlikten sakınmalarını, sigara kullanımı varsa derhal bırakmalarını ve iyi bir uyku düzeni sağlamalarını öneriyorum.

Herkese ağrısız, dik duruşlu ve virüsten uzak günler dilerim…

 

 

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu